On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
El festival literari més radical
Literal inclou presentacions, xerrades, entrevistes i contacontes.
Fa gairebé un mes que vam celebrar la diada de Sant Jordi, quan, com de costum, el llibre va ser el gran protagonista. Però no és suficient que un dia a l’any demostrem la nostra passió per la literatura. Precisament per això és necessari que apareguin nous esdeveniments que continuïn estimulant l’afició per les lletres. En aquest context, avui i demà la Fàbrica de Creació Fabra i Coats acull una cita molt especial. Es tracta de la setena edició de laFira Literal, dedicada a les idees i els llibres més radicals, un mercat literari que inclou xerrades, conferències, entrevistes, poesia i contacontes. Entre altres temes s’abordaran l’urbanisme feminista, l’ecologia, el canvi climàtic i la lluita antifeixista i moltes xerrades podran seguir-se virtualment a través del seu canal de YouTube. Coneguem més a fons les seves propostes.
Inauguració, xerrades i debats
L’acte inaugural tindrà lloc aquest matí a les 10.30 hores a la Fàbrica de Creació amb l’artista multidisciplinari Pol Fuentes i la narradora oral Inés Macpherson i es titula El planeta que reflectim. Consisteix en una reflexió sobre la Terra a través de dues mirades que ens parlen del clima, de l’acció humana i de les nostres llums i ombres per recordar-nos que formem part d’un planeta amb recursos limitats que hem de cuidar. El seguirà una interessant conversa entre experts que ens plantejarà si és possible sobreviure sense el món rural (11 h) a partir de diverses experiències que proposen una transformació radical del model actual. El camp davant la gran ciutat.
Entre les xerrades d’avui, n’hi ha algunes de destacades. Per exemple, sobre la celebració dels 150 anys de la Comuna de París (12.30 h), el primer intent d’establir un model socialista i democràtic que va marcar un abans i un després en les lluites per l’emancipació, o com construir ciutats feministes (19 h), aconseguir que les metròpolis siguin més justes, sostenibles i que tinguin en compte les dones, en una conversa entre l’arquitecta feminista Gemma Tomàs i l’escriptora Leslie Kern. També es debatrà sobre el pensament crític en la traducció i sobre la transformació de les utopies, totes dues a les 16 hores.
Llibres, lectures i nens
Durant tota la jornada es presentaran diverses novetats. L’Ateneu L’Harmonia serà el lloc on podem descobrir El bram del drac (la llegenda de Sant Jordi en clau feminista, 10.30 h); Africanitat (12.30 h), sobre les preguntes que desperta aquest continent; El tret (15.30 h), retrat de París després dels atemptats i Fes una grapa (19 h), sobre l’art i el discurs polític en el món de l’autoedició. Paral·lelament, a l’Espai Bota es vestiran de gala Els desperfectes i les closques (11 h), de les guanyadores del premi Documenta 2020, Irene Pujadas i Laia Viñas; La revolució de les cures (12 h), que qüestiona la criança dels fills i els models de maternitat en el sistema capitalista i patriarcal; els contes de fades contemporanis Hi havia una altra vegada (13 h); la novel·la rockera Jenisjoplin (15.30 h); Dones a les ones (17.30 h), versió literària de la recent exposició del Museu d’Història de Catalunya i Amnistia, propals per a un debat necessari, amb la diputada de la CUP, Mireia Vehí (18.30 hores).
Les poesies i les lectures dramatitzades tindran lloc a l’escenari Calma, on Esther Lázaro ens representarà D’un temps fins ara (11.30 h), sobre l’anguniosa vida d’una dona jueva a la Viena de 1938 i coneixerem els poemes saturnins de Paul Verlaine (18 h). Aquest espai es dedicarà també als nens amb contacontes i espectacles familiars. L’oferta d’avui comença amb Era un nen que somiava (12.30 h), llibre il·lustrat que ha creat Irene Rodríguez Sodupe amb la seva filla recitant poemes de Machado musicats per Paco Ibáñez. Dones africanes, més enllà del tòpic de la jovialitat (16 h) és una sèrie de contes sobre les dones d’aquest continent que decideixen agafar les regnes de la seva vida; mentre que Els petits tigres (17 h) pretén acostar als nens la vida de personatges recents com Neus Català, Montserrat Roig, Salvador Puig Antich, Maria Mercè Marçal i Pere Casaldàliga.
Els actes de diumenge
Diumenge tindran lloc els debats La lluita contra el feixisme al segle XXI (11 h), en el qual tres autors que han estudiat el fenomen proposen com construir societats lliures d’intolerància i odi, i El futur de les fires i els festivals literaris, en el qual es plantejarà cap a on es dirigeixen aquesta mena d’esdeveniments. Destaca també la xerrada La dignitat o la mort: raça, gènere i classe (19 h), on la filòsofa francesa Elsa Dorlin parlarà sobre la interseccionalitat, l’antiracisme i la decolonialitat a Europa i el món occidental.
A l’Ateneu L’Harmonia es presenten llibres com Afrofeminisme, sobre la lluita antiracista de la dona (10.30 h); Rondalles de sang (13.30 h), relats terrorífics poc coneguts de la literatura catalana i La llum més alta, poemes sobre l’experiència amorosa (17 h). També es debatrà sobre si el gènere extravagant té cabuda en la literatura en català (11.30 h). A l’Espai Bota també hi haurà un debat, en aquest cas sobre la incidència dels mitjans de comunicació alternatius, a partir de la celebració dels 400 números de la històrica revista El Viejo Topo. Entre els títols que s’hi exposaran trobarem el llibre disc Ay madre (12 h), selecció de cançons de Nuri Total sobre la maternitat; l’antologia del poeta radical brasiler Paulo Leminski (15.30 h); el manual bàsic i didàctic Sexualitat en joc (17.30 h) i Qui ens ha segrestat la comunicació? (19.30 h).
Poesia i contes
Tornem a l’Espai Calma, on diumenge ofereixen Vermell de Rússia i Troncal (11.30 h), on Miriam Cano i Esteve Plantada escenifiquen la poesia de l’ombra i l’emoció i Eli Sanz, l’autora del llibre Cridaré al buit (18 h), narrarà els seus poemes d’amor, cants a la maternitat i odes a la naturalesa i el mar amb l’acompanyament del guitarrista Enric Escorsa. Tres muntatges infantils tancaran l’activitat en aquest centre. L’escriptora i il·lustradora Elena Miguel Campos compartirà els seus Contes que neixen del cor (12.30 h), pensats per gestionar les emocions i aprendre valors; l’escriptor Ramon Besora i l’il·lustrador Ignasi Blanch explicaran la seva història d’El rei granota, també amb música, i Anna Gutiérrez ens sorprendrà amb T’estimem valent, on planteja una conversa amb un nen que té una cicatriu a l’esquena. Un cap de setmana per obrir els ulls a una altra literatura i deixar-se portar. Literalment.
Festival Literal
¿On? Fàbrica de Creació Fabra i Coats (Sant Adrià, 20).
¿Quan? dissabte 22 i diumenge 23
Preu: entrada lliure
Més informació: Festival Literal
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia