On Catalunya

UNA EXTENSA OFERTA GASTRONÒMICA PER MENYS DE 10 EUROS

'Good fast food'

Desenes de locals ofereixen menjar ràpid de qualitat i a baix preu

WOKI ORGANIC MARKET Plats ecològics.

WOKI ORGANIC MARKET Plats ecològics.

2
Es llegeix en minuts
LAIA ZIEGER
BARCELONA

Si unim les expressions econòmicestrès urbà menjar malament, ¿què ens ve al cap? Gairebé segur, fast food, un concepte que sol tenir una pèssima reputació. ¿Erròniament? És el que pensa Dacil Hernández, fundador de The Dog is Hot, un restaurant barceloní especialitzat en frankfurts gurmets. «Fast food implica servei i consum ràpid, els aliments no tenen per què ser de mala qualitat», explica. D'inspiració nord-americana, The Dog is Hot (Or, 8) ja té imitador nostrat, Butifarring (Call, 26), amb botifarres d'una gran qualitat preparades a la brasa i servides amb pa cruixent.

Els dos establiments treuen partit del caràcter assequible (menys de 10 euros) i pràctic del menjar ràpid per adequar-se a un estil de vida urbà, sense renunciar a les matèries primeres de qualitat i a una cuidada preparació. En definitiva, són good fast food, una tendència que inspira cada vegada més negocis originals i adaptats als temps que corren amb especialitats japoneses (Temaki-Ya, a Gignàs, 28), tex-mex (Taco Love, a Veneçuela, 3), orientals (El cocinero de Damasco, que ofereix un dels millors xauarmes a Templers, 2)...

Apuntades a aquesta gastrotendència hi ha firmes amb accent italià com Maccaroni (pasta fresca i salses casolanes per emportar-se a Corders, 6) i Mucci's Pizza (Tallers, 75). El seu propietari, Felipe Español, assenyala: «Les nostres pizzes són 100% artesanals i el nostre sistema de venda per ració és àgil per permetre als clients menjar ràpid i amb les mans». Dues idees bàsiques del fast food.

HAMBURGUESERIES / Però les grans abanderades d'aquesta mena de restauració són les hamburgueseries gurmet. La Burg (passeig de Sant Joan Bosco, 55), Pim Pam Burger (Bigai, 1, i Sabateret, 4) i Kiosko Burger (avinguda del Marquès de l'Argentera, 1) utilitzen carn d'alta gamma (sovint ecològica i prèviament adobada per ser més gustosa) i complements com el pa, formatge i verdures de qualitat. Tot i així, conserven l'essència del fast food: res d'emplatat chic, preus desorbitats, ni coberts. «Una hamburguesa s'ha de menjar amb els dits. Això no la converteix en dolenta», diu Carlos, client habitual del Kiosko Burger.

Notícies relacionades

També segueixen el corrent sandvitxeries com Fastvínic (Diputació, 251) i Carrot Café (Tànger, 22). Les propostes d'aquesta última són autèntiques delikatessen, com el sandvitx de pastrami (un dels pocs llocs de Barcelona on se'n pot menjar) i l'hamburguesa Rossini, amb escalopa de foie, tòfona i salsa Porto. Exquisits.

Alguns aposten pel menjar sa (Woki Organic, a la Ronda de la Universitat, 20) o el tradicional, com Temps de Terra (Camp, 51), que a més de ser un colmado prepara receptes estacionals de la dieta mediterrània (amanides, macarrons, truites, croquetes...). «Cuinem al moment el que ens demanen amb productes del dia disponibles. La idea és sentir-se com a casa de la iaia, a qui es demana el que ve més de gust», explica Carles Franch, de Temps de Terra. ¿Va ser la casa de l'àvia la nostra primera experiència fast food?