On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Recordant grans dones invisibilitzades

Uns contes infantils i un ‘podcast’ els reten homenatge

Recordant grans dones invisibilitzades
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El Dia Internacional de la Dona provoca que cada any coincideixin una gran quantitat d’actes commemoratius i mai tenim temps per abordar-los tots. L’any passat, durant el confinament, va sorgir una interessant iniciativa que val la pena destacar. Els museus barcelonins es van unir per crear una sèrie de videocontes per a nens dedicats a donar a conèixer les figures de dones rellevants. Es tracta del cicle Petites històries, grans dones, que s’acaba de completar aquest mes amb nous relats al seu canal de Youtube. Paral·lelament, el Podcast Lila, dedicat a una funció similar, visibilitzar les dones oblidades per la història, va néixer també aproximadament per aquestes dates i, un any després, ofereix nous continguts.

Comencem pels contes. Com en l’anterior edició, cada dia s’ha anat incorporant un vídeo nou al seu canal de Youtube i ara ja es poden descobrir tots, ja que no desapareixen de la xarxa, i s’hi mantindran perquè els puguem recuperar en qualsevol altre moment. Igualment, proposen compartir a les xarxes socials dibuixos, vídeos o poemes sobre elles amb el hashtag #PetiteshistoriesGransdones. Les noves protagonistes guarden, com de costum, relació amb els museus organitzadors i les seves trajectòries són explicades per Nora La Bona (Tramoia Produccions).

Les noves protagonistes

Per a aquesta nova entrega, el Marítim ha escollit Samantha Davies, una navegant oceànica que ha participat a la Vendée Globe 2020, una volta al món a vela en solitari sense escales ni assistència, per aconseguir fons per a la lluita contra les malalties infantils del cor. Per la seva banda, els d’Esplugues de Llobregat han preferit centrar-se en una artista contemporània, Barbaformosa, una mestra ceramista que ha treballat la simetria i l’asimetria en les seves creacions.

El Museu d’Arqueologia ha optat per descobrir-nos la britànica Maria Leakey, paleontòloga que va trobar les empremtes més antigues d’homínids que caminaven alçats de què es té coneixement. Pel seu costat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya s’ha fixat en Kati Horna, la fotògrafa hongaresa que va ser reportera durant la Guerra Civil espanyola i que forma part també de la recent exposició Barcelona Fotògrafes.

Gueraula de Codines va ser una dona sabiaivalenta que va ser acusada per l’Església de bruixeria al segle XIV. El cert és que va ser una pionera de la medicina, un camp que en aquell temps estava vetat a les dones tant en l’àmbit educatiu com pràctic. Ha sigut l’elegida pel Museu d’Història de Catalunya. El de Ciències Naturals s’ha fixat en Mara Dierssen Sotos, una neurobiòloga, investigadora i professora universitària càntabra que viu a Catalunya i és una especialista en el camp de la síndrome de Down, i el Picasso destaca Jacqueline Roque, coneguda com a Jacqueline Picasso, que va ser la dona, companya, confident i musa de l’artista en l’última etapa de la seva vida.

Últimes propostes i recuperacions

Els dos últims contes estan dedicats a Adelita Lobo, gestora cultural, secretària i tresorera d’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i creadora del seu arxiu, per part de la Fundació Joan Miró, i Pilar Villuendas. Aquesta última, una aposta del Museu del Disseny, és una dissenyadora gràfica pionera en un sector predominantment masculí. És igualment una defensora dels drets i llibertats femenins de les dones així com integra el disseny en projectes socioculturals.

També recordem que continuen podent-se recuperar els videocontes de l’any passat dedicats a la fotògrafa Colita, la pirata Anne Bonny, la modista Carolina Montagne, l’escriptora Gertrude Stein, l’artista índia Nalini Malini, l’exiliada Roser Rosés, l’arqueòloga Adela Ramon Lligué, la primatòloga i antropòloga canadenca Biruté Galdikas i la ceramista Angelina Alós.

Un ‘podcast’ visibilizador

Per la seva banda, el Podcast Lila és una iniciativa de l’actriu Silvia Aranda i la filòloga i locutora Marta Palencia-Lefler que consisteix en una sèrie de càpsules sonores per reivindicar aquelles dones que han aconseguit grans fites històriques però de les quals, en molts casos, ni tan sols coneixem el nom. El seu objectiu són les dones a les quals no es permetia accedir a llocs reservats per a l’home però que no van desistir en el seu afany i van continuar estudiant, investigant, treballant en el seu àmbit i vivint la seva pròpia vida i, malgrat tots els obstacles que van trobar al camí, finalment van aconseguir arribar als seus objectius. 

Notícies relacionades

Cada dimecres n’incorporen un de nou i ja compten amb més d’un centenar. Entre les seleccionades es troben enginyeres, inventores, escriptores, revolucionàries, astrònomes, artistes, científiques, cineastes o esportistes que no solen aparèixer als llibres de text. I ara han decidit ampliar continguts amb noves seccions, com els Monólogos Lila, interpretats per Silvia Aranda Anyé, que han sigut creats explorant biografies, llibres, cartes i tota mena d’informació sobre aquestes pioneres explicant un tram de la seva vida i el seu costat més humà.

Contes i botiga ‘online’

Una altra de les novetats són els Cuentos Lila, petites històries de caràcter reflexiu sobre el dia a dia de les dones. També incorporen podcasts especials sobre temes concrets quan l’ocasió ho requereix, per exemple recentment en van penjar un explicant la història del Dia Internacional de la Dona. Finalment, han creat una sèrie d’articles que es poden adquirir a la seva botiga online. Hi trobarem samarretes, dessuadores, bosses o mascaretes amb frases apoderades o algunes de les dones recordades a les seves narracions. Dues maneres de continuar celebrant la vital importància que elles tenen en la nostra societat i reivindicar-les.

‘Petites històries, grans dons’

¿On?  al seu canal de Youtube.

¿Quan?  indefinidament.

Preu:  gratuït.

Més informació:  Ajuntament de Barcelona.