On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El festival Dansàneu de Lleida arriba a casa

Ofereix ‘online’ gran part de la programació d’aquest any

El festival Dansàneu de Lleida arriba a casa

JOAN BLANCO

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les cites artístiques més importants de Catalunya és el Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu que acull espectacles de tot tipus en diversos racons de les Valls d’Àneu i que va finalitzar diumenge passat. L’any passat va haver de celebrar-se una edició amb aforament molt limitat a causa de les restriccions sanitàries, però van buscar-hi una solució emetent gran part de la programació en ‘streaming’. Aquest any fan ni més ni menys que 30 anys i han decidit continuar compartint-la a través de la web de Lleida TV, per la qual cosa, des d’avui mateix, ja podem disfrutar a casa gratuïtament de molts dels muntatges que van passar pels seus edificis, places i jardins.

Ball i memòria històrica

Allà trobarem l’espectacle inaugural, ‘Parelles de ball’, quatre solos relacionats amb el folklore i interpretats pel prestigiós coreògraf Cesc Gelabert a Santa Maria d’Àneu. Es tracta d’‘Enyor’, una sardana de Ricard Lamote de Grignon; ‘Soliloquios’, versió de la dansa basca de l’‘aurresku’; el bolero cubà Lágrimas negras’ i el ‘Fandango’ del barroc pare Antoni Soler. L’actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas es van desplaçar a Sorpe per presentar ‘Recordant els fets de Prat de Fuster’, un muntatge en què reciten i canten textos relatius a l’afusellament d’una desena d’homes en mans de les tropes franquistes el 1938. Un fragment de la nostra història recent que convé no oblidar.

Sílvia Bel i Roger Mas presenten ‘Recordant els fets de Prat de Fuster’. / DANSÀNEU

L’actor lleidatà Ivan Caelles insisteix a Isavarre en la memòria històrica representant el monòleg ‘Poldo’, inspirat en l’obra homònima de l’escriptor Jaume Cabré. El text recorda un altre dels moments més foscos de la nostra història, les fosses de la Guerra Civil. La música arriba a l’església de Sant Joan, a Isil, amb un concert en record del mestre Joan Tomàs, investigador i divulgador de la cultura popular. Els protagonistes seran el músic Artur Blasco, membre fundador d’El Pont d’Arcalís, al costat de la violinista Marien de Casimiro i el percussionista Arnau Obiols.

L’actor Ivan Caelles interpreta el monòleg ‘Poldo’, de Jaume Cabré. / DANSÀNEU

Homenatges i presentacions

També s’ha homenatjat al certamen el coreògraf Manuel Cubeles per mitjà de ‘La difícil senzillesa’, a càrrec de l’Esbart Marboleny des del recinte firal d’Esterri d’Aneu. Aquest grup ofereix una selecció de les peces en què van col·laborar amb ell sota la direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran. El següent record és per a la cantautora Teresa Rebull, considerada l’àvia de la Nova Cançó. Va consistir en la projecció del documental ‘Ànima desterrada’, de Susanna Barranco, en què participen Lluís Llach i Marina Rossell, entre d’altres, i el concert al Jardí de Gallimó d’Esterri del pianista Joan Díaz i la cantant Laura Simó, en què es van recuperar alguns dels seus temes en clau de jazz.

La plaça Major de Borén va acollir l’espectacle ‘De una en una: versos sobre un tejado errante’, de la companyia Métrica Bárbara, creada per Barbara Cappi. En aquest, tres intèrprets i 47 taules construeixen diferents paisatges sonors i musicals que representen el silenci cru d’un imaginari rural. L’acordionista local Roser Gabriel presenta el seu primer disc, ‘L’arbre humà’ al Prat de Rinau d’Esterri. En aquest treball combina estètiques i sonoritats amb l’acordió cromàtic com a protagonista i reflexionant sobre la nostra relació amb la naturalesa i l’entorn.

Tradició, jazz i circ

La música tradicional l’aporta tot un veterà, Jaume Arnella des dels jardins de l’Hostal Vall d’Àneu amb el seu espectacle ‘Pedra foguera’, també en record del mestre Tomàs. El músic actuarà al costat de joves intèrprets perquè dues generacions reflexionin mitjançant corrandas sobre la vida del músic, la memòria i la història. El millor jazz també és present al Castell de València d’Àneu amb el concert d’una ‘big band’, la Rufaca Folk Jazz Orchestra, que dirigeix Sergi Vergés. En la seva actuació repassaran peces tradicionals com ‘El cant de la Sibil·la’, les jotes de Tuixent o la ‘Suite pirinenca’, a més d’alguna sorpresa especial per celebrar el 30è aniversari del Dansàneu.

En aquesta mateixa línia, per acabar també podrem veure l’espectacle commemoratiu d’aquesta data rodona al recinte firal d’Esterri. Un especial a càrrec de la cantant, clarinetista i compositora Carola Ortiz i Nilak, un projecte social itinerant que viatja amb la seva carpa de circ per aquelles comarques catalanes que no tenen teatre estable. Aquesta trobada pretén evocar els orígens del festival així com el seu present i futur per mitjà d’una peça inèdita entre la música i el circ contemporani, creada per a l’ocasió, i que ha suposat la clausura d’aquest Dansàneu.

El millor d’altres edicions

Notícies relacionades

Els qui encara es quedin amb ganes de més, val la pena recordar que a la mateixa pàgina de Lleida TV també podem recuperar petites joies d’edicions anteriors com un altre muntatge circense de Nilak, en aquest cas amb el músic Arnau Obioles; la coreografia Inferno VIP, de Roberto Olivan; la dansa Biraka de Nerea Martínez entre la tradició basca i la contemporània; l’actuació de la coreògrafa Sol Picó el 2019; la reunió dels pianistes Carles Marigó i Marco Mezquida presentant el disc ‘Les set fulles del faig’ o el primer d’ells al costat de l’actor Jaume Sangrà al muntatge ‘Origo’; ‘Nuà’, dansa i música amb Raquel Gualtero i Anaïs Oliveras, i els concerts de Kepa Junquera o el de Carles Belda i Sanjosex. Un munt de propostes per sentir a casa nostra la millor aroma lleidatana.

Dansàneu. Festival de Cultures del Pirineu

¿On?  Pot veure’s a la web de Lleida TV.

¿Quan?  A qualsevol dia i hora.

Preu:  Gratuït

Més informació:  Dansàneu.