On Catalunya

BIBLIOTEQUES URBANES

¡Ssshhh!: 10 racons per llegir a Barcelona

Troba una dimensió paral·lela on bloquejar els telèfons del cap i el cunyat. Places secretes, terrasses amagades, noves cafeteries literàries. Oasi per girar full al 2020

zentauroepp55994560 onbcn201126150649

zentauroepp55994560 onbcn201126150649

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Són temps convulsos, ara més que mai hem de calmar el seny, refugiar-nos en els nostres llibres favorits, buscar bombolles culturals que ens aïllin, encara que sigui mitja hora, de la realitat. Literatura, còmics, revistes, és igual. Llegir és la cura, una mostra d’actitud contra la incultura que enverina el discurs dels polítics, una reivindicació del cultiu de l’intel·lecte que a més d’un membre del Congrés dels Diputats li provaria d’allò més bé. 

Sense la pressió del turisme, Barcelona respira plàcidament i et cedeix infinitud de racons on entregar-te uns instants a la teva novel·la favorita. Parcs, places secretes, cafeteries literàries, segur que trobes una dimensió paral·lela que s’ajusti a la teva silueta mental. I és igual si llegeixes Schopenhauer, Stan Lee o Pilar Rahola, en aquests llocs apartats del sarau del continu espaitemps podràs enfonsar-te en la lectura que sempre portes a sobre i donar-te el gust de bloquejar els números de telèfon del teu cap i el teu cunyat. Barcelona, un llibre i tu. ¿Fa falta res més?  

Les taronges de la ira

Raval insonoritzat

Lectura entre tarongers a l’antic pati de la capella de la Misericòrdia / JORDI OTIX

Que quedi entre nosaltres, ¿d’acord? No volem que la gent converteixi el Jardí dels Tarongers en una rave. A escassos metres del Macba s’amaga aquest espai rectangular que és pur vellut per a les retines. Es tracta de l’antic pati de la capella de la Misericòrdia, ara reconvertit en espai públic, una obertura diàfana als intestins del Raval que sedueix el visitant per la seva col·lecció de tarongers, les seves pedres històriques (ideals per a glutis de literats) i la seva capacitat per reduir l’estrèpit dels ‘skates’ fins a convertir-lo en un murmuri gairebé imperceptible, agradable. En aquest jardí, la calma no es respira, es mastega, i convida a bussejar sense escafandre per les teves lectures favorites sense límits horaris o cambrers que et mirin malament perquè t’estàs regalant.

Jardí dels Tarongers. Elisabets, 8.


Bancs a Montjuïc

Lectura d’altura

Plaça de Carlos Ibáñez, un paradís als peus de l’Hotel Miramar / JORDI OTIX

Llegir reforça la closca, però no és l’exercici més recomanable per perdre aquests mitxelins que t’ha regalat el confinament. ¿Per què no combinar exercici físic amb lectura? Una de les meves opcions favorites és escalar la muntanya de Montjuïc, per la cara de Poble Sec, fins a arribar a la plaça de Carlos Ibáñez i voltants, un paradís als peus de l’hotel Miramar, proveït d’una font central que, quan funciona, serveix de perfecte relaxant sonor. Ho té tot: flors, verdor, calma absoluta, bancs apartats perquè ningú et molesti, gats assilvestrats roncant en els arbres i unes vistes panoràmiques de Barcelona que et faran massatges al cervell cada vegada que aixequis la vista de la novel·la. L’excusa perfecta per emportar-te el gos (i deixar la parella a casa). 

Plaça de Carlos Ibáñez. Montjuïc.


Pensa en verd

El llibre de la selva

Banc amb vistes al parc del Putxet / JORDI OTIX

El meu parc per llegir és el del Turó del Putxet. Desconfia de la gent que et recomani el parc de la Ciutadella, un caos on es fa de tot, menys precisament llegir. Insisteixo, si agafes els FGC, en 5 minuts seràs al barri del Putxet (‘upper’ Diagonal, què hi farem), disfrutant d’un dels espais verds més adequats per llegir sense que un llauner t’ofereixi drogues o un gos sense lligar orini al teu jersei. És el més semblant a un bosc: vomitades de clorofil·la creuen l’aire gràcies a les tones de vegetació i la seva posició elevada ofereix vistes immillorables per acompanyar la lectura. És un parc molt tranquil, convida al repòs, no a tocar els bongos, i és prou gran –quins jardins, mamma mia– com perquè no hagis de creuar-te amb aquella bestiota molesta i insofrible que anomenem ésser humà. 

Parc del Turó del Putxet. FGC (parada Putxet). 


Màgia a Poblenou

Lletres veganes

Terrassa de Väcka, santuari del repòs en Poblenou / JORDI OTIX

Temple vegà al barri més vegà de Barcelona, el Poblenou. Santuari del repòs i la clorofil·la. Església del formatge vegetal. Benvinguts a Väcka, un plec en el teixit urbà del barri que absorbeix el soroll, t’acotxa l’enteniment i et cuida l’organisme. És una de les millors (i més desconegudes) terrasses que hi ha a Barcelona, una bellesa de lloc amb tirabuixons de vegetació caient sobre les coronetes de la clientela i una atmosfera irreal que et planxa l’esperit. El millor que pots fer a Väcka és omplir-te la panxa amb el seu menú del dia vegà (el dia que hi vaig, crema de pastanaga, bourguignon de bolets i muffin de taronja per 12 €) i rematar la sobretaula amb una bona lectura, amb un cafè, a la seva terrassa de pel·li romàntica. T’agradarà tant que t’amagaràs darrere d’algun arbust quan tanquin.  

Väcka. Almogàvers, 138. Telèfon: 632 786 752.


Proses que mai et vaig dir

Cafeïna en tapa dura

Lectures de mort en l’Instagram de RestoryINSTAGRAM /  / 

A l’arribada de l’acabada d’obrir Restory (una nova i meravellosa llibreria de segona mà per a caçadors de primeres edicions i de gangues), ara se li suma el desembarcament d’un Titanic de la literatura. Es diu Byron, com el poeta romàntic, i és un concepte que uneix llibreria tradicional amb cafeteria de nova generació. Si no falla res, aquest divendres ja tindrà la cafeteria operativa, perquè puguis fer una ullada a les teves compres xarrupant cafè a litres, com si fossis l’agent Cooper amb insomni: diuen que la lletra, amb cafeïna, entra. A Byron, a més, volen que et trobis com casa, i han sembrat l’ampli local amb butaques, sofàs i càlids racons perquè t’entreguis al teu vici llibresc. Diables, ¡fins i tot tenen una xemeneia! Haurà de venir la teva parella amb un megàfon per treure’t d’allà.  

Byron. Casanova, 32. Telèfon: 687 582 492.

Restory. Comte Borrell, 133. Telèfon: 931 19 21 54.


L’hora del pati

Oasi literari

La llibreria La Central del Raval és com un desplegable que creix a mesura que t’endinses en les seves vísceres. Enganxat a les costelles descansa un dels jardins secrets més bonics de Barcelona, un espai desbordant de vegetació i ornamentació vintage (aquestes rajoles) que ha reanimat aquest racó adjacent a la Casa de la Misericòrdia. Abans de la pandèmia, aquest oasi estava ocupat pel bar-cafè de La Central, que ja hauria d’haver recuperat la seva activitat. Pocs espais oberts per a la lectura rivalitzen amb aquesta proposta: tens una de les millors llibreries de Barcelona i la terrassa més màgica de Ciutat Vella al mateix ‘pack’, com si fossin siamesos. I si vols rematar la feina, com a bon noveller literat, clava les banderilles en la seva russa i els seus sandvitxos d’autor, i sortiràs en braços per l’accés del carrer Elisabets, amb l’orella del brau com a punt de llibre.

Bar de La Central. Elisabets, 6. 


De tot una mica

Notícies relacionades

‘Tutti frutti’ literari

A escassos centímetres per sota de la Diagonal, el Palau Robert (passeig de Gràcia, 107) amaga un dels jardins més relaxats i solitaris del nucli urbà dur. Centenars de cotxes rugeixen al seu costat, però, per alguna raó, l’únic que t’arriba són els cants dels ocells i el riure d’algun nen. Si prefereixes llegir a cobert, el bar/galeria d’art/centre cultural Cosmo (Enric Granados, 3) és una solució. Per cert, no et perdis les prestacions de l’amagadíssim convent de Sant Agustí (Comerç, 36), amb els seus fantasmes i els seus silencis sepulcrals, al Born vell... Ssshhh.