On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Els espectacles del Grec que emet betevé

Oferirà teatre, dansa, concerts i un recital familiar

Els espectacles del Grec que emet betevé

BETEVÉ

7
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’any passat, el tradicional Festival Grec es va celebrar com bonament es va poder, amb la improvisació com a bandera a causa de la canviant situació sanitària. En aquest context va jugar un paper molt important betevé, que va contribuir a la seva difusió transmetent una dotzena d’espectacles com el ¡A tocar! de Baró d’Evel, Roseland Musical, Peeping Tom o els concerts de Manel, Mayte Martín, Sílvia Pérez Cruz, Els Amics de les Arts o l’homenatge a Xavier Cugat, entre d’altres. Tot i que en aquesta edició les condicions han millorat, hi continua havent reducció d’aforaments, per la qual cosa molts espectadors es quedaran amb les ganes de seguir-lo. Per remeiar-ho, la cadena televisiva municipal ha tornat a aliar-se amb aquest certamen estival per emetre una sèrie de muntatges, en directe o gravats, a través del canal televisiu i de la seva web perquè, almenys, puguem viure una mica el Grec des de casa. Fins ara hi ha programades vuit propostes però caldrà estar atents perquè encara n’estan negociant algunes més que anunciarien a la seva pàgina corresponent.

Teatre i música africana

Per començar, avui (22 hores, des del Teatre Grec) oferiran Carrer Robadors, adaptació de l’obra homònima de l’escriptor francès Mathias Enard dirigida per Julio Manrique al servei d’una sèrie d’actors i actrius joves, part dels quals són d’origen àrab, a més dels locals Guillem Balart, Elisabet Casanovas, Anna Castells i Carles Martínez. El protagonista és un noi de Tànger que és expulsat de casa seva per un escàndol familiar i s’acosta a un grup integrista per acabar instal·lant-se al Raval barceloní. Viurà en la marginalitat fins a retrobar-se amb una estudiant d’àrab barcelonina, que va conèixer a la seva ciutat i de qui està enamorat. Un muntatge que combina la duresa de la vida dels migrants amb moments de bellesa i esperança.

L’1 de juliol arribarà la música amb el Trio da Kali (22 h, des del Teatre Grec). Està integrat per un grup de músics i narradors d’històries del sud de Mali, que barregen cultura i tradicions africanes amb els talents de músics locals afrodescendents per oferir un espectacle únic, creat per a l’ocasió. Els seus tres components són dipositaris de la tradició oral del poble mandinga que se sol transmetre per via familiar en forma de músiques, cançons i històries tradicionals. En aquest recital estaran acompanyats per convidats com l’innovador quartet de corda String Quartet, liderat pel violoncel·lista cubà Martín Meléndez, la cantant d’origen guineà Nakany Kanté, l’activista sahrauí Aziza Brahim, el percussionista català Nan Mercader, especialista en flamenc, salsa i rumba i el guitarrista brasiler Jurandir Santana. Una reunió per descobrir la millor música mandinga en un mestissatge amb els artistes d’aquí.

Un concert familiar i dansa

Els nens també poden disfrutar amb l’actuació d’un dels seus grups favorits, Xiula (dia 4, 19.30 h, des del Teatre Grec) que muntaran una autèntica festa per a tots els públics. Els quatre components del grup s’han convertit en populars per a la criaturada enfrontant-se al sucre, vibrant amb els polls, rapejant sobre la verdura i el peix i tractant temes com els mocs o les pantalles. Ara presentaran una edició especial del seu muntatge Descontrol Mparental, en la que reuniran diversos artistes amics per parlar de la criança i la vida familiar. Una teràpia musical amb molt humor, electrònica i les col·laboracions especials de músics com Beth Rodergas, Selma Bruna, Clara Peya, Suu o Manu Guix i actors de la talla d’Alba Florejachs, Jordi Coll, Marta Tomasa o Ivan Labanda.

El Mercat de les Flors acollirà Nuye (dia, 15, 21 hores), amb Eia, una veterana companyia que pretén parlar de les relacions humanes amb el llenguatge del circ. En aquest muntatge analitza les relacions de parella i la nostra recerca constant per completar-nos. L’equilibri, la confiança, la dualitat, la separació i els conflictes són els conceptes que marquen aquesta proposta circense i coreogràfica per a sis acròbates en un escenari ocupat per una paret modular que pren vida, amb els seus forats, portes i un trampolí i que, com algunes relacions, té dues cares. L’ésser humà i les seves emocions com a tema principal d’un espectacle que ens sorprendrà.

