On Catalunya

OASIS URBANS

7 jardins secrets a Barcelona

Oasis urbans amagats a racons insòlits: botigues, llibreries i, fins i tot, una sala de teatre

zentauroepp47676082 jardines190410132314

zentauroepp47676082 jardines190410132314 / JOAN MATEU PARRA

8
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Sabem que ser urbanita quan arriba el bon temps és dur: aglomeracions, ciment i calor. Però els espais verds són molt més a prop del que creus. Sí, encara queden racons amb plantes on no han arribat els turistes ni la majoria de locals. El celobert d’una històrica botiga del passeig de Gràcia, la part posterior d’un teatre o la inspiradora terrassa d’una llibreria són alguns dels llocs on et podràs aïllar del ritme de la ciutat. Disfruta del teu moment campestre, perquè, quan creuïs la porta, tornaràs a la selva urbana.

1. Jardí de la casa Ignacio de Puig

Hotel Petit Palace Boqueria Garden (Boqueria, 10)

Fonts per delectar-se amb el so de l’aigua, bancs de fusta on es pot conversar i un jardí ple d’arbres i flors per passejar. No, urbanita, no estàs somiant. Aquest oasi verd existeix i es troba a escassos metres de la bullícia de la Boqueria: el jardí de la casa Ignacio de Puig. Si vols accedir-hi, hauràs de passar per la recepció de l’hotelPetit Palace Boqueria Garden: el primer jardí amb zona de bar i ‘chill out’ pertany a l’hotel; el segon és la teva destinació.

En aquest pati d’edificis del barri Gòtic se sent els ocells cantar. Massa bucòlic per ser real. Probablement, et creuaràs amb algun turista que passeja embadalit i amb els clients de l’hotel, que et miraran amb la complicitat de qui comparteix un secret. Els distingiràs al moment: caminen en sabatilles o en barnús. Obert tots els dies de 10.00 a 19.00 hores.


2. Botiga Olokuti(Astúries, 38)

La sorpresa campestre que et trobes a la botiga Olokuti. / Joan Mateu Parra

Res faria sospitar que en una de les botigues del freqüentat carrer d’Astúries hi podria haver un jardí ben campestre. De fet, molts dels que entren a Olokuti, botiga bio i eco que ven productes de comerç just, es queden desconcertats davant tanta verdor. Perquè a Olokuti un es troba el jardí per casualitat. Passejant per la botiga entre llibres acuradament seleccionats, accessoris de dissenyadors locals i diversos productes amb l’etiqueta eco, de sobte, "Benvinguts al jardí d’Olokuti". Al plafó s’expliciten les normes: no pots consumir menjar que no sigui de l’establiment ni molestar els veïns. Vaja, sentit comú. "Si la gent vingués amb menjar i beguda això es convertiria en una 'rave'", asseguren des del taulell. "Les normes del jardí són conformes a la filosofia de la botiga", explica Jaume Company, propietari de l’establiment. "S’ha de respectar la convivència amb els veïns", afegeix.

Acosta’t a la botiga, compra’t un paquet de te o cafè ecològic i serveix-te'l tu mateix al jardí. Podràs degustar-lo amb tranquil·litat en alguna de les seves taules, envoltat de troncs, plantes i alguna mala herba. Aquí no hi ha llista d’espera ni gent impacient per ocupar el teu seient. Aquesta és la filosofia d’Olokuti: viu i deixa viure. De dilluns a dijous, de 10.00 a 21.30 hores, i els divendres i els dissabtes, de 10.00 a 22.00 hores. olokuti.com


3. Cocteleria Torre Rosa(Francesc Tàrrega, 22)

El jardí de la cocteleria Torre Rosa, antiga mansió indiana. / Joan Mateu Parra

¿És possible assaborir un Hawaii Blue a sota d’una palmera a Barcelona? Fuig del centre. Hi ha vida (i bars) més enllà del Gòtic i del Born. I alguns fins i tot et transportaran directament a la Polinèsia sense pagar bitllet ni patir hores d’avió. En una de les mansions centenàries de l’antic barri dels indians es troba la cocteleria Torre Rosa, un establiment d’estil clàssic que té un espai semicobert i un jardí a l’aire lliure. Ni rastre del soroll dels cotxes ni de les aglomeracions de turistes.

"Ens vam enamorar d’aquesta casa indiana, que vam convertir en cocteleria i vam inaugurar l’octubre del 1987", explica Jordi Reig, propietari, juntament amb el seu germà, d’aquest establiment, un negoci familiar que van començar els seus pares. "Volíem trobar un lloc que traslladés el visitant lluny de la ciutat i, quan vam veure el jardí, ens hi vam llançar de cap i vam restaurar aquesta casa indiana". Però no només és l’ambient tropical: a Torre Rosa treballen la cocteleria internacional i, en especial, la cocteleria tiki. ¿Se t’ocorre un lloc millor on et puguis prendre un Mai Tai o un Painkiller? (La Polinèsia no compta). Obert de 19.00 a 2.30 hores tots els dies, excepte els divendres i els dissabtes, que tanca a les 3.00 hores.


4. Antic Teatre(Verdaguer i Callís, 12)

Cadires de plàstic, taules metàl·liques i autoservei a la barra. Aquesta és la terrassa-jardí de l’Antic Teatre. / Juan Luis Rod

El bar de l’Antic Teatre, centre cultural i social, és un secret a veus. Una terrassa-jardí on conviu tota mena de fauna urbana i vegetal, disposada a refugiar-se de la voràgine i els preus astronòmics del centre. Prendre’t una cervesa aquí és com tornar al bar del poble: cadires de plàstic, taules metàl·liques i autoservei a la barra en un entorn immillorable. Si el que busques és una selecció refinada de còctels d’autor: fuig.

“Això no és una terrassa amb un teatre, sinó una sala de teatre amb un bar, tot i que la majoria dels ingressos surten del bar,” afirma Verónica Navas, responsable de la comunicació d’aquest centre gairebé autogestionat. La programació de l’Antic Teatre és un referent de l’escena independent de la ciutat, on es busca donar visibilitat als artistes que comencen. Entre les seves pròximes propostes destaca la recuperació del cicle 'Antic for kids', dedicat a la programació familiar amb els espectacles de Bruc Brothers Company. A més de videocreacions, dramatúrgies i monòlegs diversos que tindran lloc durant tot l’abril. I, per a Sant Jordi, una infinitat d’activitats en col·laboració amb les llibreries Calders, On the road i El culturista. ¿Necessites més raons per amarar-te de cultura en aquesta terrassa anàrquica? De dilluns a dijous, de 10.00 a 23.45 hores; els divendres, de 10.00 a 00.00 hores; els dissabtes, de 17.00 a 00.00 hores, i els diumenges, de 17.00 a 23.30.


5. Jardí del Silenci(Encarnació, 62)

El Jardí del Silenci, "centre cívic a l’aire lliure". / Joan Mateu Parra

Mil metres quadrats de verd i una victòria ciutadana. Això i molt més és el Jardí del Silenci de Gràcia, un espai gestionat per l’Associació Salvem el Jardí 2014 que s’ha convertit en el pulmó del barri. Poses un peu en aquest jardí i et trasllades de cop al camp. "Centre cívic a l’aire lliure", avisen a l’entrada. La porta està oberta a aquells que es comprometin a cuidar i respectar aquesta parcel·la col·lectiva on els veïns teixeixen relacions de solidaritat.

Al solar, que ara pertany a l’ajuntament, hi va haver un convent i una escola religiosa, perquè era propietat de l’Església. Després d’una llarga batalla, els veïns van evitar la venda de l’espai abandonat per a l’explotació immobiliària i van crear un jardí per al barri. "Tenim grups de criança que venen a la tarda i alguna escola que porta els seus alumnes per fomentar l’ensenyament a l’aire lliure", explica Tuni Torregrossa, presidenta de l’Associació Salvem el Jardí 2014. “A més, els arbres i les plantes estan catalogades, perquè un dels socis és professor de biologia”, afegeix. També és un espai obert a les actuacions de grups i representacions d’arts escèniques. I els dimecres es fan classes de taitxí.


6. El Cafè de La Central(Mallorca, 237)

Joan Mateu Parra

Passes per davant La Central del carrer de Mallorca i, de sobte, una força sobrehumana t’arrossega cap al seu interior. No t’hi resisteixis, contempla les prestatgeries infinites i amara’t de l’amor per les lletres que destil·la aquesta llibreria. Si puges les escales, encara n’hi ha més. Més prestatgeries, més llibres i un racó habilitat com a petita cafeteria amb taules a l’interior i a l’exterior. El celobert, amb les seves plantes enfiladisses i els seus testos penjants, és summament inspirador. Si planeges passar aquí la tarda, has d’arribar abans que els estudiants i els ‘freelances’ amb Mac o et quedaràs sense taula. En aquesta llibreria s’organitzen presentacions de llibres, clubs de lectura, xerrades i esdeveniments diversos relacionats amb la literatura. El nombre reduït de taules assegura la tranquil·litat dels urbanites en un dels patis més cobejats de l’Eixample. El postureig també està garantit. Però a veure qui es resisteix a compartir una instantània d’aquest idíl·lic lloc. Cafè, llibre i pati interior. ¿Es pot demanar més? Horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores, i els dissabtes, de 10.30 a 20.00 hores.


7. Jardí de la casa Casas-Carbó

Botiga Massimo Dutti (Passeig de Gràcia, 96)

Jardí de la casa Casas-Carbó, oasi al passeig de Gràcia. / Joan Mateu Parra

Notícies relacionades

Pocs coneixen l’existència d’un petit jardí a l’interior de l’edifici modernista Casas-Carbó, que va ser la seu de l’antiga botiga Vinçon i en l’actualitat acull la cadena Massimo Dutti. Bancs de pedra, rajoles, testos i una senzilla maquina de cafè. Tres taules amb els seus respectius para-sols conviden a provar el cafè de la màquina, que es troba en una espècie de 'food truck' d’època. Millor portar les monedes justes perquè no torna canvi. Les plantes enfiladisses, els testos i l’arbre del centre donen un aire singular a aquest celobert aïllat de les presses de la ciutat, que va construir l’arquitecte Antoni Rovira i Rabassa per encàrrec del pintor Ramon Casas i que més tard habitaria el pintor i escriptor Santiago Rusiñol.

Amb vista a la part posterior de la Pedrera, aquest jardí figura en els mapes d’alguns turistes amb una ics, com si es tractés de cercar un tresor. "Venen més turistes que locals", diuen a la botiga. El secret d’aquest racó està ben guardat, perquè la tranquil·litat d’aquest enclavament al mig del passeig de Gràcia és envejable, com si el temps no hagués passat. Horari: de dilluns a dissabte, de 10.00 a 21.00 hores.