On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
La Sala de les Diversions renova les seves instal·lacions
Les golfes del Museu Frederic Marès incorporen diversos autòmats
Dins de la completa oferta del Museu Frederic Marès, on podem veure escultures d’aquest artista, així com d’altres autors des d’abans de Crist o el Gabinet del Col·lecionista, amb tota mena d’objectes quotidians, destaca la seva sala superior, les golfes, que componen la denominada Sala de les Diversions, dedicada al món de l’oci a la Barcelona del segle XIX i principis del segle XX. Recentment, aquest espai ha sigut remodelat aportant tres novetats principals: la millora de l’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda, una il·luminació amb leds més tènue amb la intenció de crear una atmosfera nostàlgica i la recuperació de la col·lecció d’autòmats, que han sigut restaurats amb cura per Lluís Ribas, encarregat del Museu dels Autòmats del Tibidabo. Aquesta excusa ens serveix per fer un volt per aquesta lúdica estada.
Soldadets i teatres
A l’entrada, a tall de pròleg, se’ns mostra una àmplia col·lecció de soldadets de plom, d’infanteria i de cavalleria o barcos, però el que més sorprèn són les seves processons amb les autoritats, els escolans o el capellà i amb el festeig portant l’estàtua de la verge. Daten del segle XIX i la primera meitat del segle XX i es tracta de peces dels tallers barcelonins Ortelli i Lleonart, així com de diferents fabricants europeus.
En el primer espai de la sala, pròpiament dita, hi trobarem un ampli conjunt de teatres de paper muntats en mobles a mida en làmines per retallar entre els quals destaquen set diorames del segle XVII del gravador alemany Martin Engelbrecht. Representen tota mena d’escenes: serps, un poble nevat, una posada, una cel·la, un palau, un bosc o un estudi científic. Just al costat es troba un racó dedicat al teatre del XIX amb programes de mà, imatges i notícies de l’època (com la bomba del Liceu), fotos dels actors més rellevants com Iscle Soler o Lleó Fontova interpretant diversos personatges i unes pianoles. Al davant hi ha la seva versió femenina amb artistes com ara Adele Bosch i Madame Breit.
Llibres, bicis, foto i so
També hi ha altres teatrets més petits que representen una partida de billar, la font de Caneletes, un poble mariner i un castell. La vitrina central recull un munt de portades de llibres en miniatura amb títols com La caza del cocodrilo, La caza del jabalí, Compuesta y sin novio, El poder del ejemplo i Burla burlada. Als laterals hi ha dos plafons que inclouen diversos apartats per conèixer els vestits, personatges i decorats a preciosos retallables i, a l’extrem oposat, una extensa col·lecció d’aucas històriques sobre Napoleó, les guerres de l’Àfrica, Cuba o Melilla o la «historia imparcial de la Guerra Civil», com si això fos possible.
Cinc originals bicicletes donen pas al següent apartat. N’hi ha de diversos tipus, totes elles antigues, i fins i tot monocicles o velocípedes. Al costat veurem diversos objectes relacionats amb la imatge i la música. Hi destaquen els visors estereoscòpics que permetien, com si fos una lupa, veure a una mida major les fotografies, fins i tot creant un efecte tridimensional (mira que és antic el 3D). Per recrear el so hi ha un gran nombre de capses de música europees i altres objectes mecànics com pianoles, orguenets de mà, fonògrafs, gramòfons o tocadiscs tradicionals o un ‘polyphon’ amb els seus discos perforats.
Del cine als jocs
Els inicis del cine també són recordats amb els pioners artefactes com el zoòtrop, el praxinoscopi o la llanterna màgica o un projector familiar. També podem descobrir els jocs de taula dels nostres rebesavis: l’oca (en diferents models), l’assalt, una ruleta ¡per a nens!, cartes infantils o un manual per jugar a billar. Tot això complementat amb els programes de les processons de Setmana Santa o documents de l’ajuntament de l’alcalde Rius i Taulet.
A la vitrina central es troben altres exemples de jocs com l’arc i les fletxes, un precusor del pinball de l’any de la picor, trencaclosques, de construcció o els francesos Cloche et marteau o Le cheval blanc. Al davant hi ha estendards religiosos de la Setmana Santa i estampes de sants (continuem preguntant-nos què té a veure amb el món dels jocs). Preferim quedar-nos amb els trens, els cavallets, els cotxes, l’escena circense d’un domador d’elefants o l’orgue arrossegat per un cavall.
El discret encant dels autòmats
Penetrem ja a la nova sala dedicada als autòmats que s’exposen a les vitrines als dos costats: ocells engabiats, un faquir, un pallasso violinista i diverses dones tocant instruments com la guitarra, el piano i l’arpa. Al centre es troba la figura principal, el pallasso equilibrista en una urna. Cal advertir que cap d’ells es mou però, més endavant, s’organitzaran visites per mostrar-ne el funcionament. Paral·lelament, es projecta un vídeo de cinc minuts realitzat pel francès Xavier Vilató, Màgia mecànica, on podem veure’ls en acció, autor igualment del curt El mecànic i la ballarina, inspirat en aquest racó.
Finalment, en els parets circumdants es mostra una àmplia col·lecció de nines antigues, algunes amb rostres bastants sinistres, que semblen cosines germanes d’Annabelle. També es troben al costat de mobles com un tocador, un llit, un mirall o un gronxador. D’altres representen unes senyoretes de l’època i un milionari. Ens atrauen més l’arlequí i l’endevina. Igualment hi ha uns diorames que representen diverses habitacions d’una casa amb tot el seu mobiliari, un cotxet de nadó o un cavall per balancejar-se. Petits grans records dels nens de fa més d’un segle que podem descobrir en aquesta sala dedicada al que més ens agrada: la diversió.
Sala de les Diversions
¿On? última planta del Museu Frederic Marès (plaça de Sant Iu, 5).
¿Quan? dimarts a dissabte (de 10 a 19 h); diumenges i dies festius (d’11 a 20 hores).
Preu: d’2,40 a 4.20 euros.
Més informació: Museu Frederic Marès.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista