On Catalunya

UNA DE LES ESTRENES DE LA TEMPORADA A BARCELONA

El megarestaurant

El Nacional, que ocupa gairebé una illa de l'Eixample, obre avui les portes convertit en l'espai gastronòmic més gran d'Espanya

El Nacional, en tres instants. A sota, ala dreta, Carles Tejedor darrere la barra.

El Nacional, en tres instants. A sota, ala dreta, Carles Tejedor darrere la barra. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

L'espai gastronòmic més gran d'Espanya. És el títol que pot lluir El Nacional, un megaprojecte (el prefix mega es queda curt en aquest cas) que ocupa l'interior d'una illa de l'Eixample entre la Gran Via, el passeig de Gràcia i els carrers de Diputació i Pau Claris. Gairebé 4.000 metres quadrats que al seu dia van ocupar un garatge i que des d'avui mateix es consagren a la restauració.

El superestabliment (tampoc súper fa honor a les dimensions d'aquest local tan enorme) ofereix gastronomia de tota la península Ibèrica sota la supervisió de Carles Tejedor, cuiner que va lluir una estrella Michelin mentre va estar als fogons de Via Veneto, i que ara comparteix la direcció gastronòmica d'El Nacional amb By13, que va obrir amb l'exjugador de bàsquet Sarunas Jasikevicius, i amb el projecte OilMotion, amb què investiga i desenvolupa aplicacions de les desenes i desenes d'olis que hi ha a tot el món.

L'ha fitxat SB Grup, firma que afegeix als seus hotels i a la seva immobiliària el nou espai, idea de l'empresari Lluís Cañadell (Bocagrande), soci també en aquesta aventura, que parteix amb una inversió inicial d'uns sis milions d'euros. Un espai que, complint els terminis previstos (una sorpresa tractant-se d'obres llargues i faraòniques), obre avui les portes (des de passeig de Gràcia, a través d'un curt passatge, i des de Pau Claris, amb una entrada discreta) perquè els clients disfrutin dels 2.600 metres quadrats útils que han quedat després de la reforma.

El repte està servit. És tan gran com l'interior d'una illa de l'Eixample. I Tejedor ho assumeix amb humilitat. «És una idea arriscada i estimulant», admet. A dins poden menjar-hi a la vegada unes 770 persones. Hi ha 85 cuiners treballant en quatre cuines i 120 a la sala. Obre des del migdia fins a les tres de la matinada.

No és un restaurant, sinó un espai amb múltiples formes d'entendre la gastronomia que s'ofereix a Espanya i Portugal, una mica a la idea del mercat de San Miguel de Madrid, però amb un estil decoratiu diferent: es recrea la Barcelona dels anys 30 i 40 del segle passat amb mobiliari fet a mida per seguir el disseny de l'ubic interiorista Lázaro Rosa-Violán. «És un viatge gastronòmic per la península Ibèrica de productes i de tècniques: fregits, bullits, salaons, conserves, envinagrats... Tornem als orígens», resumeix el cuiner. I tot, de temporada.

Notícies relacionades

CARN, PEIX, ARRÒS, OSTRES...  / Així, per exemple, una llarga barra fa de de vermuteria; en una altra també s'hi serveixen vins, a més a més de formatges i salaons, i n'hi ha una altra amb xampany, caves i ostres. En un racó s'ofereix peix i en un altre, carn (són els dos únics llocs on s'accepten reserves), i hi ha llocs on menjar pernils, arrossos, broquetes, tapes, barbacoes, forns de llenya, coques tradicionals, bocates, amanides, gelats, pastissos... No hi falta ni la cocteleria.

Per si no n'hi hagués prou, a Pau Claris, 99-101, al costat de l'entrada al recinte, El Nacional ha comprat els baixos per fer-hi una cafeteria teteria amb terrassa i una botiga on es vendran productes envasats a tot Espanya. Obriran el 2015.