On Catalunya

branded

No fa falta sortir de Barcelona per a menjar-se una bona calçotada: la tradició es viu a l'Eixample i la Barceloneta

La Bodega Joan (Rosselló, 164) i el Pasa Tapas (Dr.Aigüader, 6-8) són dos clàssics d'aquesta mena de menús a la ciutat comtal

La temporada del calçot va començar el mes de novembre i arribarà fins el mes dabril

La temporada del calçot va començar el mes de novembre i arribarà fins el mes dabril / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

No hi ha tradició més catalana que reunir-se al costat de la família i amics, encendre un bon foc amb sarment, cuinar una bona quantitat de calçots, enrotllar-los a posteriori en paper de diari per a mantenir la calor – encara que la tradició marca que s'han de servir en una teula – i, després de pelar-los amb les mans, untar-los en la seva particular salsa, molt semblant al romesco, per a donar-se un bon festí amb la companyia d'un bon tall de carn a la brasa com la botifarra.

En ciutats com Barcelona és complex seguir la tradició que envolta a la mítica ceba de Valls amb detall. Encara que avui dia es poden preparar al forn, en la majoria de llars de la ciutat comtal és impossible encendre un foc per a elaborar-los seguint el costum. Primer, per seguretat, i segon, perquè l'olor de ceba inundaria la casa del veí.

Els calçots se serveixen en teules /

Cedida

Per sort, no fa falta sortir de Barcelona per a gaudir d’una bona calçotada. Existeixen opcions que mantenen viva la tradició en una ciutat tan cosmopolita. La Bodega Joan, en ple Eixample (Rosselló, 164), i el Pasa Tapas de la Barceloneta (Dr.Aigüader, 6-8) són dos clàssics on menjar-se una ‘calçotada’ de veritat, servida en la seva teula, amb la seva salsa i acompanyada de carn a la brasa.

Menú ‘calçotada’ del Celler Joan de l'Eixample

Fundat per Balbina Garrido, natural de Castella i la Manxa, i el català Joan Balsells l’any 1942, es tracta d'un dels restaurants amb més història de Barcelona. Adaptant-se a cada moment i mantenint-se en el mateix local des que va néixer, La Bodega Joan ha mantingut la seva essència generació rere generació – ja van tres - amb una carta repleta de receptes tradicionals de la cuina catalana i espanyola.

Preparació dels calçots a la Bodega Joan /

Cedida

El seu menú calçotada és un dels més coneguts de la ciutat comtal. Per 33,50 € es pot gaudir d'una teula amb 10 ‘calçots’ amb la seva salsa i de segon una graellada de carns (pollastre, botifarra, cansalada viada i xurrasco) acompanyades amb patata al ‘caliu’, carxofes a la brasa i allioli. El toc dolç el posa la crema catalana de les postres i cada persona pot triar una consumició a escollir entre vi de la casa, cervesa, un refresc o aigua.

Un client gaudeix d'una calçotada a la Bodega Joan de l'Eixample /

Cedida

La Bodega Joan té una carta plena de clàssics com els caragols a la llauna, el pop a la gallega, les braves, les croquetes o els ‘callos’ amb cap i pota. Destaca també la qualitat de les seves carns a la brasa, a més dels seus peixos. La carta també compta amb un assortiment d'arrossos i fideuà.

Més informació

Adreça: Carrer Roselló, 164

Telèfon: 932.20.47.56

Web: www.bodegajoan.com

Reserva en aquest enllaç

Menjar-se una ‘calçotada’ en el Pasa Tapas de la Barceloneta

L'altra opció per a menjar-se una calçotada sense sortir de Barcelona és el Pasa Tapas. Aquest restaurant de la Barceloneta és una opció fantàstica per a grups grans, ja que el saló privat, situat en la primera planta del local, pot albergar fins a 250 persones. No sols això, també disposa de pàrquing per als clients que puguin necessitar-ho i està molt ben connectat amb l'estació de metro de Barceloneta.

Un grup gaudeix d'una calçotada al Pasa Tapas /

Cedida
Notícies relacionades

El Pasa Tapas compta amb tres menús calçotada: dos per als carnívors i una opció vegetariana per 32 €. Les dues opcions amb carn difereixen en el segon plat. El menú de 29,50 € té botifarra de bolets amb mongetes i pollastre rostit al forn, i el de 33,50€ permet triar entre una tira de costellam a la bbq o una graellada de carns a la brasa. Els tres menús venen amb una teula de calçots preparats amb llenya de sarment i acompanyats de la tradicional salsa romesco que, per cert, és de les millors de la ciutat comtal.

Aquest restaurant compta ja amb gairebé trenta anys d'història a la seva esquena. El servei pròxim i la seva cuina mediterrània han estat el secret del seu èxit. La seva carta té tapes, un bon assortiment d'arrossos, peixos i carns a la brasa, entre altres opcions. Tot això, amb producte fresc i de temporada. Ah! i la seva cuina obre en horari ininterromput fins a les 2.30 h de la matinada, inclòs per a les comandes de Glovo.

Més informació

Adreça: Carrer del Dr. Aiguader, 8

Telèfon: 930 464 097

Web: www.pasatapas.com

Reserva en aquest enllaç

Comandes per Glovo