On Catalunya
RECEPTES AMB LEGUME CHEF
Panellets amb mongetes vermelles i coco, una recepta dolça i nutritiva
Inspirada en la salsa japonesa Anko, la xef Iolanda Bustos proposa omplir la massa d’aquestes postres catalanes amb llegums

Tot i que els panellets se solen menjar el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, en realitat aquestes postres tradicionals en la gastronomia catalana es poden disfrutar en totes les temporades de l’any. Amb pinyons, ametlles, coco i xocolata, els trobem de tots els sabors i formes. A dins seu, sempre ens espera el clàssic massapà, fet amb ametlles, sucre i ou. Però aquesta vegada, la xef Iolanda Bustos, coneguda com la xef de les flors, ens sorprèn amb un farcit diferent, fet amb mongetes vermelles.
Les mongetes vermelles, conegudes en altres països com a ‘frijoles’, formen part del grup dels llegums, que es caracteritzen per tenir un alt contingut en proteïnes vegetals i en fibra. Concretament, per cada 100 grams de mongetes vermelles consumim un total de 25 grams de proteïnes, i, d’aquesta manera, són un dels llegums amb més valor proteic.
D’altra banda, el seu color fosc els aporta un gran poder antioxidant i també són una font d’àcids grassos, que ajuden a regular el colesterol. A més, contenen àcid fòlic, vitamina B1 i minerals com el potassi, el magnesi i el calci.
Mongetes en la rebosteria
Notícies relacionadesMalgrat que solem consumir les mongetes en plats salats, com bullits o amanides, en realitat són un ingredient perfecte per realitzar qualsevol tipus de rebosteria. Gràcies a la seva textura tova i el seu sabor suau podem fer masses d’escàndol per a les nostres postres. És per això que la xef catalana Iolanda Bustos proposa fer uns panellets amb mongetes vermelles, que a més de ser nutritius són aptes per a celíacs i per a vegans.
Inspirada en la tradicional pasta dolça anomenada Anko, molt popular en països com el Japó, Corea i la Xina, Bustos proposa fer una massa similar per al farcit dels panellets. Finalment, al contrari que als panellets clàssics, per a la cobertura de la recepta hi afegirem llavors de sèsam, que, segons Bustos, «ens ajudaran a tenir una funció nutricional perfecta».
Ingredients (per a 20 panellets)
200 g de mongetes vermelles cuites
100 g de farina de coco (coco ratllat)
75 g de sucre morè
1 culleradeta de cafè de gingebre ratllat
La closca ratllada de mitja llimona
El suc de la llimona
80 g de sèsam daurat
Elaboració
Posem en una cassola les mongetes vermelles bullides i escorregudes amb el sucre i el suc de llimona.
Ho cuinem tot com si fos una confitura.
Hi afegim també el gingebre i, finalment, el coco ratllat.
Ho traiem del foc i deixem refredar la massa per poder modelar-la.
Hi afegim la pell de llimona ratllada fina.
Ho triturem i en fem boletes.
Cobrim les boletes amb llavors de sèsam.
Podem pintar els panellets amb ou i sucre o amb un almívar si els volem vegans.
Finalment, els posem al forn cinc minuts a 180º perquè el sèsam hi quedi enganxat i torrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- ‘Tot el camp és un clam...’
- ELS LESIONATS DEL BARÇA Lewandowski s’allunya de la Copa i Ter Stegen «ja està llest» per reaparèixer
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- ENTREVISTA Isabel Celaá, ambaixadora davant la Santa Seu: «Al Papa no li agradava ser qualificat com a progressista ni com a conservador»