On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Gran Teatre del Liceu ofereix tres espectacles gratuïts

Es tracta de 'Don Giovanni', les microòperes 'Sis solos soles' i el concert 'De Carmen Amaya a Estrella Morente'

5056-200-aa-bofill

5056-200-aa-bofill / A BOFILL

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Com tantes altres sales d’espectacles, el Gran Teatre del Liceu barceloní ha hagut de tancar temporalment les seves portes al públic però, també com altres locals, ha buscat una solució per continuar proporcionant-nos cultura, que tanta falta ens fa en temps de confinaments i tocs de queda. La seva proposta és mantenir la programació del novembre, que consta de tres espectacles, però emetent-la gratuïtament ‘online’ a través del seu canal de YouTube.

 

 

La primera oferta és l’òpera Don Giovanni (disponible fins diumenge en aquest enllaç), de Mozart, amb llibret de Lorenzo da Ponte, dirigida per Christof Loy, al capdavant de l’Òpera de Frankfurt, que data del 1787. El seu Don Joan és un seductor en sèrie i narcisista obsessiu compulsiu que infringeix les regles socials i és acompanyat en les seves peripècies pel seu fidel servent Leporello. Viurà múltiples aventures amoroses, però també serà perseguit pel fantasma d’un difunt. Posant-lo al dia, el protagonista, d’una gran complexitat psicològica, pot veure’s com un depredador sexual, però també posa la societat davant un mirall per denunciar el seu comportament misogin. Un antiheroi desesperat que no sent penediment, cosa que el portarà a la seva autodestrucció. En aquesta versió, Giovanni és interpretat per Christopher Maltman, al capdavant d’un gran repartiment, en el qual també figuren Adam Palka, Mia Persson, Ben Bliss, Luca Pisaroni i Véronique Gens. Una de les particularitats rau que també s’ofereix una altra còpia d’aquesta gravació que inclou un servei d’audiodescripció per a persones amb discapacitat visual.

Elena Tarrats és una ‘youtubera’ obsessionada pels ‘likes’. / A. BOFILL

Sis retrats femenins

La següent funció (dies 15 al 22) és Sis solos soles, que consisteix en sis microòperes protagonitzades per dones creades per importants compositors i dramaturgs i rodades en diversos racons de l’edifici. Al Foyer trobarem Darrer missatge, amb música de Mario G. Cortizo (també percussió) i llibret de Marc Rosich, i interpretada per Elena Tarrats. Dona vida a una youtubera adolescent que envia als seus seguidors un últim missatge derrotista abans que arribi la fi del món. Però els adverteix que pot replantejar-s’ho si arriba als 10.000 ‘likes’ i comprova com la xifra va augmentant ràpidament. Oriol Pla i el músic Francesc Prat són els autors de Cállate, al servei d’una Lídia Vinyes-Curtis que cantarà a cappella. És una dona que es posa a la banyera i s’enfonsa lentament a l’aigua, on els seus records surten a la superfície. Rememora l’última visita a l’oficina de l’atur i imagina com redecorar el bany, però, sobretot, ensopega amb objectes que la remunten a la seva última relació i els episodis de maltractament que va patir.

María Hinojosa és una dona que espera la trucada del seu amant. / A. BOFILL

El box de l’escenari Jardí acollirà No és res urgent, una altra vegada amb Marc Rosich, acompanyat ara per les notes d’Agustí Charles i protagonisme de María Hinojosa i Marc Charles al violí. Ella, en la línia de La veu humana, de Jean Cocteau, en versió actualitzada, és una dona que espera una trucada del seu amant i no s’atreveix a sortir de casa per por de quedar-se sense cobertura. No para d’enviar-li missatges sense obtenir-ne resposta i tem que li contesti quan estigui baixant per l’ascensor, on no hi ha cobertura, o per les escales, on també hi ha algun pis on es perd la connexió, per això es manté immòbil. En aquest espai també s’ha rodat Dànae recorda, composta per Joan Mangrané, text d’Hel·lena Tornero i interpretació a càrrec d’Elena Copons i Judit Bardolet al violí. Dànae és una dona que torna al lúgubre soterrani on el seu pare la tancava quan era adolescent i abusava d’ella. Per primera vegada després de molt temps torna a baixar les escales i, sota la llum de la llanterna, es retroba amb totes les visions del que va viure. Va acompanyada pel ganivet que porta amagat sota la roba, per utilitzar-lo en defensa pròpia per si de cas.

 

Marta Fiol i Àlex Rodríguez Flaqué protagonitzen ‘Voraç bellesa’. / A. BOFILL

Notícies relacionades

Finalment, des del Saló dels Miralls s’emet Voraç bellesa, escrita per Cristina Cordero, amb música de Lucas Peire, protagonitzada per Marta Fiol, amb Àlex Rodríguez Flaqué al violoncel. Versa sobre una cantant madura que delira i somia que l’endemà farà un gran concert al teatre d’òpera de la ciutat, on per fi la podran veure els seus pares. Abans de l’assaig general amb l’orquestra, un violoncel·lista arriba a casa seva per acompanyar-la en el cant i en les seves fantasies. Però recorda el consell del seu director musical: per oferir bellesa, s’ha de devorar bellesa, cosa que la portarà a interpretar textualment les seves paraules. Aquesta estança serà també l’escenari de Per precaució, amb llibret de Victòria Szpunberg, música de Raquel G. Tomàs i, davant la càmera, Dolors Aldea i l’arpista José Antonio Domené. Interpreta una àvia que es resisteix a ser traslladada pels seus familiars a una residència. L’adverteixen que és pel seu bé, per precaució, però ella no vol ni pensar-hi. Des del seu balancí recorda el seu lluminós passat i es prepara per a la mort a casa seva, amb els mobles i els objectes que l’han acompanyat tota la vida.

Els artistes que han creat les microòperes ‘Sis solos soles’. / A. BOFILL

Gerhard, Guinjoan i Falla

Completa l’oferta del mes, el concert De Carmen Amaya a Estrella Morente, dirigit per Josep Pons, que serà emès diumenge 22 per TV3, realitzat per Igor Cortadellas, amb una dotzena de càmeres que permetran veure’l des d’angles insòlits, com el mateix escenari o les llotges de l’amfiteatre. Aquest programa simfònic, que podrà veure’s a TV3 a la Carta fins al dia 29, ens guia per les músiques de la península Ibèrica a través de la dansa. S’hi repassaran peces de famosos compositors com Robert Gerhard (Alegries), en el 50è aniversari de la mort del compositor de Valls; Joan Guinjoan, per mitjà de l’Homenatge a Carmen Amaya, la ‘bailaora’ que va revolucionar el flamenc amb el seu particular estil après al carrer, i Manuel de Falla, amb dues de les seves peces més conegudes coma El sombrero de tres picos i El amor brujo, tots ells acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i la veu de la ‘cantaora’ Estrella Morente. Un mes per convertir casa nostra en el Liceu mateix.

El Liceu a casa

On veure-ho:  al YouTube del Liceu i TV3 a la Carta.

Dies:  fins al diumenge 29.

Preu:  gratuït.

Més informació:  www.liceubarcelona.cat