On Catalunya

Bellesa natural

Una porta oberta a les entranyes de Montserrat

Una visita a les coves de Collbató, o del Salnitre, no només permet observar les fantàstiques formes del conglomerat, sinó també descobrir històries d’artistes i guerrillers

Una porta oberta a les entranyes de Montserrat

JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
David Bricollé

El massís de Montserrat, de renom universal per la seva fisonomia i el seu monestir, amaga l’interior un món subterrani gairebé desconegut. Una variada gamma d’avencs i coves foraden l’aparentment compacte massís conglomeràtic de Montserrat. Entre elles, destaca la cova de Collbató, coneguda també com la cova del Salnitre, reconeguda a tot arreu tant per ser una de les que millor resumeixen la història de l’espeleologia catalana com per la seva espectacularitat, que va fascinar i va inspirar al llarg dels anys artistes com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Mossèn Cinto Verdaguer i, segons diu la tradició, Antoni Gaudí.

Uno de los caminos escarpados de las cuevas del Salnitre, en Collbató /

GOOGLE MAPS

L’acció de l’aigua de la pluja sobre el conglomerat i el material calcari durant milers d’anys i les múltiples esquerdes generades per diversos moviments orogènics han deixat com a llegat un impressionant paisatge càrstic que la visita a la cova del Salitre permet observar de prop. N’hi ha prou de traspassar el llindar de l’entrada per començar un recorregut d’uns 500 metres seguint els conductes més espaiosos i més bellament ornamentats per les successives generacions d’espeleotemes (estalactites, estalagmites i columnes).

Primers pobladors

Passeig enriquit per experts guies que, a més d’explicar-nos les característiques i el resultat dels processos geològics que ha donat forma a la cavitat, ens mostraran l’hàbitat dels primers pobladors de Montserrat i ens endinsaran en un món ple d’històries i llegendes. Per exemple, la del guerriller Mansuet Boxó, de qui es diu que es va refugiar en aquest paratge per combatre contra els francesos a principis del segle XIX.

Notícies relacionades

Unes quantes indicacions necessàries en aquest cas perquè el visitant sàpiga per endavant el que es trobarà. Per accedir a les coves cal pujar 244 esglaons, és a dir, uns 10 minuts des de l’últim aparcament. Ja a l’interior, es realitza un recorregut lineal d’uns 800 metres i 500 esglaons. El desnivell acumulat entre l’anada i la tornada és de 64 metres, que surten dels 500 esglaons que hi ha a la cova.

Durant tot l’any, la temperatura interior de la cova és de 14 graus positius i la humitat relativa és del 99%. A causa d’això, les baranes i el terra poden estar humits. Es recomana portar calçat esportiu i una peça de roba de màniga llarga fins i tot a l’estiu.