On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
Dimecres d’improvisació musical al CAT
El Centre Artesà Tradicionàrius ofereix concerts gratuïts i participatius
El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) fa gairebé vint anys que ajuda a difondre i promocionar la dansa i la música folklòrica i tradicional, una tasca important per preservar el nostre llegat artístic. Constantment organitzen diversos concerts i activitats per demostrar que aquest gènere és més viu que mai. Un dels cicles més populars i amb més repercussió és el que s’inicia avui, Les Vespres dels Dimecres, que arriba ja a la seva vuitena edició en la qual han hagut d’adaptar-se a les noves circumstàncies, una trobada informal de músics que té lloc cada dimecres a partir de les 20 hores i que, a més, són gratuïts.
El responsable n’és Marcel Casellas, coordinador i contrabaixista, que aplega cada setmana músics diferents i els convida a improvisar sobre un repertori que sol crear una gran complicitat amb el públic, que participa també en l’espectacle cantant, fent la percussió, recitant o opinant. La seva finalitat és que intèrprets que mai han tocat junts sumin les seves sensibilitats per oferir un concert original i únic en el qual també es potencia la intervenció dels alumnes de música. Però és que, entre l’audiència, també hi acostumen a estar amagats altres artistes que acaben unint-se al grup. Molts d’ells no han tocat mai junts i, de vegades, ni tan sols es coneixen.
Repertori i primers convidats
El repertori inclou des de les peces històriques més populars a les creacions més recents i repassen tota mena de gèneres com el pasdoble, el vals, la polka, el tango i el fox i paren especial atenció als locals com el contrapàs, el ball pla, els rebatuts coixos, la jota-fandango i els seus múltiples derivats. El coordinador presenta un llistat amb els temes proposats als convidats i els seus esquemes i, a partir de llavors, queden directament per actuar. Tots saben com comença la nit, però ningú sap com acabarà. Aquest any, aquests concerts estaran dedicats al recentment desaparegut Jordi Fàbregas, ànima del centre i d’aquests recitals, a qui recordaran interpretant peces que ell va gravar en els seus diferents treballs.
Anem ja al programa en si, en què intervindran, cada dimecres el citat Marcel Casellas, al contrabaix, i els seus amics. Aquesta nit coneixerem el pianista Oriol Pi de la Serra, un artista que ha destacat en projectes musicals d’estil rumber com l’homenatge a Gato Pérez i Roger Andorrà, a la gralla, que està ara embarcat en un revolucionari gènere que denomina Electrogralla i que consisteix en la fusió d’aquest instrument tradicional català amb els sons electrònics, un maridatge tan transgressor com sorprenent. El dia 10 estarà acompanyat per la trompetista Alba Careta, una jove que prové del món del jazz i que forma part de l’alegre banda femenina Balkan Paradise Orquestra especialitzada en ritmes balcànics. I per completar el trio com a contrast, el guitarrista Alfons Rojo, tot un veterà del ball i la improvisació que ha treballat amb músics com Toni Subirana o l’orquestra Galana.
Instruments tradicionals i clàssics
El dia 17, Casellas portarà Pau Puig, probablement el millor intèrpret de dolçaina del món, que s’ha sumat a formacions que van des de la tradició fins a elements més contemporanis. I al seu costat, Jordi Rodríguez, un destacat guitarrista flamenc que acaba d’estrenar el seu espectacle Entre fronteres, en el qual recorre els diferents pals d’aquest gènere donant-los la seva pròpia concepció rítmica amb insòlites versions de buleries, seguidilles, soleá i fandangos. Els protagonistes del dia 24 seran la violinista i compositora Coloma Bertran, que tant s’apunta a la clàssica com al jazz i està oberta a altres estils. També domina la improvisació i acaba de publicar el seu últim CD, Nocturns i diamants. Junt amb ella i Casellas actuarà Francesc Marimon, tot un mestre de l’acordió diatònic que ha format a les noves generacions en aquest instrument.
Notícies relacionadesJa el març (dia 3) coneixerem al trompetista Ivó Oller, que lidera el seu propi quintet de jazz i també forma part de Cobla Catalana dels Sons Essencials i al guitarrista d’Igualada Santi Méndez , que ha estat en diferents grups com ara Karaokes Band i Mínnim. La gralla i l’acordió diatònic tornaran a ser els protagonistes el dia 10 amb Sergi Masalias, una jove promesa del primer instrument que ha destacat per les seves atrevides improvisacions, i Carles Belda, que ha adaptat aquest acordió al món de la rumba i ha actuat tant en solitari com en formacions com ara Pomada, Mesaclat i Badabadoc.
Últims concerts
Arribem al final amb dues cites igualment interessants. El 17 de març escoltarem el clarinet de Toni Rocosa, un expert en la música clàssica, però també en la música popular que ha tocat tant en el trio de Casellas com en el Quintet Fibonacci i amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. També serà la guitarra elèctrica de Néstor Perez, que està acostumat a la música més moderna però té ganes de provar altres estils. El final de festa tindrà lloc el 24 de març amb el clarinetista Eduard Casals, un veterà de la música tradicional i un dels creadors de Punt de Trobada, una altra de les sessions d’improvisació del Tradicionàrius, i Marçal Ramon, un intèrpret i mestre de l’acordió diatònic, i alhora compositor de nous temes folklòrics que crea per al duo Criatures i el grup Aires del Montseny. Vuit dimecres per disfrutar de la millor música de sempre però amb elements posats al dia. I és que val la pena conèixer la tradició per saber d’on venim i aprendre de la seva saviesa.
‘Les Vespres dels Dimecres’
¿On? Centri Artesà Tradicionàrius (travessia de Sant Antoni, 6).
¿Quan? els dimecres de febrer i març, a les 20 hores.
Preu: entrada lliure.
Més informació: Centre Artesà Tradicionàrius.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín