On Catalunya
FESTA TRADICIONAL
La ciutat honra Santa Eulàlia
Barcelona celebra la seva festa major d’hivern des d’avui i fins al 12 de febrer amb un programa atapeït d’activitats de cultura popular per a tota la família
L’ajuntament, així com diversos museus, celebrran demà una jornada de portes obertes
![Passejada de les gegantes Laies amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2020 Passejada de les gegantes Laies amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2020](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/050495a8-352c-4cf9-86cf-30a39791dc5e_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Passejada de les gegantes Laies amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2020 /
Arriba una nova edició de BCNegra, el prestigiós festival de novel·la negra que reunirà escriptors, editors i amants del gènere en una setmana atapeïda d’activitats. Del 10 al 16 de febrer, Barcelona es convertirà en epicentre del crim literari, explorant les connexions amb Marsella i Nàpols, dues ciutats amb una forta tradició en la narrativa negra mediterrània.
L’agenda del festival inclou taules rodones, presentacions de llibres, exposicions i projeccions cinematogràfiques. Un dels esdeveniments destacats serà l’exposició Negra de tres colors: Barcelona, Marsella, Nàpols, que es podrà visitar a la Biblioteca Jaume Fuster del 6 al 16 de febrer. El 10 de febrer, l’escenari de Paral·lel 62 acollirà la taula rodona Fantasmes sota el llit del temps. Aquella mateixa nit, Quique González oferirà un concert especial que tindrà com a escenari el mateix recinte.
Premi Pepe Carvalho
L’escriptor algerià Yasmina Khadra ha sigut distingit amb el Premi Pepe Carvalho per la seva capacitat per abordar dilemes morals i problemes socials a les seves novel·les. Khadra rebrà el guardó el 13 de febrer i mantindrà un diàleg amb el periodista Óscar López el 14 de febrer.
Les Biblioteques de Barcelona s’hi sumaran amb clubs de lectura, xerrades i una guia de lectura amb obres dels participants. Amb una programació atapeïda de noms destacats i forta presència internacional, BCNegra promet ser una cita imprescindible per als amants de la literatura negra. Més informació a la pàgina barcelona.cat/bcnegra.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/d2ac2e64-bddc-4ce4-9c5e-df37d662142d_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
LLUM BCN /
Avui comença Llum BCN, la 14a edició del festival d’arts lluminoses que, fins diumenge, convertirà els carrers i places del districte de Sant Martí en un vibrant espai de creació i innovació. Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’esdeveniment coincideix amb les festivitats de Santa Eulàlia, oferint a residents i visitants una experiència nocturna única. El festival es desenvoluparà al triangle urbà comprès entre l’avinguda Meridiana, la plaça de les Glòries i el parc del Centre del Poblenou, amb epicentre al Disseny Hub Barcelona. La programació destaca per la seva diversitat de disciplines i formats en les arts lluminoses.
Entre les instal·lacions més esperades hi ha Gènesi.IA, de Joan Fontcuberta, que s’exhibirà a la façana del Disseny Hub Barcelona; Loop, d’Olivier Girouard, Jonathan Villeneuve i Ottoblix a la plaça Josep Antoni Coderch; 48 pillars, de Bruno Ribeiro al Museu Can Framis; o (De)construct de Plattform Association a la Universitat Pompeu Fabra, entre d’altres. A més a més, el festival comptarà amb peces de 15 artistes nacionals i internacionals i les propostes d’estudiants de 17 escoles de disseny, art i arquitectura de la ciutat. Llum BCN es presenta com l’edició més multidisciplinària fins ara, prometent un ambient festiu i participatiu. Amb més propostes a l’aire lliure i un horari ampliat, el festival convida tots els públics a descobrir les possibilitats creatives de la llum en la transformació dels espais públics.
Es recomana la descàrrega de l’app oficial, que ofereix tota la programació del festival per facilitar la visita a les instal·lacions. L’aplicació permet accedir a informació detallada de les obres, com àudios descriptius, mapes interactius i més. Per a més informació es pot consultar la pàgina web barcelona.cat/llumbcn.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/c2cff3df-aaa2-42c1-b1ca-7d320b571789_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
600 años de gegants en Barcelona /
Avui comencen les Festes de Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de Barcelona, amb un extens programa d’activitats. Durant sis dies, els carrers i places del centre històric s’ompliran d’espectacles de dansa, música castellers i gegants que rendiran homenatge a la copatrona de la ciutat, Santa Eulàlia. La jornada inaugural tindrà com un dels seus moments més solemnes els Protocols de l’Àliga, un acte que tindrà el seu inici a les 20.00 hores a la plaça de Sant Jaume. L’Águila de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, el Lleó de Barcelona i els gegants de Santa Maria del Mar, desfilaran fins a la Basílica de Santa Maria del Mar. Una vegada allà se celebrarà el tradicional Ball de l’Àliga, tot un mite de la cultura barcelonina.
Demà, destaca la jornada de portes obertes a l’Ajuntament de Barcelona, que podrà visitar-se durant tot el dia, així com diversos museus de la ciutat.
Notícies relacionadesTambé es podrà visitar l’exposició de la Gegantona Laia al Palau de la Virreina, on es reunirà amb altres figures gegants de Ciutat Vella. A més a més, de l’11 al 16 de febrer, el Museu de la Música oferirà entrada gratuïta a totes les persones que tinguin noms relacionats amb Eulàlia i les seves variants, juntament amb un acompanyant.
Aquest any, la festivitat adquireix un caràcter especial amb la commemoració dels 650 anys del Águila de la Ciutat. Per a l’ocasió, l’Àguila de Barcelona ha convidat l’Àguila de la Vila de Gràcia i el Colomí de Sant Andreu a un recorregut conjunt pel centre històric. La programació es pot consultar a la pàgina barcelona.cat/santaeulalia.
Barcelona es converteix de nou en la capital del crim literari
Barcelona il·lumina les seves nits amb el festival Llum BCN
- Escenaris de pel·lícula La Barcelona de cine d’Eduardo Mendoza
- A les xarxes socials Les vaixelles virals que no es trenquen
- Barcelona singular La Magòria, una joia d’estació ignorada
- RESTAURACiÓ Sant Valentí a foc lent, celebra’l amb una vetllada gastronòmica
- Bellesa natural Una porta oberta a les entranyes de Montserrat