On Catalunya
QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA
Viatge interactiu al fons del mar
El Poble Espanyol ofereix una experiència de realitat virtual submarina
El fons del mar és un lloc apassionant, ple d’exòtiques espècies marines i una increïble vegetació. Segur que ens agradaria veure’l amb els nostres propis ulls més enllà d’algun documental i ara tenim l’oportunitat d’experimentar-lo en primera persona i sentir-nos enmig d’aquest espectacular paisatge gràcies a una experiència immersiva que acaba de posar-se en marxa al Poble Espanyol i que és molt recomanable per visitar en família: Criatures submarines. Pot disfrutar-se qualsevol dia de la setmana de 10 a 20 hores però, això sí, cal reservar prèviament l’hora en què es visitarà per complir l’aforament respectant les mesures sanitàries. A més hi ha una promoció a l’agost (només online) que inclou l’entrada al recinte i a aquesta exposició per només 11 euros (i si és dissabte o diumenge, també l’accés a Splash, Festa de l’Aigua).
Descobrint les espècies marines
L’exposició està dividida en quatre parts com ens indiquen a l’entrada. Per començar podrem veure en uns plafons explicatius en els quals ens expliquen que el Mediterrani té una profunditat mitjana de 1.370 metres però que a Grècia pot arribar fins als 5.210 metres. També ens expliquen el significat d’unes etiquetes que veurem al costat de cadascun dels animals submarins. Estan classificats segons el risc d’extinció que té cada un, des dels més vulnerables o els que es troben en perill o en situació crítica que preocupen menys o no es tenen prou dades. Sense conèixer aquests termes, ¿qui podria imaginar que el temible tauró és vulnerable?
Més endavant coneixerem les característiques principals d’alguns mentre escoltem sons evocadors d’aquests. El dofí mular, la tortuga careta, l’orca, el seitó i l’anxova (¿estarem fent un aperitiu?), la tonyina vermella, el calamar gegant, el tauró murri o el peix trípode, entre molts d’altres i descobrirem algunes curiositats divertides. Més d’un es fixa que el nom científic del peix lluna és... ‘Mola mola’ (¿N’hi deu haver un altre que es digui superguai?).
Ajudant el planeta
El segon apartat pretén conscienciar-nos sobre la necessitat que té el planeta que li llancem una mà entre tots. En un gràfic ens mostren el Top 10 dels rebutjos que es poden trobar a l’oceà juntament amb el seu temps de descomposició. El rècord el tenen les xarxes de pesca (més de 600 anys), però els recipients, tapes o taps o ampolles de plàstic tarden 450 anys... una barbaritat; els residus higiènics, entre 10 i 300 anys segons els materials; les palles i les bosses de plàstic, entre 35 i 60 anys; els embolcalls de menjar, uns 30 anys i les burilles dels cigarrets, una dècada.
En uns altres quatre plafons ens donen dades esgarrifoses com que el component principal de les escombraries marines és el plàstic, del qual arriben 6 milions a l’any als nostres oceans. Per això també ens donen una desena de consells per reduir el plàstic en les nostres vides com utilitzar coberts metàl·lics i vasos de vidre o alumini, comprar els envasos també d’aquests materials, tirar les burilles en un cendrer, utilitzar bosses de tela o reutilitzables, així com triar cosmètics sense microplàstics. En dos barrils cilíndrics podem veure un exemple d’aquestes escombraries trobades al mar: bosses, mascaretes, preservatius, burilles, taps, etcètera.
Una càpsula submarina de realitat virtual
Entrem ja en el tercer espai, el més cridaner. Consisteix en una pel·lícula d’uns 8 minuts de durada que veurem amb les ulleres de realitat virtual 4K asseguts en una cadira. Ha sigut ideada per Layers of Reality, els creadors d’experiències interactives similars al Centre d’Arts Digitals Ideal com la recent exposició sobre Monet. Per disfrutar-la al màxim haurem d’anar mirant en totes direccions fins i tot girar sobre nosaltres mateixos. Som a bord d’una càpsula submarina circular i ens submergim en les profunditats del fons del mar.
Al costat nostre aniran desfilant totes aquelles espècies que hem conegut en el primer apartat i podrem veure-les de prop. També han inclòs un quadro a la part inferior on ens expliquen de quin peix es tracta, per si tenim algun dubte, i la profunditat a la qual ens trobem. Algun s’emporta un petit ensurt quan apareix el tauró... En alguna ocasió pujarem una mica per conèixer les espècies que habiten al mar però neden una mica més amunt. Finalment arribarem a la superfície on ens rebrà una gavina.
Dibuixant a l’aquari gegant
Notícies relacionadesPer acabar arribarem a una sala on hi ha una pantalla gegant amb un aquari virtual en el qual podrem veure aparèixer el dibuix que fem. Hi ha uns folis amb les siluetes d’uns peixos que haurem de pintar amb els colors que vulguem (a les mateixes taules ens faciliten un munt de ceres). La majoria dels nens inclouen paraules o frases per reconèixer el seu. Una vegada acabat el portarem a una màquina que l’escanejarà.
Hem d’esperar uns segons i emergirà d’una bombolla gegant perquè el vegem nedar al costat de les altres espècies. Els petits al·lucinen. Un divertit passeig per les profunditats marines que pretén fer-nos reflexionar també sobre les qüestions ecològiques i oferir-nos una experiència visual i sonora inoblidable. Com deia el cranc de La sireneta, Sebastián: «Sota el mar hi ha sempre ritme al natural».
‘Criatures submarines’
¿On? Poble Espanyol (avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13).
¿Quan? de dilluns a diumenge (de 10 a 20 hores), fins al 12 de setembre. Imprescindible reserva prèvia d’hora.
Preu: d’11 a 16 euros. També hi ha ofertes a la seva web i packs familiars.
Més informació: Poble Espanyol.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao