On Catalunya
Agafa pa i suca
No a la coca, per Òscar Broc

barcelona/WhatsApp Image 2023-06-21 at 14.11.47.jpeg /
És l’hora de treure’s la careta. Sé que em guanyaré enemics. No passa res. Amb el cap cot i plena predisposició a rebre una tempesta de clatellots, confesso des del més profund del meu ésser que no m’entusiasma la coca de Sant Joan. Bé, potser he sigut massa suau. No m’agrada, repeteixo, no-m’-agrada la coca de Sant Joan. Apa, ja està dit.
He mirat de connectar amb ella de totes les formes possibles i l’esforç ha sigut infructuós. Déu sap que he volgut entendre-la, però la majoria de les vegades la trobo excessivament seca. Pot ser perquè el brioix aguanta poc exposat als elements i, al cap d’unes hores, es resseca més que un card al desert dels Monegros, jo què sé jo, però al meu món, sense tendresa no hi ha amor.
La fruita confitada em treu totalment del partit. Em puc tirar els meus bons cinc minuts apartant-la, sense deixar el més mínim rastre d’aquest invent diabòlic a la massa. No soc l’únic ‘hater’ de la fruita confitada, sé que és un odi estès i que molta gent aparta també aquests molestos i embafadors trossos. Curiosament, el forner Enric Badia del Forn Elias m’explicava que malgrat la mala fama de la fruita confitada, la coca que més es ven en el seu negoci és la clàssica amb fruita (¡i sense crema!). La tradició pot més que la repugnància.
Notícies relacionades¿Llardons? Pas. ¿Crema? Acidesa. No obstant, els enemics de la coca de Sant Joan tenim alternatives. Per exemple, podem acudir a l’udol de Joncake. L’exitós pastisser barceloní ha parit un pastís de formatge que té gust de la coca de Sant Joan de la meravellosa pastisseria Carrió.
Té la sensualitat i cremositat dels seus ‘cheesecakes’ i, sense ser una coca de Sant Joan, té més gust a coca de Sant Joan que una coca de Sant Joan. Feliç i neuròtica revetlla.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet