On Catalunya

Ruta gastronòmica

Els nous locals que triomfen al Poblenou

El barri de moda de Barcelona s’omple de noves propostes. Tacos, guisats tradicionals, tapes, vins naturals, entrepans del món, ‘fast food’ de qualitat, que omplen els espais de públic jove i local. Ja trigues a anar a aquests restaurants.

Jordi Mestre, Joan Vallès e Iván Fernández, en el restaurante Gegant.

Jordi Mestre, Joan Vallès e Iván Fernández, en el restaurante Gegant. / Irene Vilà Capafons

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Alguna cosa es mou al Poblenou. Els carrers vibren. El mal anomenat barri de moda s’està omplint de noves propostes que han aplicat una altra volta a la seva peculiar geografia, més enllà de cafeteries d’especialitat i/o locals de brunch. D’aquesta efervescència, als antípodes de l’impracticable centre de Barcelona, sorgeixen espais amb caràcter i un tant per cent molt elevat de públic jove i local. Tacos, guisats tradicionals, tapes, vins naturals, entrepans del món, fast food de qualitat, el nou Poblenou s’arma gastronòmicament i mira cap a al futur des d’aquests restaurants que ja trigues a visitar.

Carn o peix

Les meitats perilloses

El nom de Fiffty Fiffty (Badajoz, 65) no és una vacil·lada. La cosa va de meitats. Els seus impulsors són els germans Majid i Mani Alam. La decoració és meitat fusta, meitat acer inoxidable. I és una proposta mar i muntanya, ja que la seva carta combina dues propostes amb el segell Alam: Antonia’s Burger i The Fish & Chips Shop. Un diner 2.0 amb una afinada selecció de vins naturals, com no podia ser de cap altra manera. La fórmula és imbatible si et ve de gust una vetllada de fast food amb firma.

El burger Chikken Tikka Masala de Fiffty Fiffty. /

OB

Aquí hi ha la mítica smash burger a sis euros que ha convertit l’Antonia’s en un hit però també hi ha sorpreses, com la burger de mitjana amb formatge, simple i deliciosa, o els tacos de llardons, un caprici cruixent i pecaminós que preparen amb molt bona mà. Imprescindibles les croquetes de kebab de vedella, que es farceixen amb el mateix material de Bien Kebab: són cruixents, cremoses i lleugerament especiades.

Al costat mar, trobo l’inevitable (i deliciós) fish & chips marca de la casa, un entrepà de calamars infal·lible i una burger de peix, però alguna cosa em crida més l’atenció des de la meitat càrnia: el sandvitx de pollastre tikka, un altre check en la meva llista de mèrits per entrar a l’infern.

Cap i pota titànic

Pas de gegant

Tot i que només fa dos telenotícies que és obert, ho està petant molt. En aquesta Barcelona condemnada a les modes i fotocòpies, una proposta amb tant caràcter i sensatesa és com un raig de llum als Càrpats. A Gegant (Pujades, 93) destaca la disciplina de Joan Vallès, ex Monocrom. Cuina catalana tradicional, amb gran producte i un plus de qualitat, de màgia, que tenen pocs llocs de Barcelona.

El bacalao con habitas y 'beurre blanc' del restaurante Gegant. /

Irene Vilà Capafons

El cap i pota amb cigrons no dona treva: és senzillament perfecte, els trossos de carn semblen núvols de col·lagen. Increïble la llengua amb samfaina i llimona (triperia again). I fora de carta, em deixo estimar per una filigrana inesperada, un foie en escabetx que realment deixa empremta. Hi vaig a sopar, la vetllada és tranquil·la, a mitja llum, i tiro d’una carta que, assenyalen, estan a punt de canviar.

A l’hora de dinar, els bioritmes del local canvien per complet: el menú del dia a 22,50 euros és un caramel massa suculent per als habitants i treballadors del barri. Els vinòfils, a més, es podran perdre al seu celler com si fos el laberint d’El resplendor. Gran, gran restaurant.

Amb un parell

Copa i Cigar

La cuina de Jordi Lloberol busca descaradament el gaudi màxim. I a fe que ho aconsegueix. A Casa Güell (Castella, 1) mana la gastronomia tradicional. Els seus guisats, tapes, carns o peixos es recolzen en producte de qualitat i arriben a la taula en potents racions. L’ego no existeix en aquesta fonda amb menys d’un any de vida, només el plaer i el confort del comensal.

La croquetassa rodona de pernil ibèric és un encert per escalfar: enorme, cruixent, bona. M’envolten massa temptacions. Llamàntol amb ous. Terrina cruixent d’orella. Daus de filet amb foie i bolets. De la carta fixa, em quedo amb uns ous ferrats amb pebrot vermell confitat i llangueta. Molt bons. I de la carta de suggeriments del dia (imprescindible fer-hi una ullada), m’entrego al guisat de cargols amb xoriço i pernil: suco tant de pa, que acabo veient la meva cara reflectida al plat.

Pa amb coses

Entrepans ‘Cool’

Els entrepans d’autor de Sandwich Club Barcelona (Badajoz, 67) han aterrat al Poblenou. El nou local és un caramel estètic i s’alinea ben harmoniosament amb el costat més cool del barri.

sandwich club barcelona BOCADILLO DE PASTRAMI /

OB

La carta conté novetats respecte al restaurant de l’Eixample, però bàsicament juga al mateix esport: sides molt complidors (bones patates fregides, nuggets...) i una col·lecció d’entrepans internacionals d’autor amb ingredients de qualitat. Destaca el de costella, el de pollastre fregit coreà o l’imperial katsu sando amb porc arrebossat, un sandvitx que no es deixa veure gaire a la ciutat. Si t’aixeques amb gana, hi ha brunch. I aquest dissabte munten calçotada.

Desitjos del Poblenou

Tacos espaterrants

Aquesta és la història d’un pop-up que es va convertir en restaurant fa menys d’un any. Es diu Metl (Llull, 57) i, si el mires de reüll, el podries confondre amb una cafeteria moderna, però res més lluny de la realitat. El que es cou en aquest espai minimalista és street food mexicà, fet amb tant amor i respecte, que he de posar-lo directament en el meu top 5 de restaurants mexicans que podem trobar a Barcelona.

Entenc que la carta es mou amb els productes de temporada, i el dia que aconsegueixo un forat (no accepten reserves) hi ha una torrada de tonyina espaterrant i abundant. No són pocs els que m’han recomanat el seu taco de peix, de manera que dono tot el meu amor a l’invent i la dopamina em surt per les fosses nasals: extraordinari. Per cert, tasta qualsevol cosa amb mole i dona una oportunitat als tamales. I no siguis tímid amb les micheladas, còctels i vins.

Sucar naan

Celler ‘Indian’

Cuina reconfortant fora de mida. Els plats i aperitius de la cantina índia Achaar (Pere IV, 89) van directes a l’ànima. El pani puri es manifesta en forma d’esferes cruixents, refrescants i especiades. Tot i que inevitable, el butter chicken és exemplar: un plat que convé acompanyar d’un arsenal de naan, un pa indi elaborat al moment que és glòria.

El cordero al 'tandoor' y arroz de Achaar. /

Jordi Otix

I que no se’t passin les costelles de xai, un dels tapats d’una carta tan confy que hi podries viure. A les prestatgeries, una selecció de vins naturals més afinada que un Stradivarius. A disfrutar.

L’amic americà

Còctels i snacks

Notícies relacionades

Té més flow que Kendrick Lamar. Arribat a través d’un forat de cuc que uneix Brooklyn i el Poblenou, el Henry’s Bar (Llacuna, 92) és el bar americà més català que conec. O viceversa. La casa té dues especialitats: còctels d’autor i fast food nord-americà de qualitat. I broda totes dues disciplines. La resta la posa la decoració tarantiniana, la terrassa amb cadires de jubilats de Florida, els tendals psicodèlics i la fidel (i sempre animada) parròquia.

Es tracta d’una barreja de diner i de bareto en ple Poblenou, amb tot l’arsenal de finger food llest i disposat perquè el combinis amb els seus còctels gamberros. Smash burgers, patates, hot dogs, cogombrets fregits, aletes, algun entrepà gocho i uns quants ensurts per al teu nutricionista. Make Poblenou great again.