On Catalunya
Agafa pa i suca
Mongeta, patata i nostàlgia, per Òscar Broc
Uns agafen el Delorean, però la millor manera de viatjar al passat és acceptar el repte de Xavier Pellicer: un restaurant que fa jocs de màgia amb la verdura
¿Qui demana pizzes amb pinyes?
Els entrepans més sorprenents de Barcelona

Mongeta tendra amb patata. Un plat que al meu món és un trampolí al passat. El recurs més utilitzat per la meva mare per alimentar la família, anys ha. Vull pensar que li passa a molts catalans: l’aroma de la mongeta bullida els sumeix en un dolç estat de nostàlgia; l’olla de la mama borbollejant, les tires de lleguminosa tenyint de verd l’aigua en moviment, la infància concentrada en un plat simple, sa, popular, etern.
Comparteixo vivències amb Xavier Pellicer a la barra del seu restaurant. Conec pocs cuiners amb semblant compromís amb el producte. La seva obsessió no només se cenyeix a la recuperació de la puresa de les verdures, sinó a les seves profundes implicacions emocionals. Em posa el plat de mongeta tendra amb patata de la casa, una obra d’art que va més enllà del procés masticació-deglució i s’introdueix en els meus records com un virus informàtic, despertant sensacions encriptades pels rigors de la vida adulta i les seves rutines.
Màgia amb la verdura
Notícies relacionadesLa patata en format nyoqui, la mongeta tendra en format crema... Quina detonació de nostàlgia, felicitat i confort. El gust de mongetes d’altres temps, la carícia a la llengua del núvol de patata... És un Matrix en el qual podria viure eternament. El xef s’esplaia mentre reparteix unes pedres de quars sobre els fulls de les comandes, parla d’energies positives i orquestra el servei amb una placidesa impròpia d’una cuina que opera a ple rendiment.
I no només fa jocs de màgia amb la verdura, també aconsegueix enviar-me a casa de la meva difunta àvia amb una pilota de pollastre amb bledes que recorda escudelles perdudes i diumenges amb la iaia. Uns agafen el Delorean i confien en un científic boig. A mi no se m’acut millor manera de viatjar al passat que acceptar el repte de Xavier Pellicer i saltar al buit. Feliç viatge.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet