On Catalunya
Imprescindibles
Quatre clàssics de visita obligada en l’aperitiu
Són cellers de tota la vida que esquiven la modernitat a còpia d’autenticitat i actitud. Aquests locals cal cuidar-los, són patrimoni de la ciutat

La Vermuteria del Tano. /
Pocs plaers poden equiparar-se a entrar en una vermuteria clàssica, amb aquesta olor característica de conserves, vinagre i vi, amb els seus plafons de fusta esgarrapats pel temps i les seves taules de marbre. Aquests locals i cellers esquiven la modernitat a cop d’autenticitat i actitud: són patrimoni de Barcelona.
La Vermuteria del Tano (Joan Blanques, 17), ubicada a les entranyes de Gràcia, té atractiu fins i tot a les ranures de les rajoles. És una institució del barri i l’espurna gitana rumbera corre per les venes del local. A can Tano no hi falta mai res. Anxoves, escopinyes, banderilles, toreres, carxofes, tot és bo i recorda altres temps. El seu vermut casolà mereix ser acompanyat per la tapeta de pop: un dels artefactes que més m’agraden d’una casa ja immortal.
I llarga vida al Bar Celler Quimet (Vic, 23), un altre clàssic de Gràcia que guanya el partit per golejada, apel·lant sempre a la tradició. És la cinquena essència de la vermuteria catalana: barrils de fusta vella, memorabilia històrica i molt caliu. El meu combo favorit no té secret, vermutet de la casa, el variat de vermut i ensaladilla russa, una de les més reivindicables de Barcelona. Si la gana estreny, no dubtis a saltar sobre les seves tapes de cuina catalana: omplen la panxa i també l’ànima.

Interior del Bar Quimet, templo vermutero de Serrat /
A la Barceloneta, apostaria pel Bar Celler Electricitat (Sant Carles, 15), una institució de l’aperitiu que no necessita evolucions rares, ni modernors innecessàries. Les antigues neveres de fusta ho diuen tot, aquí es practica el vermut de sempre. Amb permís de la Cova Fumada, la bomba d’aquest local és una de les meves preferides. Una altra de les seves icones és la celebèrrima amanida de cranc, una tapa que els acòlits de l’Electricitat veneren com Déu pagà.

La Bodega Electricitat, uno de los grandes clásicos del barrio de la Barceloneta. /

Entrada de la Bodega d'en Rafel, en la calle de Manso. /
Cuina casolana
A Sant Antoni, hi mana des de sempre La Bodega d’en Rafel (Manso, 52). Vet aquí un d’aquests bars que saneja i reforça el teixit social del barri, un barri, per cert, més necessitat que mai de negocis tradicionals. Aquí, la cuina casolana més popular i el vermut són paraula de Déu. Normal que la massa d’acòlits sigui tan nombrosa i agraïda. El Celler d’en Rafel continua tenint l’encant de sempre, i continua oferint exactament la mateixa ensaladilla russa, cap i pota, anxoves i tot el que el disfrutòmetre permeti abans d’explotar.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Menjadors escolars El Govern central prohibeix la brioixeria industrial a les escoles i augmenta el consum de peixos, verdures i cereals integrals