On Catalunya

Una volta gurmet

Menjar-se el món sense sortir de Barcelona

Viatjar de plat en plat. A Ghana, el Japó, Mèxic, Atenes i Corea del Sud sense necessitat de maletes ni passaport. Un recorregut molt local a preu ‘low cost’

La barbacoa coreana que triomfa a la dreta de l’Eixample es diu Seoul Nadri. És plena d’asiàtics 

Buscando la inspiración en Sando Café Sando, en la calle Comerç de Barcelona.

Buscando la inspiración en Sando Café Sando, en la calle Comerç de Barcelona.

5
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Barcelona està atapeïda de bons restaurants que ofereixen sabors llunyans. Des del nostre particular aeroport per a golafres, amb uns 40 euros a la butxaca en tindràs més que suficient per deixar-te portar.

EL JAPÓ ENTRE PANS

Sandvitxos nipons

Al Born trobaràs un nou local de sandvitxos japonesos que si fos més cool explotaria. Es diu Café Sando (Comerç, 16) i és un laboratori megacuqui de sandvitxos japonesos amb esponjós pa de motlle, el sando per als amics. Imponent el de tamago & egg, el sandvitx d’ou en dos formats. Molt fresc el d’alvocat, cogombre i toc mint. I no pot faltar el de porc arrebossat (tonkatsu), un altre dels hits als quals cal clavar-hi una mossegada. I para el carro, que això no acaba aquí: no deixis de provar els sandos dolços, perquè el de maduixa amb matxa podria convertir-se en la teva estranya addicció. Per cert, són tan molones que les sodes són casolanes i mai falta una bona dosi de cafè d’especialitat. Fondràs la càmera del teu iPhone.

EIXAMPLE AFRICÀ

Plats Saborosos

L’assumpte és deixar-se portar i disfrutar de propostes com Kabongo (València, 273), un restaurant que se centra en la cuina de l’Àfrica Occidental. Plats acolorits, especiats, saborosíssims i ignots per al paladar d’un barceloní apijotat com jo. Però quin gaudi una vegada has entrat en el seu joc i has provat els bunyols de plàtan fregits (krakro), les broquetes de vedella a la brasa a l’estil Costa d’Ivori (dibi) o els magnífics estofats amb fufu, una massa feta amb nyam que recorda el motxi: el de pollastre, salsa de cacauets i espècies africanes (dangrati) és un mos llaminer i reconfortant. Importantíssim regar-ho tot amb el bissap, un refresc amb flor d’hibiscus.

Los tacos al pastor de Xuba. /

Jordi Cotrina

MÈXIC A DUES MANS

Processó de tacos

Ja m’agradava Xuba Tacos (Mallorca, 194) quan va obrir el 2021, tot i que hi havia certs detalls que s’havien de polir. I això han fet. Perquè els tacos de Xuba són cosa molt seriosa. El xef Antonio Sáez ha dedicat els últims quatre anys a aquesta icona de la gastronomia popular mexicana, i ha anat polint el producte fins a arribar al nirvana taquil. Tot el que menges es fa a casa, és clar. I les tortilles blaves són el millor embolcall possible per a les desviacions d’autor, com el taco de filet a la planxa kale, fuagràs a la planxa, ceba i salsa de tòfona. O el de llobarro arrebossat. No falten els sospitosos habituals al pastor i cochinita, també catedralicis, i per als que necessiten emocions fortes al paladar, la quesadilla amb formatge d’Oaxaca, llagostí marinat en xipotles, ceba, coriandre i alvocats és un cop de puny d’agradable picor.

GRÈCIA SENSE FILTRES

Frescor mediterrània

Si cerques un restaurant grec amb tòpics absurds en la decoració perquè ets un hortera, t’emportaràs un desengany. A El Magraner Boig (D’en Robador, 22) centren els seus esforços a oferir al visitant cuina grega tradicional, popular, sense maquillatge, i a preus bastant raonables. És ja una institució del Raval, un veterà que il·lumina els semblants de la seva clientela amb capricis de noms indesxifrables, com el kokkinist, un guisat de carn en salsa especiada deliciós. O les kolokithokeftedes, unes saboroses croquetes de carbassó, cruixents per fora i esponjoses per dins. En aquesta casa també es broden els clàssics. Si ets més conservador, podràs demanar mussaca (diuen els musakers que és la millor de Barcelona) i tzatziki, i sortiràs amb un somriure d’orella a orella. Però te n’aniràs encara més content si corones la vetllada amb un bon chupito d’ouzo, un licor grec que et porta directe al maleït Olimp.

En Gringa All Day tienen ‘brunch’-comidas y micheladas para patearle el culo a la resaca. /

Instagram

’WELCOME TO AMERICA’

La Llar del pollastre

Que ningú es flipi amb el boicot a tot allò americà. Molt intens dels aranzels hi ha per aquí que, quan ningú el veu, es posa en un McDonald’s per enfonsar els morros en un un Big Mac. Que un guillat estigui al comandament de la Casa Blanca no vol dir que no puguem disfrutar de la cuina californiana i les receptes frontereres de Gringa All Day (Trafalgar, 39). El pollastre fregit és l’estrella: cruixent, especiar i dolorosament addictiu.

En aquest hot spot el pots menjar en format entrepà –el millor juntament amb el de Rooq, sens dubte– o coronant un senyor waffle, una marranada meravellosa com l’aigua a l’hora del brunch. Important tenir en compte els cogombrets arrebossats, els chilaquiles –extraordinaris– i els pancakes. El local, a més, és el més a prop que estaràs d’una road movie americana, perquè és un diner en tota regla. Només li falten cambrers amb patins i algun imitador d’Elvis cantant Are you lonesome tonight de taula en taula.

Seoul Nadri: la barbacoa coreana que triunfa en la derecha del Eixample. /

Instagram

UN VIATGE A SEÜL

Notícies relacionades

Barbacoa coreana

Aquest viatge a Seül que us venia tant de gust haurà d’esperar a una altra Setmana Santa. Tampoc sembla un gran problema, si ho observes amb la calma des del prisma gastronòmic, ja que Barcelona està literalment presa per tota mena de restaurants coreans, sent el hot pot el més hot de tot el pot. Però nosaltres ens dirigim a un altre format, la barbacoa coreana que triomfa a la dreta de l’Eixample: es diu Seoul Nadri (Roger de Llúria, 24), és plena de clients asiàtics, i les cues deixen molt clar que és un dels locals de moda. La gràcia, aquí, és anar-hi en grup (taules àmplies) i cuinar les magnífiques carns de la casa a les graelles ubicades al centre de la taula, utilitzar les salses sense el mínim indici de vergonya, mullar-se i llepar-se els dits, i assaborir els talls de porc i Black Angus entre rialles. També hi ha un amplíssim catàleg de snacks i sides coreans, a més d’un suculent apartat de plats amb arròs i noodles amb carn. I no t’animis massa quan facis la foto, que el teu no serà el primer ni l’últim mòbil que cau a la graella.