On Catalunya
L’Aixada trasllada Manresa al segle XIV
El mercat medieval se celebra aquest cap de setmana en el marc de la festa local de la Llum, amb 200 parades d’artesania, espectacles i tallers

Després de la festa de la Llum, que és la festa local per excel·lència de Manresa, la ciutat celebra des de fa 28 anys la fira de l’Aixada, dues jornades –en aquesta ocasió demà, dissabte 1 de març, i el diumenge 2– que traslladen la capital del Bages al segle XIV per reviure la Manresa d’aquells temps amb espectacles, tallers i parades d’artesania pels carrers, places i carrerons del centre històric.
Els espectacles centrals recreen uns esdeveniments viscuts fa prop de 700 anys que justament donen sentit a la festa de Llum. En aquell temps es va construir un canal d’aigua (la sèquia) per intentar contrarestar la sequera, però el bisbe de Vic s’hi va oposar perquè la infraestructura passava per les seves terres. El conflicte, que va incloure l’excomunió dels manresans per part del poderós responsable eclesiàstic, va finalitzar amb l’anomenat miracle de la llum, que va permetre acabar la sèquia.
La fira de l’Aixada va néixer amb l’objectiu d’atraure visitants a la festa de la Llum, de la qual forma part, i, sobretot, per aconseguir que els manresans no marxessin per les dates en què se celebra la seva festa local més important, aprofitant que es tracta d’un dia festiu. Fa uns anys es deia que, coincidint amb aquesta festa, Barcelona i Andorra s’omplien de manresans.
Amb els anys, l’Aixada, com se la coneix popularment, ha guanyat entitat pròpia i ha fidelitzat un públic amant de tot el que tingui a veure amb la temàtica medieval.
L’edició d’aquest cap de setmana comptarà amb 200 parades de productes diversos i espectacles que mouen mig miler d’actors. Com a novetats inclourà un espectacle accessible a la llengua de signes i un taller participatiu en el qual s’explicarà com es comunicaven amb signes en l’edat mitjana. A més, també s’han potenciat els tallers dirigits al públic familiar de l’Aixada Infantil i les activitats del campament medieval de la plaça del Milcentenari. Una altra novetat és que es recuperarà l’escenificació de l’enfrontament entre cristians i jueus.
L’escenari de la plaça Major guanyarà centralitat per tal de millorar l’escenificació dels espectacles centrals: L’inici de tot, protagonitzat pel rei Pere III, que arribarà en comitiva, i L’aigua és llum, amb el bisbe Galceran Sacosta. La fira obre els dos dies de 10.00 a 20.30 hores.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats