On Catalunya
Del pistatxo a la cúrcuma, les tendències gastro del 2025
Són els nous objectes de desig de la modernitat barcelonina: begudes sense alcohol, ‘focaccias’, llet daurada, el xup-xup de l’àvia i fruita seca de color verd ‘everywhere’... Descobreix on trobar els millors plats
Funky Eatery.
Pistatxo fins i tot a la sopa, begudes sense alcohol, cuina plant-based, focaccias, cúrcuma... Són els ingredients i tendències gastronòmiques que segurament marcaran el 2025. Seran a tot arreu, si és que no ho estan ja. Als següents llocs els trobaràs en diferents formats per calmar el teu FOMO (fear of missing out), és a dir, la por de perdre’s alguna cosa). De res.
PISTATXO
LLUM VERDA
El pistatxo ens ha envaït amb la mateixa agressivitat que la recent onada de grips. És un fruit sec imparable que treu la poteta en gelats, panettone, croissants, dònuts..., un podria dir sense despentinar-se que ha colonitzat la pastisseria barcelonina. I ara també salta als nostres plats amb triple tirabuixó, com Greg Louganis. L’exemple més clar el trobem a l’acabat d’inaugurar Mizzica (Enric Granados, 9), un restaurant sicilià que tenyeix de verd alguns dels seus plats més emblemàtics.
La lasanya amb beixamel de pistatxo, per exemple, és una d’aquestes coses que cal tastar: boníssima. Però la guinda pistatxera arriba amb el plat estrella de la casa, en seriosa pugna amb l’arancini de ragoût, però això d’aquesta croqueta ja és una altra història. Parlo dels pancheri a la carbonara (música d’intriga) de pistatxo. Ull amb aquest artefacte, que té més perill que un mico borratxo en una botiga de Lladró: està untuós, suculent, l’elecció de la pasta és inqüestionable i el pistatxo no embafa, està molt ben equilibrat. Un plat per enfonsar-hi el cap i dormir el son dels justos. Per cert, demana la bomba de pistatxo per a les postres i que els teus acompanyants es posin a cobert.
BEGUDES SENSE ALCOHOL
ZERO RESSACA
2025: alcohol sense alcohol. Aquí ho deixo. No fa falta ser un gran observador per comprovar que les noves generacions consumeixen menys alcohol. D’aquí ve que tots els bartenders amb qui parlo assenyalin clarament les begudes no alcohòliques com una tendència a l’alça el 2025. A Muticlub (Còrsega, 338), la bartender Cristina Bruno hi ha apostat, i la carta disposa de còctels amb ginebra, vermut i vi sense alcohol.
I si et vols prendre unes innocents copes a casa, la teva destinació és Sense (plaça del del Sol, 1), que jo sàpiga l’única botiga de Barcelona dedicada en exclusiva al comerç de begudes sense alcohol. L’he visitat i el seu ventall de possibilitats és sorprenent: hi ha vermuts, ginebres, vins, caves, ¡fins i tot whiskies sense alcohol! La màgia de les herbes. Pocions molt convincents que se situen al més a prop possible de l’experiència etílica i venen amb un extra que, a partir dels 40, sona com una música celestial: zero ressaca.
CÚRCUMA
ESPÈCIA INVASORA
La turra de la cúrcuma no era cap broma. L’espècia de moda ja ha transcendit els curris per convertir-se en un objecte de desig per a la modernitat barcelonina. Alguns en parlen com si fos Aigua del Carme i li atribueixen propietats miraculoses per a la salut. El mal anomenat safrà dels pobres es pot beure en forma de shot en santuaris del suc healthy com BeBo (Francesc Macià, 5), però també en el format que diuen que ho petarà el 2025: la llet daurada, també coneguda pel més innocent nom de golden latte. Llet i cúrcuma com a ingredients principals. Algunes espècies afegides per donar-li vida. Dibuix de barista garantit.
Al recomanable restaurant Funky Eatery (Bailèn, 61), trobaràs una golden latte impecable que també podràs comprar, per emportar, al deli gurmet que la casa té just al seu costat. Una altra llet daurada de campionat es forja a la cafeteria d’especialitat per a expats Saga (Casp, 70). Està a preu d’or, és clar, però ningú va dir que molar fos barat.
‘FOCACCIA’
‘THE ITALIAN JOB’
A la Barceloneta es troba la meva opció favorita, amb permís de la coneguda factoria Compà: és la Focacceria Balmesina (Maquinista, 13), comandada per Massimo Morbi, un boig de la massa i el producte. Les seves focaccias artesanes juguen a l’NBA del format: la cansalada viada curada italiana o la porchetta amb carn de Cal Rovira (i preparada per ells) haurien de formar part del santoral.
Per cert, si algun dia vas als cines Aribau, just davant es troba la petita focacceria Gigi (Aribau, 9); el seu entrepà amb mortadel·la i burrata et salva un sopar ràpid amb més dignitat que un cardenal vaticà.
CUINA NOSTÀLGICA
EL CLUB DEL XUP-XUP
Tanta empanada, tant ramen i tanta smash havien de sortir-nos per la culata. El gir cap a la cuina nostàlgica és un fet, ens faltarien dits per comptar els restaurants que tenen plats de l’àvia a les seves cartes. De fet, al magnífic Aüc (plaça del Camp, 7) s’ho han pres a conya, i tenen uns macarrons de l’exsogra, amb costella i salsitxa, absolutament deliciosos.
Els guisats i els plats elaborats sense cronòmetre guanyaran cada vegada més rellevància en la temporada que ens contempla, es tracta d’una reacció natural, i en llocs autèntics com ara Les Brases (València, 589) trobarem exactament el que busquem. Bullici, vida, hospitalitat no impostada, preus còmodes i una cuina de barri agradable i mancada d’ínfules. En aquesta casa de menjars es practica l’esmorzar de forquilla amb marcialitat, però a l’hora del dinar es desencadena la bogeria. No hi ha fregits, només guisats i brases. Al seu increïble caneló no li fa falta que li posin de l’àvia. La costella se’t desfà a la boca i a la mà. Impressionants cargols. ¿I aquest calamar farcit de cua de vaca? Cuina lenta, segura, de tota la vida. A veure qui es menja un cebiche ara.
‘PLANT-BASED’
VEGETAL I TAL
És un clàssic de les llistes de tendències, però sembla que aquesta vegada la cosa va més de debò que mai. Si sumem la gent que han abandonat la carn i la que la consumeixen de forma cada vegada més espaiada, tenim una horda de comensals que ha trobat en la filosofia plant-based el seu salvavides gastronòmic. Per això cada vegada hi ha més restaurants que trobin gustos i textures impossibles amb vegetals i bolets.
Fronda Passaje (Banys Vells, 20) està fent parlar molt gràcies a la seva extraordinària melena de lleó amb chimichurri de marialluïsa, un fong que sembla carn de veritat. El Mag Pop no ho aconsegueix ni en mil anys.
‘WINE BARS’
Notícies relacionades‘VINO, VIDI, VINCI’
Els wine bars continuen multiplicant-se a Barcelona, i el 2025 continuaran florint. Cada vegada resulta més difícil moure’s en aquesta onada plena de postureig, per això resulta vital seleccionar les propostes fiables. Com el club de vins Contrabando (Madrazo, 95), amb una espectacular selecció de vins naturals (alguns molt difícils de trobar), i conserves i formatges de la màxima qualitat. És un celler, un bar, un club i un punt de trobada i intercanvi: el futur del format és aquí.
- Si compres per Shein, Temu o Amazon, atent a la nova estafa del paquet
- PRIMERA EDICIÓ EXITOSA El mapa de la Champions s’aclareix: el Barça ja ha guanyat 54 milions
- Alberto Núñez Feijóo: "Utilitza els pensionistes com a escuts humans"
- Dalmau afirma que es treballa ja en àmbits clau de la conurbació
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»