On Catalunya
SÓC A PARÍS
Un parc a 7 metres d'altura
La Coulée Verte és la precursora del High Line novaiorquès: un passadís verd de 4,5 quilòmetres en un antic trajecte ferroviari
![La Coulée Verte ocupa des de fa més d’una dècada aquestes antigues vies elevades de tren. La Coulée Verte ocupa des de fa més d’una dècada aquestes antigues vies elevades de tren.](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/a682d504-c0c4-4eb9-812d-4cb095df880d_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
La Coulée Verte ocupa des de fa més d’una dècada aquestes antigues vies elevades de tren.
EL 14 DE desembre de 1969, l'estació de tren de la Bastilla d'estil Segon Imperi va quedar obsoleta i durant anys va estar abandonada a la seva sort. Fins que, el 1984, es va demolir per fer lloc a l'actual edifici de l'Òpera, inaugurada per François Mitterrand durant el bicentenari de la Revolució Francesa. Amb el temps, els trens que unien l'emblemàtica plaça de l'est parisenc amb Varenne-Saint Maur van deixar pas a una successió de jardins.
L'anomenada Coulée Verte ocupa des de fa més d'una dècada l'espai de les antigues vies, on ara conviuen solcs de molses i líquens antics amb un paisatgisme contemporani d'arbres i arbustos. Aquest amè passadís verd de 4,5 quilòmetres trenca el motllo dels parcs parisencs tradicionals al travessar passarel·les, petits túnels i arcades. I, com que en molts trams passa per sobre d'un viaducte que serpenteja entre edificis a set metres d'altura, el passeig té l'atractiu afegit d'alternar el paisatge arquitectònic amb el natural i, de passada, colar-se una mica en la vida quotidiana dels veïns.
JARDINS AMB RATSPENATS
També té el seu punt per als amants de la botànica, perquè la Coulée és un dels escassos llocs parisencs on a la tardor floreix el ginebre, que es confon amb til·lers, grèvols, cirerers, llorers, hipèrics, lavandes i rosers. O per buscar ratpenats que es refugien sota els túnels.
Notícies relacionadesAl passeig s'hi accedeix en diferents punts a través d'escales i ascensors situats al llarg de tot el recorregut. La seva entrada principal a l'est es fa pel viaducte de les Arts. Els seus porxos acullen una cohort de dissenyadors i artesans que, a l'haver-se beneficiat de la rehabilitació portada a terme per l'ajuntament de la capital, estan obligats a realitzar in situ bona part de les seves creacions.
De fet, alguns han instal·lat els seus tallers a l'aparador, així que a vegades se'ls pot veure en ple procés creatiu. Hi ha ebenistes, bufadors de vidre, paraigüers, lutiers, orfebres… Tots inspirats pel desig de perpetuar la tradició adaptant-se a les noves tecnologies. En canvi, de l'ambient obrer i contestatari del passat no en queda pràcticament res en un barri que s'ha anat aburgesant i gentrificant i ha redefinit el perfil de l'est parisenc. L'originalitat del passadís verd parisenc ha sigut imitat a Nova York, on des del 2009 tenen en el High Line la seva pròpia versió de la Coulée Verte.
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Pisos turístics Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»
- Previsió meteorològica Pluja a bots i barrals: el pronòstic del Meteocat per a Catalunya
- Forta discrepància Exclusiva Mamarazzis: Piqué no es muda a Miami i Shakira s’emporta els seus fills de gira
- Educació La justícia tanca la porta que Catalunya pugui prescindir de les matèries tradicionals a batxillerat
- Plan de Trump per Gaza Suau és la nit
- EUROLLIGA Un gran Barça lluita fins caure sobre la botzina contra el líder
- Champions femenina El Barça topa amb el Wolfsburg, i el Reial Madrid, amb l’Arsenal
- PARTIT D’ALTA TENSIÓ PEL LIDERAT El derbi més llarg del món
- Rubén Cano: "Soc antimadridista per les injustícies arbitrals que vaig patir en els derbis"