On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
Neix un festival per reinventar la societat
El FAACCC ofereix més de 40 activitats artístiques reivindicatives
En aquests temps tan incerts una de les poques coses que ens pot animar i, alhora, fer pensar és la cultura en les seves diverses formes, que desafia l’establert, destapa les contradiccions i ens proposa que hi prenguem part activa. Amb aquesta intenció neix un nou certamen que s’està celebrant aquests dies a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC), entorn de les problemàtiques socials organitzat per diverses entitats del sector capitanejades per Basket Beat. Pretén desafiar la immediatesa, la digitalització, el mercat de treball i les prohibicions actuals per convertir-se en un espai de ciència-ficció per fer, sentir i pensar a través de les pràctiques artístiques i la participació. La seva oferta consisteix en més de 40 activitats molt diferents i sorprenents i cada dia està dedicat a un tema concret sobre el qual debatre.
Teatre, tallers i cine
Avui el títol és Mucha mierda i està dedicat, en bona lògica, al teatre amb tres propostes que reafirmen tant la nostra vulnerabilitat com la nostra fortalesa. La principal és Ana y Serafín, inquilinos de la periferia (19.45 hores), a càrrec de la companyia Factoría los Sánchez i La Nave Va, interpretada per Rafa Sánchez i amb direcció i dramatúrgia de David Martínez Sánchez. El protagonista ens explica l’arribada dels seus pares a la Barcelona de l’any 1962 procedents d’una Còrdova pobra i miserable. El seu únic equipatge està compost per una maleta i un matalàs. S’instal·len a la perifèria i, malgrat viure en la pobresa, són feliços. Un retrat de tota aquella gent que va emigrar a Catalunya el segle passat i els fills i nets del qual ja formen part d’aquesta societat. Més d’un pot sentir-se identificat.
Demà dijous Hi ha alternatives planteja diversos tallers lents, performatius o violents sobre el cos com a problema, la creativitat crítica, la intervenció urbana i la narrativa multimèdia, les pràctiques actives comunitàries o l’aprenentatge per mitjà de les arts. Els actes centrals del dia arribaran a la tarda i nit començant amb Espigolada Urbana (18.30 h), un passeig pel barri en el qual descobrirem què passa amb els productes que les botigues retiren cada dia i acaben llençant. El millor complement possible és la projecció del famós documental d’Agnès Varda, Los espigadores y la espigadora (plaça Can Fabra, 20.30 h) que tracta, justament, aquesta problemàtica. La cineasta va estar filmant amb una càmera digital durant diversos mesos els moviments de diverses persones que vivien de recollir les sobres que d’altres rebutgen, tant a la ciutat com al camp. Les històries li servien per reflexionar sobre la seva pròpia vellesa i eren assaonades amb referències al seu difunt marit, el també director Jacques Démy.
Del pensament a la diversió
Divendres està dedicat a l’acció i el pensament per generar continguts entorn de les institucions i els feminismes. Per a això organitzen diverses taules rodones sobre els espais institucionals, el paper dels cossos en l’art i en la societat i un dinar festiu amb els aliments que es van recollir la tarda anterior. A la tarda hi haurà una original experiència immersiva sonora (3D Orgànic Chill Out) a càrrec de David Sitges Sardà, una xerrada sobre els reptes de les arts comunitàries; un taller, en forma de fanzín, sobre com canviar el format tradicional de les publicacions dels congressos i jornades acadèmiques; un espai radiofònic en directe i una festa de la percussió utilitzant, únicament, el nostre propi cos.
Dissabte és el dia lúdic per excel·lència i ompliran Sant Andreu de jocs, música, històries, trobades i curtmetratges i l’han denominat Surt de casa! El Museu de la Música es desplaça a Can Fabra perquè descobrim el gamelan, un conjunt instrumental indonesi format per percussions i gongs que acompanya els rituals i espectacles balinesos i coneixerem dos projectes de creació artística a l’espai públic amb voluntat comunitària (Vitamina aire i Vintiquatreset). Els més petits poden apuntar-se a un taller per fer de reporters del festival i fer un vídeo al complet, des del guió fins a la gravació. Però també poden disfrutar a Can Fabra manipulant unes joguines gegants com a forma d’expressió i trobada entre els veïns del barri.
L’antipedagog Pedro García Olivo ens parlarà del reformisme pedagògic progressista i denunciarà la robotització gradual de la societat. També es farà una teatralització de l’assaig literari Des-generadas, de Paula Recio, sobre els feminismes i la clausura tindrà lloc amb una mostra de diversos processos artístics sobre la cultura i el debat amb els seus creadors a Can Fabra. Un esdeveniment que ha nascut amb la vocació de fer-nos reflexionar, val la pena que pensem seriosament a assistir-hi i aprofitar l’oportunitat.
Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya
¿On? Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Sant Adrià, 20).
¿Quan? fins dissabte, 15 de maig.
Preu: segons l’activitat.
Més informació: FAACCC.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia