On Catalunya
Vacances gurmet
La volta al món a 10 restaurants de Barcelona
Si aquesta Setmana Santa no pots agafar un avió, almenys podràs volar de plat en plat. Del Perú al Líban. Viatja a mossegades sense sortir de Barcelona
La inflació t’ha deixat el compte bancari més ressec que els Monegros. Aquesta Setmana Santa només podràs viatjar on et porti la línia 3. Afortunadament, podràs viatjar sense sortir de Barcelona recorrent al truc més vell: el menjar. Si no pots agafar un avió, almenys podràs volar de plat en plat. Els Estats Units, el Japó, el Líban, el Perú, la Xina... Amb aquesta llista de restaurants podràs fer una volta al món sense haver d’empenyorar el Rolex d’or que et va deixar el teu avi en herència. Viatjar és un plaer, diuen, i menjar també, però sense esperes en aeroports, aglomeracions de turistes, maletes perdudes ni visites guiades. Esperem que disfrutis del viatge.
1. Nit libanesa
Mos llunyà
Un peu a Catalunya i l’altre al Líban. A Albé (Mallorca, 196) busquen el plaer a través de dues cultures culinàries que esclaten a la teva taula en forma de deliciosos platillos amb el millor de cada món. El producte local mana en una carta que somia en Beirut. Impressionant baclaua amb gamba vermella. Addictiu el labneh fumat amb pa libanès. Llamineríssima la gírgola de castanyer amb crema d’anacards i gel de tabule. Tremends els pèsols amb crema de safrà. Per cert, si vols completar la teva nit viatgera, pots acabar el periple a la premiada cocteleria libanesa Dead End Paradise (Valldonzella, 30), que acaba d’obrir una sucursal en ple Raval: no us perdeu la seva particular versió del pa amb tomàquet en versió còctel. La cirereta per a la teva sortida boja pel Pròxim Orient sense pagar bitllet.
2. Born in the USA
Menys ‘smash’
Si no sigués a un tret de quètxup de la plaça Molina, diries que ets en un ‘diner’ de Memphis. Two Patties (Guillem Tell, 51) va al gra i compta amb una de les cartes més breus de Barcelona. Només prepara una hamburguesa, una ‘smash’ que ha perfeccionat fins a l’impossible després d’hores i hores de proves. Dues capes de carn de proximitat, seleccionada per la casa; brioix dissenyat exclusivament per a ells; una miqueta de ceba; salses i a menjar que són dues patties. El burger és un núvol. El cuiner aixafa els dos discos de carn fins que els converteix en dos llençols finíssims que no perden ni un cèntim de suculència malgrat la caramel·lització extrema. Es devora en tres mossos. Per acompanyar, patates fregides amb cops de pala de béicon i formatge. I de postres, el brioix de la burger planxat amb Nutella. Parlaràs amb accent de Wisconsin quan en surtis.
3. Llatinoamèrica per a dos
Platillos confortables
A La Brillantina (Bretón de los Herreros, 18) t’ajudaran a eliminar l’amargor d’un llarg dia de feina. M’ha encantat aquest càlid restaurant comandat per un colombià i una argentina. La idea és condensar la cuina llatinoamericana més reconeixible en una carta plena de caramels per compartir. I la jugada els surt bé, perquè esquiven les complicacions i van directes al gust, al plaer. Les empanades fregides de carn són obligatòries, el començament ideal per a un sopar en el qual haurien de desfilar plats com el cebiche de corbina, les melosíssimes costelles amb mole negre, els patacons de plàtan verd, els chipatacos o el sandvitx de rosbif amb salsa ‘huancaína’. Si el motor necessita combustible, no dubtis a enfonsar la cara en un cub de margarita amb xili i flor d’hibisc: glu, glu, glu.
4. Memòries del Japó
De BCN a Tòquio
A la barra del Mako (Consell de Cent, 255) t’oblidaràs amb facilitat que aquesta Setmana Santa t’has quedat a Barcelona veient sèries d’animació japonesa. No és barat, però et sortirà més a compte que un bitllet a Tòquio. Pocs santuaris del sushi són tan fiables com aquesta taverna. Els nigiris són exuberants, venen carregats de peix de gran entitat i un arròs de sushi senzillament impecable. Amor pel detall i compromís infrangible amb la qualitat. Imprescindible clavar-li una forta mossegada al cranc de closca tova en tempura, ja sigui en format bao o en uns futomakis que, segons el meu parer, són una de les millors opcions d’aquesta taverna. L’uramaki amb kimchi, alvocat i tonyina brasejada és fantasia oriental en un sol mos. És impossible dir-li que no a l’hosomaki de tonyina picant. I si ets clàssic, directe al yakisoba (un dels millors de Barcelona) i a l’infal·lible tàrtar de tonyina. Reverència i a dormir.
5. Vacances a la Xina
No facis l’ànec
No ets a cap pel·lícula. No és un somni. Benvingut a China Crown (Casp, 48), un dels restaurants més bonics de Barcelona. Es troba a la planta baixa de la Casa Calvet, un preciós edifici modernista firmat per Antoni Gaudí a l’Eixample. L’ampli menjador conserva l’esquelet modernista i es permet algunes picades d’ullet decoratives al gegant asiàtic. El restaurant aposta per la cuina xinesa imperial al més alt nivell. En teoria, els xefs han viatjat i s’han documentat per portar-nos les receptes històriques que es menjaven als palaus xinesos fa molt temps. És l’únic restaurant de Barcelona en el qual m’he atrevit a menjar medusa. Però el plat estrella és l’ànec lacat imperial, cruixent per fora, sensual per dins, i tallat davant dels teus nassos en una cerimònia hipnòtica. Tovalló a la pitrera, no deus voler tacar el quimono, ¿oi?
6. Exprés a Galícia
¿Enyorança, jo?
Turisme d’interior. Anem a Galícia, però no farem ús de la tradició. Per variar, buscarem una Galícia més moderna, connectada a Barcelona, oberta a la innovació. Anem a Batea (gran via de les Corts Catalanes, 605), una marisqueria del segle XXI amb una carta de traca, plena de picades d’ullet a la cuina gallega. Mare meva, aquesta truita de Betanzos amb barret, de les millors que he introduït al meu organisme. Les ostres gallegues, la mariscada freda, l’empanada de bonítol en bola cruixent, les croquetes de carrabiner amb sorpresa... Tot boníssim. Alta cuina gallega a Barcelona a preus més que raonables. I si no en tens prou, i vols omplir el rebost de productes gallecs 100%, no dubtis a anar al colmado especialitzat Ego Galego (Goya, 20), el millor antídot contra l’enyorança.
7. Avió al Perú
Nikkei ho diguis
Si ets un caçador de novetats, hauries de saber que Nuna (Casanova, 211) acaba d’obrir més enllà de la Diagonal, al costat del bar Michigan, i té tots els números per convertir-se en un ’hot spot’ en un futur no gaire llunyà. S’imposa la cuina nikkei amb pinzellades d’autor, una visita llampec al Perú a través de plats que no deixen lloc al retret. Que bo el nigiri de toro amb xili groc. Aplaudiments per a aquest cebiche variat amb una llet de tigre sideral i aquest ‘tiradito’ de gamba vermella de Palamós. Atenció al suquet nipó amb rap en tempura i cautela màxima amb els còctels amb accent peruà: el pisco entra bé, però no perdona.
8. L’Índia per a barcelonins
Agafa ‘naan’ i suca
Ideal per anar-hi en grup, a Casa Masala (Muntaner, 152) la cuina índia s’adapta com un guant de vellut al paladar mediterrani. El seu punt fort és el curri, una màgia que clava com pocs llocs a Barcelona. Deixa’t embadalir, és molt fàcil perdre’s en una carta plena d’ítems que et fan salivar com un cànid. La bomba Bombai, farcida de cigrons i pèsols, amb salsa brava i maionesa de curri, és tremebunda. El taco al curri vindaloo, amb secret ibèric, ceba adobada i iogurt especiat m’enamora. I el biryani de ploma Joselito sobre arròs basmati és la cirereta perfecta a un menjar que repetiràs i repetiràs fins que no et quedi ni un sol plat sense tastar. Per sucar-hi ‘naan’.
9. ‘México lindo’
Pollastres germans
Pollastre a la mexicana. Al forn de brasa. Sucós i aromàtic. Preparat per a taquejar i menjar-lo amb les truites de la casa. Cresta Colorada (Còrsega, 244) és una porta oberta a Mèxic. En aquesta rostidoria mexicana cuiden sobre manera els detalls, ho notes a les salses casolanes, a les truites fetes al moment, en la qualitat dels impressionants tacos de pollastre fregit o de porchetta al pastor. Com més, millor: aquí es comparteix tot, excepte el mescal.
10. França a casa
Notícies relacionadesRebost gurmet
Quan el cos em demana França, vaig a la botiga de productes francesos Maison Puyvalin (Trafalgar, 23). Si vols omplir el rebost de ‘delikatessen’ amb denominació d’origen, en aquesta cripta gurmet hi trobaràs els millors fuagràs i patés; una col·lecció de formatges francesos que mataria de l’ensurt Gérard Depardieu; vins, salses, dolços i conserves... Una selecció exquisida de productes top per apaivagar el ‘gourmand’ que portes dins i que s’ha quedat a Barcelona.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034