On Catalunya
Foc per a la pujada de gener
Després de la celebració dels Tres Tombs, el barri de Sant Antoni posa fi a la festa major d’hivern amb els seus sonats correfocs. Al seu torn, Gràcia es mimetitza amb Sa Pobla amb els foguerons
Podría semblar que després del Nadal s’obre un llarg període d’avorriment, però la festivitat de Sant Antoni apareix just a temps per alleujar, almenys anímicament, la pujada de gener. Molts barris de Barcelona l’han reconvertit en la seva festa major d’hivern, amb activitats a Sant Andreu, el Clot, Gràcia i, per descomptat, Sant Antoni. El cicle festiu que va començar el 10 de gener es tanca aquest cap de setmana en aquests dos últims amb el foc com a gran protagonista per combatre el fred i la foscor (www.barcelona.cat/trestombs).
A Sant Antoni, després de commemorar el 200 aniversari de la cavalcada dels Tres Tombs i com a fermall de la seva festa major hivernal (que en aquesta edició ha complert 50 anys), s’aviva la flama aquest mateix divendres amb l’encesa dels foguerons, en una picada d’ullet a Mallorca, i amb una nit de foc i tradició.
L’endemà, després del ball de gegants, el foc tornarà a ressorgir amb el correfoc infantil, preludi del final de festa que tindrà lloc diumenge a partir de les 19.00 hores amb la tabalada infernal, els versots diabòlics i el correfoc. Un bon tancament per a una festivitat que ha aglutinat diversos aniversaris, inclòs els 25 anys de La Porca de Sant Antoni, el gran símbol dels diables del barri.
La Gràcia més mallorquina
També Gràcia quedarà il·luminada pel foc per celebrar la tradició mallorquina dels Foguerons, una festa originària de Sa Pobla també en honor a Sant Antoni que ha anat arrelant al barri fins a convertir-se en una cosa pròpia. Aquesta nit, el Centre Artesà Tradicionàrius organitza un concert amb Pitxorines i Arreu, dos grups que recuperen la música popular balear amb un toc modern. Una ocasió immillorable per ballar el ball de bot.
I demà serà el gran dia, quan les fogueres cremaran després de l’inicial cercaviles. Hi haurà foguerons i revetlla a les places del Diamant, la Virreina i Nord, així com als carrers Fraternitat, Puigmartí, Llibertat, Joan Blanques de Baix de Tot, Verdi, Tordera, Mozart i Berga. Una dosi de foc per espantar tots els mals.
Inauguració amb magnificència
Dissabte vinent dia 1 de febrer tindrà lloc la festa d’inauguració de la nova Biblioteca Sarrià – J. V. Foix, amb diversos espectacles per a tota la família. També s’ha organitzat un acte en homenatge al poeta i periodista J. V. Foix, escollit pels veïns per donar nom a aquest nou equipament que està especialitzat en cultura digital (www.barcelona.cat/sarria-santgervasi).
Sarrià també està de festa
Des d’ahir i fins diumenge, el nucli antic de Sarrià s’omple d’activitats i cultura popular per celebrar la seva festa major d’hivern en honor al seu patró: Sant Vicenç. Aquesta nit se celebren diversos concerts. Demà tindran lloc la tabalada i el correfoc, mentre que una cercavila recorrerà tot el barri diumenge de bon matí (www.barcelona.cat/sarria-santgervasi).
Benvinguda a la serp
Barcelona dona demà la benvinguda a l’Any Nou Xinès, el de la Serp, amb un programa d’activitats el punt de partida dels quals és la tradicional desfilada des del parc de l’Estació del Nord fins a l’Arc de Triomf. Durant tota la jornada se succeiran espectacles de cultura tradicional i també tindrà lloc una fira gastronòmica i cultural (www.anynouxines.barcelona).
Art contemporani al barri
Notícies relacionadesEl cicle Temporals aproxima l’art contemporani als barris a partir d’aquest gener i fins al juliol del 2026, amb nou projectes d’arts visuals que estaran en itinerància per diversos centres cívics de la ciutat. Aquesta setmana ja es poden visitar instal·lacions als CC de Baró de Viver, Convent de Sant Agustí, Casa Elizalde i la Farinera del Clot (barcelona.cat/centrescivics).
Visita a cinc centres de culte
Després de la celebració d’un diàleg interreligiós la setmana passada, Horta-Guinardó ha posat en marxa un calendari de visites als cinc centres de diferents creences religioses que hi van participar, a fi de promoure el coneixement mutu i que compten amb la col·laboració dels diferents centres cívics del districte. Uns recorreguts oberts al públic (amb inscripció prèvia), que comencen dijous vinent 30 amb la visita al Centre Bahá’í de Barcelona. Amb més de 5 milions de seguidors al món, la Fe Bahá’í representa un moviment espiritual que promou la unitat de les religions en defensa de la igualtat, la pau i la justícia social.El seguiran les visites, a partir del mes vinent, a l’Església Adventista del Setè Dia-Guinardó (5 de febrer), una comunitat cristiana que promou un estil de vida saludable amb una dieta vegetariana i una atenció especial a la salut física i mental; i a l’Església Evangèlica Carismàtica Episcopal de la Missió Internacional d’Àsia (12 de febrer), que agrupa la majoria de la comunitat filipina i es caracteritza per una pràctica activa de lloança i adoració de Jesús.El 19 de febrer serà el torn de conèixer els principals ensenyaments de Buda al Centre Budista Vajrayana Serchöling, mentre que el 26 de febrer obrirà les seves portes l’Església protestant Barcelona-Centre, que defensa una fe inclusiva, allunyada de dogmatismes i exclusions, i promou valors com l’amor, la justícia i el diàleg.
- Si compres per Shein, Temu o Amazon, atent a la nova estafa del paquet
- PRIMERA EDICIÓ EXITOSA El mapa de la Champions s’aclareix: el Barça ja ha guanyat 54 milions
- Alberto Núñez Feijóo: "Utilitza els pensionistes com a escuts humans"
- Dalmau afirma que es treballa ja en àmbits clau de la conurbació
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»