On Catalunya
No fa falta sortir de Barcelona per a menjar-se una bona calçotada: la tradició es viu a l'Eixample i la Barceloneta
La Bodega Joan (Rosselló, 164) i el Pasa Tapas (Dr.Aigüader, 6-8) són dos clàssics d'aquesta mena de menús a la ciutat comtal
La temporada del calçot va començar el mes de novembre i arribarà fins el mes dabril /
No hi ha tradició més catalana que reunir-se al costat de la família i amics, encendre un bon foc amb sarment, cuinar una bona quantitat de calçots, enrotllar-los a posteriori en paper de diari per a mantenir la calor – encara que la tradició marca que s'han de servir en una teula – i, després de pelar-los amb les mans, untar-los en la seva particular salsa, molt semblant al romesco, per a donar-se un bon festí amb la companyia d'un bon tall de carn a la brasa com la botifarra.
En ciutats com Barcelona és complex seguir la tradició que envolta a la mítica ceba de Valls amb detall. Encara que avui dia es poden preparar al forn, en la majoria de llars de la ciutat comtal és impossible encendre un foc per a elaborar-los seguint el costum. Primer, per seguretat, i segon, perquè l'olor de ceba inundaria la casa del veí.
Els calçots se serveixen en teules /
Per sort, no fa falta sortir de Barcelona per a gaudir d’una bona calçotada. Existeixen opcions que mantenen viva la tradició en una ciutat tan cosmopolita. La Bodega Joan, en ple Eixample (Rosselló, 164), i el Pasa Tapas de la Barceloneta (Dr.Aigüader, 6-8) són dos clàssics on menjar-se una ‘calçotada’ de veritat, servida en la seva teula, amb la seva salsa i acompanyada de carn a la brasa.
Menú ‘calçotada’ del Celler Joan de l'Eixample
Fundat per Balbina Garrido, natural de Castella i la Manxa, i el català Joan Balsells l’any 1942, es tracta d'un dels restaurants amb més història de Barcelona. Adaptant-se a cada moment i mantenint-se en el mateix local des que va néixer, La Bodega Joan ha mantingut la seva essència generació rere generació – ja van tres - amb una carta repleta de receptes tradicionals de la cuina catalana i espanyola.
Preparació dels calçots a la Bodega Joan /
El seu menú calçotada és un dels més coneguts de la ciutat comtal. Per 33,50 € es pot gaudir d'una teula amb 10 ‘calçots’ amb la seva salsa i de segon una graellada de carns (pollastre, botifarra, cansalada viada i xurrasco) acompanyades amb patata al ‘caliu’, carxofes a la brasa i allioli. El toc dolç el posa la crema catalana de les postres i cada persona pot triar una consumició a escollir entre vi de la casa, cervesa, un refresc o aigua.
Un client gaudeix d'una calçotada a la Bodega Joan de l'Eixample /
La Bodega Joan té una carta plena de clàssics com els caragols a la llauna, el pop a la gallega, les braves, les croquetes o els ‘callos’ amb cap i pota. Destaca també la qualitat de les seves carns a la brasa, a més dels seus peixos. La carta també compta amb un assortiment d'arrossos i fideuà.
Més informació
Adreça: Carrer Roselló, 164
Telèfon: 932.20.47.56
Web: www.bodegajoan.com
Reserva en aquest enllaç
Menjar-se una ‘calçotada’ en el Pasa Tapas de la Barceloneta
L'altra opció per a menjar-se una calçotada sense sortir de Barcelona és el Pasa Tapas. Aquest restaurant de la Barceloneta és una opció fantàstica per a grups grans, ja que el saló privat, situat en la primera planta del local, pot albergar fins a 250 persones. No sols això, també disposa de pàrquing per als clients que puguin necessitar-ho i està molt ben connectat amb l'estació de metro de Barceloneta.
Un grup gaudeix d'una calçotada al Pasa Tapas /
El Pasa Tapas compta amb tres menús calçotada: dos per als carnívors i una opció vegetariana per 32 €. Les dues opcions amb carn difereixen en el segon plat. El menú de 29,50 € té botifarra de bolets amb mongetes i pollastre rostit al forn, i el de 33,50€ permet triar entre una tira de costellam a la bbq o una graellada de carns a la brasa. Els tres menús venen amb una teula de calçots preparats amb llenya de sarment i acompanyats de la tradicional salsa romesco que, per cert, és de les millors de la ciutat comtal.
Aquest restaurant compta ja amb gairebé trenta anys d'història a la seva esquena. El servei pròxim i la seva cuina mediterrània han estat el secret del seu èxit. La seva carta té tapes, un bon assortiment d'arrossos, peixos i carns a la brasa, entre altres opcions. Tot això, amb producte fresc i de temporada. Ah! i la seva cuina obre en horari ininterromput fins a les 2.30 h de la matinada, inclòs per a les comandes de Glovo.
Més informació
Adreça: Carrer del Dr. Aiguader, 8
Telèfon: 930 464 097
Web: www.pasatapas.com
Reserva en aquest enllaç
- Si compres per Shein, Temu o Amazon, atent a la nova estafa del paquet
- El Barça s’enriqueix
- El món municipal reclama al Govern una política metropolitana
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
- Un jutge frena l’ordre de Trump contra el dret de ciutadania per naixement
- Ramon Mirabet: "Cantar en català i castellà és una manera de despullar-me davant del públic"
- Apunt. Repercussió real La Cerdanya s’aboca a un xoc de trens entre el negoci i el dret a l’habitatge
- Investigació oberta Denunciat un professor del col·legi Viaró de Sant Cugat per presumptes abusos sexuals a alumnes
- Itàlia enfurisma el TPI a l’alliberar un libi acusat de crims de guerra
- Un nou incendi revifa l’alerta a Los Angeles