On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Tornen els concerts a la Casa Golferichs

Ofereix els cicles gratuïts ‘Tardes a les golfes’ i ‘Dijous blues i jazz’

Tornen els concerts a la Casa Golferichs
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Com ha passat amb altres locals culturals, el Centre Cívic Casa Golferichs es va veure obligat a suspendre les activitats presencials previstes per als últims mesos. Ara que la situació ha millorat lleugerament han decidit reprendre-les per continuar omplint de color la vida dels veïns del barri. Per començar ens regalen dos cicles musicals a partir d’avui mateix per als quals és imprescindible la reserva prèvia amb un màxim de dues entrades per persona, ja que l’aforament és reduït.

Un duo femení i música antiga

El primer és Tardes a les golfes, que tindrà lloc cada divendres a la sala d’actes a les 19.30 hores, i les primeres convidades seran les Blue Birds, Laia Leal (veu) i Mercè de la Fuente (piano i veu), vinculades al Taller de Músics i l’escola Aules. Aquesta parella versiona temes de jazz, soul i rhythm and blues, i presentarà dos temes propis. Les seves principals virtuts són la sensibilitat, la subtilesa i la determinació. Aquest duo acústic juga amb les textures i les harmonies per transportar-nos en un viatge ple d’emocions per mitjà de la seva fusió d’estils i el seu registre vocal en el qual la combinació de les seves veus es converteix en un instrument més.

El dia 26 arribarà el torn de Pedro Burruezo i la Nur Camerata que presentaran el seu nou disc, Al Andalus siglo XXI. Aquesta formació està integrada per sis membres que pretenen recuperar les històries i les melodies antigues, però sempre des d’una mirada contemporània. En el seu repertori hi ha perfums andalusins, laments sufís, ‘quejíos’ flamencs i aires sefardites, amb lletres en castellà, català i àrab per unir els cants d’origen medieval amb l’actualitat. Un altre dels interessos de Berruezo, director del grup, és l’ecologia; és el director de la revista The Ecologist, que es publica a Espanya i Llatinoamèrica, on exposa la seva rebel·lia ambiental i defensa la naturalesa com una cosa sagrada.

Pop electrònic i música folklòrica

La vigatana Carla Serrat, germana de la també cantant Joana Serrat, obrirà el mes de març el dia 6 presentant el seu nou treball, Kill a feeling, el seu segon disc després del seu debut el 2016 amb el sorprenent Night thoughts. La seva proposta prové del pop electrònic i compta amb el suport del seu germà Toni, que aporta les seves pinzellades analògiques amb la bateria i la percussió i les projeccions a càrrec d’Aleix Duran. És un àlbum més lluminós i encara més pop que l’anterior i, fins i tot, afegeix temes ballables i explora els sons balears sense deixar de banda la seva especialitat, el synthpop fosc i contemplatiu, que desenvolupa a Fire, que interpreta al disc al costat de la seva germana.

Tancaran el cicle els Terra (19 de març), duo format per Rubén Caneiro i Marçal Pàmies, que proposen una combinació de música folka i clàssica amb la guitarra, el violí i les seves veus en el seu últim treball, Roda el món. En el seu repertori figuren la música irlandesa, la flamenca, la balcànica, la francesa o les cançons tradicionals catalanes, algunes d’elles molt populars i altres per descobrir, sempre exposades, amb elegància i intimitat. El periple segueix les anotacions d’un quadern d’un viatger anònim i les seves lectures serviran d’introducció als diferents capítols d’aquestes músiques del món. La prosa i les notes es fonen en una fusió màgica amb un directe en el qual l’espectador l’únic que ha de fer és deixar-se portar per ells en aquest viatge a través del món.

Xerrades i concerts de jazz

L’altre cicle s’inicia dijous pròxim, dia 26 i es titula Dijous blues i jazz, al mateix espai i també a les 19.30 hores. Per començar, tractarà la unió jazzística entre Nova York i Barcelona. S’iniciarà amb una xerrada entre els periodistes musicals Roger Roca i Martí Farré. Explicaran com, des de finals dels 80, una nova generació de jazzistes catalans van viatjar als Estats Units per estudiar a les seves escoles i, amb el temps, van aconseguir integrar-se a l’escena novaiorquesa. Per completar l’acte, tot seguit hi haurà un concert a càrrec del saxofonista Lluc Casares i la pianista Lucía Fumero.

La següent cita serà exclusivament musical amb l’actuació de Sandra Fern, Marian Barahona i Nito Figueras (dia 4) sota el títol El blues, el soul y el jazz más americano. Tots tres són figures essencials en el panorama d’aquests estils al nostre país. Les dues veus femenines repassen músiques de diferents orígens acompanyades pel piano del veterà Figueras, amb el qual va treballar aquesta última en el musical Els dons de Frank, homenatge a Frank Sinatra que es va poder veure al Teatre Gaudí.

Notícies relacionades

Com a final de festa, el dia 25 de març descobrirem la Malacara Blues Band, que presentarà el seu quart disc, The Rookie, integrat per temes propis, d’autors dels anys 50 i aires de calipso, swing, blues i música texana. No deixa de ser curiós que el seu treball es tituli El novato quan el seu líder, el cantant, guitarrista i compositor barceloní Xavi Malacara, ja fa més de dues dècades que trepitja els escenaris. El quartet repassa temes d’aquest ‘bluesman’ de tots els temps i també els clàssics de la música tradicional nord-americana. Un animat colofó per a aquestes tardes a ritme de jazz i música tradicional en la Golferichs farcides de notes.

‘Tardes a les golfes’ i ‘Dijous blues i jazz’

¿On?  Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491).

¿Quan?  dijous i divendres, a les 19.30 hores. Fins al 25 de març.

Preu:  entrada lliure. Imprescindible la reserva prèvia.

Més informació:  Casa Golferichs.