Coreografies amb missatge

La dansa i el teatre s’uneixen a Wakatt (dia 23, 22 h, des del Teatre Grec), un treball del grup Faso concebut i coreografiat per Serge Aimé Coulibaly. Pretén estudiar d’on sorgeix la por de l’altre, del que és diferent, i quina relació té amb els populismes que sacsegen el planeta. Denuncia els individus que manipulen l’opinió pública fent-nos creure que els nouvinguts ens roben, ens treuen la feina o ens fan fora de casa, un discurs que acaba generant violència. Aquest espectacle juga amb els moviments sincronitzats de grup i amb la individualitat per expressar la necessitat de la implicació personal i del redescobriment de la mateixa humanitat en un món que ja no sap què és veritat i què és mentida. Un intercanvi entre la dansa i la música composta pel flautista i músic de jazz ivorià Malik Mezzadri (Magik Malik) que, al costat de dos músics més, crea en directe uns sons que semblen venir d’un altre món.

Trópico de Covadonga (dia 27, 22 h, des del Teatre Grec) és l’últim muntatge de l’inclassificable Rodrigo Cuevas, un artista asturià que pretén provocar des de la tradició, parlant a les seves cançons de temes eterns amb un embolcall sonor que es basa en un mestissatge entre el folk, l’electrònica i els ritmes més diversos. Aquí trobarem agitació musical, humor, erotisme elegant i hedonisme amb una posada en escena en la qual es fusionen els elements més vintage amb les videoprojeccions i coreografies contemporànies. El muntatge està integrat per les cançons del seu àlbum Manual de cortejo, produït per Raül Refree i en el qual parla de l’amor i la seducció, un cançoner popular modern amb aires de performance que ens sorprendrà. Transmet valors humanistes, però també aposta per la llibertat sexual i per la bellesa en estat pur. Una inesperada trobada entre l’ahir i l’avui.

Una estrella mundial i l’estranya parella

Dos dels concerts del Grec seran gravats per després ser emesos per betevé. El primer és el de Concha Buika (que es veurà el dia 29 a les 22 hores), una d’habitual del certamen, inclòs en el seu World Tour 2021. Aquesta polifacètica cantant mallorquina té un estil propi en el qual parla de les seves experiències a través del flamenc, el jazz, el reggae, el blues, el soul o el pop. És una estrella internacional que ha compartit escenari amb estrelles de la música tan diferents com Armando Manzanero, Chavela Vargas, Bebo Valdés, Nelly Furtado, Chick Corea, Pat Metheny o Carlos Santana. En aquesta ocasió repassarà les cançons que més aprecia acompanyada per grans músics i una bailaora que, també, trenca estereotips. Es tracta de la londinenca Yinka Esi Graves, d’origen jamaicà i ghanès, que indaga en la memòria del flamenc, un ritme que, segons ella, té un caràcter espiritual que el connecta directament amb les danses africanes.

Però per a combinacions estranyes, la que emetran el 30 de juliol en diferit des del Grec. Que es trobin el músic i presentador televisiu Ramon Gener i l’Orquestra Simfònica del Vallès té una certa lògica, però ¿què passa si afegim un factor desestabilitzant com el còmic José Corbacho? El resultat és Love love love, un viatge musical i teatral pels sentiments amorosos, la química i les matemàtiques. Diuen que l’amor no és més que una combinació d’hormones mentre que les partitures es componen d’estructures matemàtiques harmonioses. L’amor pot ser química i la música, matemàtiques, que es transformen en màgia i emoció. L’actor i el divulgador ens guiaran parlant-nos de l’enamorament i de la passió, dels amors impossibles i de l’amor etern, de parelles i triangles. Tot això acompanyats per les històries dels motius que van portar a compondre determinades peces autors com Wagner, Beethoven, Prokófiev, Bach, Verdi, Mozart, però també The Beatles, Elton John, The Police o Beyoncé.

L’últim concert

Notícies relacionades

I, com a final de festa, en una data encara per decidir (entre setembre i octubre), la retransmissió en diferit d’Omara Portuondo y amigos, la diva del Buenavista Social Club, que celebra els seus 90 anys amb un concert commemoratiu. És tota una llegenda de la música que ha tocat amb els més grans compartint escenari amb Édith Piaf, Benny Moré o Bola de Nieve i els noms fonamentals de la música sud-americana d’ahir i avui. Ella mateixa afirma que, amb aquest concert, s’acomiada dels escenaris barcelonins i no serà un més ja que l’acompanyaran alguns dels molts amics que té a la nostra ciutat. En aquest recital repassarà els grans temes de la seva extensa carrera, acompanyada per un quartet liderat pel pianista Roberto Fonseca. Serà un concert de format íntim (piano, baix, bateria i percussió) que ens promet una vetllada memorable amb una de les grans veus cubanes. Una actuació històrica que tancarà aquest cicle que servirà perquè tots puguem viure uns trossets del Grec tot i que no tinguem entrada.

Grec 2021 a betevé

¿On?  al canal betevé i a la seva pàgina web.

¿Quan?  diversos dies i hores.

Preu:  gratuït.

Més informació:  betevé.