On Catalunya

Una bona calçotada sense sortir de Barcelona

La Bodega Joan (Rosselló, 164) i el Pasa Tapas (Dr. Aiguader, 6-8) ja són dos clàssics d’aquest tipus de menús a la ciutat comtal

Un grupo disfruta de una calçotada en el Pasa Tapas de la Barceloneta

Un grupo disfruta de una calçotada en el Pasa Tapas de la Barceloneta / Cedida

3
Es llegeix en minuts
XAVI OLIVA

No hi ha tradició més catalana des de novembre fins al mes d’abril que reunir-se amb la família i amics, encender un bon foc amb sarment, cuinar una bona quantitat de calçots, embolicar-los a posteriori en paper de diari per mantenir la calor – tot i que la tradició marca que s’han de servir en una teula – i, després de pelar-los amb les mans, sucar-los a la seva particular salsa, molt semblant al romesco, per portar-se’ls a la boca i regalar-se un bon tiberi amb la companyia d’un bon tall de carn a la brasa com la botifarra.

En ciutats com Barcelona és complex seguir la tradició que envolta a la mítica ceba de Valls fil per randa. Tot i que avui dia es poden preparar al forn, en la majoria de llars de la ciutat comtal és impossible encendre un foc per elaborar-los seguint el costum. Primer, per seguretat, i segon, perquè l’olor de ceba inundaria la casa del veí.

Per sort, no fa falta sortir de Barcelona per disfrutar d’aquesta menja. Existeixen opcions que mantenen viva la tradició en una ciutat tan cosmopolita. La Bodega Joan, en ple Eixample (Rosselló, 164), i el Pasa Tapas de la Barceloneta (Dr. Aiguader, 6-8) són dos clàssics on menjar-se una calçotada de veritat, servida en una teula, amb la seva salsa i acompanyada de carn a la brasa.

Menú calçotada a l’Eixample

Fundat per Balbina Garrido, natural de Castella i la Manxa, i el català Joan Balsells el 1942, es tracta d’un dels restaurants amb més història de Barcelona. Adaptant-se a cada moment i mantenint-se en el mateix local des que va néixer, la Bodega Joan ha mantingut la seva essència generació rere generació – ja en van tres – amb una carta atapeïda de receptes tradicionals de la cuina catalana i espanyola.

El seu menú calçotada és un dels més coneguts de la ciutat comtal. Per 33,50 € es pot disfrutar d’una teula amb 10 calçots amb la seva salsa i de segon una graellada de carns (pollastre, botifarra, cansalada viada i xurrasco) acompanyades amb patata al caliu, carxofes a la brasa i allioli. El toc dolç el posa la crema catalana de les postres i cada persona pot escollir una consumició a triar entre vi de la casa, cervesa, un refresc o aigua.

La Bodega Joan compta amb una carta plena de clàssics com els cargols a la llauna, el pop a la gallega, les braves, les croquetes o les tripes amb ‘cap i pota’. Destaca també la qualitat de les seves carns a la brasa, a més dels seus peixos. La carta també compta amb un assortiment d’arrossos i fideuà.

Calçotada a la Barceloneta

L’altra opció per fer una calçotada sense sortir de Barcelona és el Pasa Tapas. Aquest restaurant de la Barceloneta és una opció fantàstica per a grups grans, al saló privat, situat a la primera planta del local, pot allotjar fins a 250 persones. No només això, també disposa de pàrquing per als clients que puguin necessitar-ho.

El Pasa Tapas compta amb tres menús calçotada: dos per als carnívors i una opció vegetariana per 32 €. Les dues opcions amb carn difereixen en el segon plat. El menú de 29,50 € té botifarra de bolets amb mongetes i pollastre fet al forn, i el de 33,50€ permet escollir entre una tira de costellam a la graella o una graellada de carns a la brasa. Els tres menús venen amb una teula de calçots preparats amb llenya de sarment i acompanyats de la tradicional salsa romesco que, per cert, és de les millors de la ciutat comtal.

Aquest restaurant ja compta amb gairebé trenta anys d’història a l’esquena. El servei pròxim i la seva cuina mediterrània han sigut el secret del seu èxit. La seva carta compta amb tapes, un bon assortiment d’arrossos, peixos i carns a la brasa, entre altres opcions. Tot això, amb producte fresc i de temporada.

La seva cuina obre en horari ininterromput fins a les 2.30 h de la matinada, també per a les comandes de Glovo.

BODEGA JOAN

C/ Roselló, 164. Tel. 932 204 756

www.bodegajoan.com

PASA TAPAS

Notícies relacionades

C/ del Dr. Aiguader, 8. Tel. 930 464 097

www.pasatapas.com