On Catalunya
Bellesa natural
Una porta oberta a les entranyes de Montserrat
Una visita a les coves de Collbató, o del Salnitre, no només permet observar les fantàstiques formes del conglomerat, sinó també descobrir històries d’artistes i guerrillers
![Una porta oberta a les entranyes de Montserrat Una porta oberta a les entranyes de Montserrat](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/596c77c4-c0a1-4fae-9281-694075a03691_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
El massís de Montserrat, de renom universal per la seva fisonomia i el seu monestir, amaga l’interior un món subterrani gairebé desconegut. Una variada gamma d’avencs i coves foraden l’aparentment compacte massís conglomeràtic de Montserrat. Entre elles, destaca la cova de Collbató, coneguda també com la cova del Salnitre, reconeguda a tot arreu tant per ser una de les que millor resumeixen la història de l’espeleologia catalana com per la seva espectacularitat, que va fascinar i va inspirar al llarg dels anys artistes com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Mossèn Cinto Verdaguer i, segons diu la tradició, Antoni Gaudí.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/eb4706e9-a95c-488e-b1f3-0dc205e5789a_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
Uno de los caminos escarpados de las cuevas del Salnitre, en Collbató /
L’acció de l’aigua de la pluja sobre el conglomerat i el material calcari durant milers d’anys i les múltiples esquerdes generades per diversos moviments orogènics han deixat com a llegat un impressionant paisatge càrstic que la visita a la cova del Salitre permet observar de prop. N’hi ha prou de traspassar el llindar de l’entrada per començar un recorregut d’uns 500 metres seguint els conductes més espaiosos i més bellament ornamentats per les successives generacions d’espeleotemes (estalactites, estalagmites i columnes).
Primers pobladors
Passeig enriquit per experts guies que, a més d’explicar-nos les característiques i el resultat dels processos geològics que ha donat forma a la cavitat, ens mostraran l’hàbitat dels primers pobladors de Montserrat i ens endinsaran en un món ple d’històries i llegendes. Per exemple, la del guerriller Mansuet Boxó, de qui es diu que es va refugiar en aquest paratge per combatre contra els francesos a principis del segle XIX.
Unes quantes indicacions necessàries en aquest cas perquè el visitant sàpiga per endavant el que es trobarà. Per accedir a les coves cal pujar 244 esglaons, és a dir, uns 10 minuts des de l’últim aparcament. Ja a l’interior, es realitza un recorregut lineal d’uns 800 metres i 500 esglaons. El desnivell acumulat entre l’anada i la tornada és de 64 metres, que surten dels 500 esglaons que hi ha a la cova.
Durant tot l’any, la temperatura interior de la cova és de 14 graus positius i la humitat relativa és del 99%. A causa d’això, les baranes i el terra poden estar humits. Es recomana portar calçat esportiu i una peça de roba de màniga llarga fins i tot a l’estiu.
- Escenaris de pel·lícula La Barcelona de cine d’Eduardo Mendoza
- A les xarxes socials Les vaixelles virals que no es trenquen
- Barcelona singular La Magòria, una joia d’estació ignorada
- RESTAURACiÓ Sant Valentí a foc lent, celebra’l amb una vetllada gastronòmica
- Bellesa natural Una porta oberta a les entranyes de Montserrat