On Catalunya

Per obrir la gana

Les vermuteries més originals de Barcelona

Posa’t el vestit dels diumenges i surt a descobrir noves maneres de practicar el vermut. A més de l’aposta segura per la tradició, la ciutat ofereix aperitius diferents, moderns i atrevits que apel·len a la creativitat. Les opcions van des dels embotits salvatges fins a l’entrepà de fricandó.

Les vermuteries més originals de Barcelona

Ferran Nadeu

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

El vermut es pot viure de moltes maneres. Pots jugar a cop segur en els molts cellers tradicionals de la ciutat –un gest que recomano fer sovint– o pots buscar propostes més modernes que hagin imprès la seva personalitat al ritual de l’aperitiu. Vermuteries diferents, modernes i atrevides que, sent fidels a l’esperit del vermuteig, han apujat les apostes, apel·lant a la creativitat i l’originalitat. Als següents locals trobaràs noves maneres de practicar el vermut. Un celler italià amb embotits salvatges, un santuari del heavy metal, un Fish Bar nouvingut, una vermuteria amb un entrepà de fricandó... Posa’t ja el vestit dels diumenges.

Vermut ‘premium’

Fricandó entre pans

El vermut de qualitat viu a Varmuteo (Vilamarí, 2). Oblida’t de vins naturals i del vitello tonnato, en tindràs prou amb fer un cop d’ull a la carta per comprovar que la casa es pren el vermut més seriosament que una carta certificada d’Hisenda. En aquest espai minúscul –convé reservar– podràs donar amor a un efectiu arsenal vermuter d’alta volada. L’ostra sunomono és extraordinària. També provo un invent que em sedueix des de la primera mossegada: el sandvitx d’amanida, un mos agradable d’allò més. Gildes i anxoves Perelló, un altre encert. I que bons, els musclos amb salsa d’escabetx casolana. La cecina de black angus hauria d’estar prohibida.

I també hi ha un apartat de planxadets petits, però amb extra de suculència. Provo el brioix de fricandó amb salsa de cogombrets i el de steak tàrtar. El primer és addictiu, el segon es volatilitza del plat el que dura el temps de Planck.

I la bacanal es desborda amb la carta de vermuts, una de les més completes que he vist a Barcelona: compto gairebé 30 referències i detecto rareses com el vermut de sake Berumotto. Ah, per cert: el negroni, boníssim. Benvinguts a l’NBA de l’aperitiu.

Big fish

Copes i escames

Abans era un Fish & Chips Shop, però ara ha mutat al Fish Bar (Balmes, 240) una proposta més seriosa i variada que ubica el peix i el marisc sota el focus, i es recolza en el format platet per alimentar la clientela. Diàfan, amb terrassa, plàcid, l’espai té el segell de bon gust d’un dels seus impulsors, l’empresari Mani Alam, que també vol mirar de convertir-lo en una trinxera del vermut a Sant Gervasi.

Hi ha vermut, per descomptat, i també podràs lubrificar el ganyot amb una petita però afinada selecció de vins. En el Fish Bar converteixes el teu aperitiu en una festa, amb les patates vermut, amb musclos en escabetx, o la gilda per escalfar motors. A partir d’aquí, ja no podràs parar, la cuina de Matteo Merchetti no dona treva: orada curada amb tomàquet i compota de llimona (platàs per a un aperitiu sofisticat), endívies al vermut amb olivada i crème fraîche de coco, navalles, moll amb salsa nipona... Com va dir Michael Ende: la història interminable.

‘Força Itàlia’

Menjar, beure, ‘amaro’

És una proposta tan original i amb tanta personalitat que no trobo res que se li assembli en la infinitud de l’hostaleria barcelonina. Benditto (Bailèn, 156) és una vermutería italiana que no li té por al vespre i proposa disfrutar del ritual de l’amaro com els italians, a l’hora de l’afterwork i, si es presenta, a l’hora del sopar, que la casa és gran.

La sala de Benditto. /

Ferran Imedio

La vermuteria destaca per la seva àmplia carta de vermuts catalans i italians. I aposta amb ferocitat pels freds; es fa gran davant les limitacions de la cuina. Els seus embotits italians rústics són per a paladars gallards, prova la sbriciolana i entraràs en un nou món porcí. O el seu steak tàrtar a la italiana: salvatge, amb llimona i sense tonteries. Recordo vivament petites joies comestibles, com els ous farcits d’amanida de bou de mar o la deliciosa barqueta de musclos amb fonoll. Si creies que ho sabies tot del vermut, en aquest espai t’emportaràs una saborosa cura d’humilitat.

Escopinyes ‘heavies’

‘Highway to heaven’

El 2020, David Huerta va agafar les regnes del mític Celler ca la Paqui i el va convertir en el Celler Panotxa (Sant Joan de Malta, 53), un dels racons més originals i divertits que servidor s’ha tirat a la cara. El celler ara és un museu del heavy metal. Pòsters, objectes de col·leccionista, mobiliari customitzat (¡un tirador de birra en forma de guitarra!) i figures de tot tipus envolten el client, que se sentirà observat per l’aterridor Eddie, la mascota d’Iron Maiden, que penja del sostre com un pernil.

Veïns del Clot, amants del heavy metal, moters, la parròquia és meravellosa i s’entrega per complet al David, el mossèn Panotxa, escampant sempre bon rotllo metaler amb la seva retòrica. Et petes de riure amb ell i et mors de gust quan proves tot el que guarda a la nevera i el celler. Té un dels paladars més fins que conec. Excel·lents vins, caves i xampany per a tota mena de butxaques. Deliciós el vermut Perucchi personalitzat. I destacable també l’apartat de conserves de qualitat (té fins i tot caviar, per si et poses una miqueta fi), la tonyina picant o les anxoves preparades a mà. Definitivament, el heavy no és violència.

Almeria a Gràcia

Vermut mariner

La vermuteria del mar. M’entusiasma el Villa (Martínez de la Rosa, 27). La seva reivindicació del vermut a l’estil d’Almeria mereix sempre ser tinguda en compte. En aquesta casa comandada per Diana Jover i Antonio Soria (que, per cert, acaben de ser pares), s’imposen els fumats, les salaons, les conserves i el producte del mar. S’agraeix que una vermuteria eludeixi els fregits i concedeixi una treva a l’interior del personal. En el Villa, podries donar camp als vermuts de tota la vida, en tenen fins a set en carta, però potser la gràcia és ingerir copes de fino com si fos Aigua del Carme. I acompanyar-les d’una deliciosa moixama, un pop sec d’Almeria o uns seitons de la casa, una autèntica exquisidesa, un dels productes estrella d’una vermuteria que fa olor de salnitre i en la qual sempre hauràs d’acabar teclejant al teu mòbil allò de: "Amor, avui arribo tard a casa".

Vermut al estilo almeriense en el Villa. /

Instagram

Vermut amb wasabi

¡Una de sushi!

Notícies relacionades

lloc meravellós. Un lloc en el qual un bar de barri "de tota la vida" és també un dels millors restaurants japonesos de Barcelona. El Bar Bodega Chiqui (Vilamarí, 29), en actiu des de 1959, és un petit clàssic en què s’estila el vermutet old school, la cerveseta, la tapeta i altres icones populars en diminutiu.

Un punt destacat és que a la seva cuina opera un dels millors sushi màster de Barcelona. I a les entranyes del bar es desplega llavors l’àlter ego japonès del Chiqui, un dels restaurants nipons amb una de les millors relacions qualitat-preu de la ciutat. I un nigiri d’anguila indecentment bo, sigui dit de passada. Vermut i makis: només a Barcelona.