On Catalunya
Establiments ‘delikatessen’
Les millors botigues gurmet de Barcelona
La teva nevera voldrà posar per a la foto com un ‘influencer’: formatges artesanals, conserves còsmiques, fumats, burratas... Santuaris sibarites als quals peregrinar.
S’ha de tenir cura d'aquest paladar. Fa segles que no et gastes els euros en vicis de joventut. El que era en altre temps els diners dels cubates et crema ara a la butxaca, i no hi ha res millor que invertir-los a fons perdut en els capricis del gurmet que portes dins. Les marques blanques estan molt bé, però de tant en tant l’organisme et demana delikatessen i en aquest terreny no hi ha mai calés malgastats. Ens agrada menjar bé fora de casa, però els productes gurmet ja formen part del nostre rebost: el bocata de ‘chopped’ davant de la tele és història. Ara arriben a casa teva formatges artesanals d’un altre planeta, conserves còsmiques, burratas, fumats, vins naturals... La teva nevera mai havia tingut millor aspecte. Gràcies a aquestes botigues (i als incomptables establiments gurmet de Barcelona) al teu sofà es menjarà com a un restaurant. Bon apetit!
Senyals de fum
¡Més llenya!
Té una de les botigues més boniques de Barcelona, ni més ni menys que a la Fàbrica Lehmann. Rooftop Smokehouse s’ha consolidat com la Primera Ordre dels Fumats Barcelonins. En aquest local es fuma de manera tradicional, no hi ha gat amagat, només fusta i fum. I d’aquesta tècnica sorgeixen uns productes exquisits: el pastrami, el béicon, l’anguila, les patates i la mantega fumada són alguns dels seus ‘hits’. A l’apartat de fermentats, el kimchi és la glòria. Per cert, des de fa uns mesos té a la venda un dels invents més brillants de la història de l’ésser humà: anxoves del Cantàbric en mantega fumada. Udols. Consell de Cent, 159. Local B. www.rooftopsmokehouse.com
L’esperit del vi
Formatge i copa
Necessitaria dos reportatges per glossar les virtuts de Vila Viniteca, sant i senya del gurmet a Barcelona des de fa eons, segurament el santuari sibarita més respectat de la ciutat. La secció de formatges és sublim, s’ha de veure i olorar per creure-s’ho. No és estrany trobar-te formatgers irredempts que estan a la lluna, amb la mirada perduda en l’infinit de l’impactant taulell on descansen totes les varietats. No menys imponents són els embotits, sobretot la selecció de pernils ibèrics (com pengen aquestes galtes del sostre, quanta bellesa). Les conserves tampoc es queden enrere en aquesta carrera cap a l’excel·lència. I la teca és només el començament, de fet Vila Viniteca és abans de tot una casa de vins. Una casa enorme, veterana i selecta que brilla amb llum pròpia al costat de la botiga de sòlids. Una referència ineludible per als amants de la cultura vinícola. Aquest any celebra el 90è aniversari: copes per brindar no els faltaran. Agullers, 7 / Diagonal, 557 (L’Illa Diagonal). www.vilaviniteca.es
Estrella Galícia
Curant enyorances.
Porto al cor aquesta botiga de Gràcia. Si ets una persona assenyada, t’ha d’agradar la gastronomia gallega. En aquest cas, l’equació ens condueix a una resolució òbvia: necessites posar Ego Galego al teu rebost, a la teva vida. Quan hagis clavat un peu a la botiga, sabràs que tornaràs: la desfilada de productes gallecs de qualitat li tallaria la respiració al guitarrista de Siniestro Total. Productes, a més, que només podries trobar a Galícia. La cura definitiva per a l’enyorança a base de vins i formatges gallecs acuradament seleccionats. Conserves de gran qualitat a preus molt raonables. Carns, embotits i rebosteria ‘made in’ Galícia. Diables, escanejo la botiga i detecto grelos, patates, pa de Cea i una lluent i apetitosa empanada viatgera que em crida: felicitat pura en format triangular. ¡Visca Galícia, carallo! Goya, 20. www.egogalego.com
Viatge amb nosaltres
Menjar-se el món
El badulaque dels gurmets existeix. És a Sant Antoni i no hi ha sibarita que no el conegui. Si Willy Fog va donar la volta al món en 80 dies, a BHG amb Supermercat del Món en tindràs prou amb 80 segons per aconseguir-ho. França, Mèxic,Tailàndia, Itàlia, el Japó, Brasil, l’Argentina..., no he trobat una altra botiga de queviures que ofereixi tanta varietat, tant viatge, tanta cultura gastronòmica en un espai tan reduït. Seria necessària una guia telefònica dels 80 per apuntar el catàleg sencer de comestibles d’importació que descansen a les prestatgeries (diuen que tenen més de 7.000 referències). Si busques salses, snacks i dolços exòtics, aquest és el consultori al qual has d’acudir, l’únic badulaque de Barcelona que pot convertir la teva bossa en un calidoscopi delirant: un panettone, fideus d’arròs, dolç de tamarinde, sopa de miso, un pot de chutney de mango, xilis de Jalapa en escabetx, i així ‘ad infinitum’. Et menges el món, literalment. Parlament, 21. bhgsuper.es
Donant la llauna
En conserva
Més de 500 referències enllaunades. Empassa’t això. Si ets un amant de les conserves, faries bé en buscar-te un piset a Gràcia, a prop d’aquesta botiga. Entre Latas és honesta fins i tot amb el nom: a l’interior només trobaràs conserves en llauna o pot de vidre. I vi a granel. Això és una església de l’aperitiu i a l’altar es troba la secció de peixos i mariscos enllaunats: cloïsses, escopinyes, ventresca fumada, calamars en la seva tinta... Bàsics reconeixibles i receptes molt difícils de trobar (hi ha llaunes de bacallà a la sidra) conviuen en unes prestatgeries on també descansen rillettes, salses, llegums i altres caramels amb data caducitat llunyana. Obrefàcil garantit. Torrijos, 16. entrelatas-bcn.com
Say cheese!
Eau de fromage
¿Quina olor fan els núvols? Ni idea. El que tinc clar és quina olor fa Can Luc. De formatge. De felicitat. Avís: si els formatges t’apassionen, hauran de treure’t d’aquesta fromagerie de Gràcia amb una manguera antiavalots. Varietat i qualitat s’imposen a les aromàtiques vitrines (més de 150 referències europees), tot i que la seva especialitat és el producte francès. ¡I no podràs resistir-te a l’atac! Només vaig anar a fer un cop d’ull, sense voler comprar res, i vaig sortir d’allà amb una burrata de cabra, sí, de cabra, a la bossa. I l’oferta de formatges per a fondue i raclette és aclaparadora. T’ho preparen tot i fins i tot et deixen gratuïtament els estris necessaris perquè puguis disfrutar de les dues receptes a casa. Berga, 4. Instagram: @fromageriecanluc
Història viva
Viatge al passat
Múrria no és un colmado, és un estat d’ànim. Guanyadora d’incomptables premis i distincions, aquesta botiga de queviures fundada el 1898 deixa empremta a la memòria. La seva façana modernista és una bombolla d’història i personalitat en un Eixample cada vegada més irreconeixible. I al seu preciós interior es mastega l’exquisitat. La selecció de formatges artesans talla la respiració. La qualitat i la finor són les prerrogatives en un catàleg de delícies gurmet interminable: conserves, embotits, fruita seca, melmelades, vins, olis, fumats... Sortir de la botiga sense una ampolla de l’excel·lent cava Múrria sota l’aixella seria una impertinència. Roger de Llúria, 85. www.colmadomurria.com
Forza Italia
Mos de cardenal
Barcelona està infestada de botigues gurmet italianes. Tal com jo ho veig, una de les més completes és La Castafiore, coneguda per la seva pasta fresca elaborada diàriament, les seves salses casolanes i els seus embotits i formatges italians. Una altra trinxera del plaer és La Salumeria, un laberint de productes italians de gran qualitat amb més de 1.700 referències. Ho té tot i més, salses de tomàquet, dolços, olives i, ahhh, la meva droga favorita: una oferta de burratas, mozzarelles i altres ‘formaggi’ que matarien de l’ensurt el meu entrenador personal. Parlant de formatges italians selectes, a Gràcia s’amaga una botigueta que juga amb ambrosia importada: es diu Bufala Bianca i la seva burrata és d’una altra galàxia. La Castafiore: Aribau, 58. lacastafiorebcn.com / La Salumeria: Pere IV, 191. Comte Borrell, 8. lasalumeriabarcelona.com / Bufala Bianca: www.bufalabianca.com
Meat Love
Mitjana ‘deluxe’.
La carnisseria dels sibarites de la carn. El de The Butcher Society és un dels taulells amb les peces més cuidades i selectes de la ciutat. Una carnisseria de nova onada que té cura del producte des de l’origen i treballa amb els millors per no baixar mai el llistó de qualitat. La seva hamburguesa de black angus és llegendària i les seves millors carns reposen i maduren entre 30 i 120 dies sota estricta supervisió. ‘Foodies alert’: venen wagyu japonès certificat. Felip II, 162/ Bigai, 10. www.thebutchersociety.com
Vella escola
Notícies relacionadesValor segur.
Ni la llei d’arrendaments va poder amb aquest colmado històric el servei del qual rivalitza en exquisitat amb el seu rebost: colmado Quílez. Un celler sublim al fons del local. Una galàxia de vins, licors i escumosos. Whiskies japonesos i incomptables ginebres. Un desplegament de conserves de qualitat. Una col·lecció d’embotits ibèrics que posa els ‘jabugos’ de punta. Salses. Melmelades. Ah, i els cafès i anxoves de marca pròpia: imprescindibles... Seria necessari un ordinador quàntic per comptabilitzar totes les referències que devoren al client des de les prestatgeries i neveres. Milers i milers. El paradís. Rambla de Catalunya, 65. lafuente.es
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista