On Catalunya

El Born recorda l’univers de Fellini

¿Què podeu fer avui, 26 d’octubre, a Barcelona?

El centre cultural celebra el seu centenari amb una exposició

¿Què podeu fer avui, 26 d’octubre, a Barcelona?

PEP HERRERO

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El 20 de gener de l’any passat es va complir el centenari del naixement d’un dels grans mestres del cine, Federico Fellini, un d’aquests pocs directors el cognom dels quals serveix per definir tot un estil propi, una estètica particular i una narrativa revolucionària. Els actes de celebració encara continuen i, ara, s’apunta el Born CCM amb l’exposició itinerant El centenari: Fellini al món, resumida també en un llibre commemoratiu i organitzada al costat de l’Istituto Italiano di Cultura, que podrà veure’s a la Sala Castellví del centre fins al 9 de gener del 2022. Aquesta petita mostra recull gairebé un centenar de fotografies dels seus films, attrezzo, documents i dibuixos del geni de Rimini. Penetrem en el seu univers.

El llibre commemoratiu d’aquest aniversari cinèfil. / PEP HERRERO

Per començar, cal destacar que no és una exposició tan completa com altres del mateix edifici, tan sols ocupa una estança, però està plena de detalls. D’entrada, a Homenatge a Fellini, ens expliquen la importància de la seva figura com a creador d’una galeria d’insòlits personatges, com a testimoni del canvi dels costums italians i amb una obra, complexa i molt personal, que el va convertir en un mite. Al costat, una cronologia ens mostra els principals esdeveniments de la seva vida, any a any.

A l’inici de la mostra podem veure una cronologia de la vida del director. / PEP HERRERO

Els seus dibuixos i la seva musa

El primer apartat s’ocupa dels seus dibuixos en què retratava la realitat amb un punt d’humor i emoció i que utilitzava per mostrar al seu equip el que volia veure en pantalla o, senzillament, per seduir una noia. La primera part, formada per 24 dissenys, se centra en caricatures de col·legues com el realitzador Vittorio de Sica o l’actor Totó, de dones i destaca l’esbós de l’elefant que apareixia a Intervista (firmat i dedicat). La segona és El llibre dels somnis, integrada per 25 exemples, els més onírics i fantasiosos, entre els quals trobem pallassos (una de les seves passions), un per a la seva neboda Simonetta, els primers esbossos dels cartells de La dolce vita o E la nau va i, sobretot, molts amb els motius eròtics més insospitats.

Es mostren uns 50 dibuixos de Fellini, entre els quals, el de l’elefant d’‘Intervista’. / PEP HERRERO

Al davant es troba una vitrina amb retrats seus, fotos familiars o al costat d’amics i, en un plafó, es repassa la fitxa tècnica i la trama de totes les seves pel·lícules. El següent espai està dedicat a la seva llarga relació amb la seva musa i dona, l’actriu Giulietta Masina. L’esmentada Simonetta la defineix com una dona que sabia ser graciosa i tràgica com un ‘clown’, un Chaplin fet dona. Podem veure diverses fotos en blanc i negre de la parella en estrenes i aeroports, així com algunes de les apassionades cartes que el cineasta li va enviar.

En un apartat es parla de la seva relació amb la seva musa i dona, l’actriu Giulietta Masina. / PEP HERRERO

Vestuari, attrezzo i audiovisuals

Repartits per diversos llocs de la sala es troben objectes de les seves pel·lícules com la bata i un vestit de Casanova, d’una aristòcrata veneciana, dues màscares petites i dues de grans, inspirades, en les porcellanes xineses o un vestit femení del mateix film, les sabates i un biquini de La ciudad de las mujeres i el llampant abillament del cardenal per a la desfilada de moda eclesiàstica de la seva provocadora Roma.

A la sala poden veure’s diverses peces de vestuari de la seva pel·lícula, ‘Casanova’. / PEP HERRERO

També disseminats per l’espai hi ha tres audiovisuals: una entrevista amb el director, una altra amb els seus actors i tècnics habituals (de Marcello Mastroianni, el seu alter ego, i Anita Ekberg al director de fotografia Giuseppe Rotunno) i una pantalla gran on es projecten fotos dels seus films. En una de les parets hi ha una dotzena de cartells i fotocromos d’algunes de les seves obres com ara Roma, Satiricon, Amarcord i Ginger y Fred.

En una paret s’han instal·lat cartells i fotocromos dels seus films. / PEP HERRERO

Projectes i fotografies

Erotomaquia consisteix en una sèrie de sis dibuixos eròtics que va idear per il·lustrar l’etern combat entre l’home i la dona, excessius i amb colors llampants. Un dels aspectes menys coneguts de Fellini és el seu treball en el gènere del còmic al costat del seu amic Milo Manara, un altre devot de l’erotisme, sobre dos projectes que mai van arribar a fer-se. El primer era Viaje a Tulum, una fantasia poètica a partir d’un guió del cineasta, i El viaje de G. Mastorna, llamado Fernet, del qual veiem sis fragments de l’storyboard (guió gràfic).

Vinyetes del guió gràfic del projecte inacabat ‘El viaje de G. Mastorna, llamado Fernet’. / PEP HERRERO

Notícies relacionades

El centre de l’habitació està ple de fotografies en blanc i negre de les seves pel·lícules tant de fotogrames com d’escenes fora de càmeraordenats cronològicament com les inicials Luces de varieté, El jeque blanco i La Strada, les més conegudes (La dolce vita, 8 i ½, Casanova, Satiricon i Amarcord) i, el tram final, ja amb imatges en color (La ciudad de las mujeres, E la nau va i Ginger y Fred). Enmig, un altre aparador amb documents com l’escaleta del treball de producció de Casanova, la protesta de l’organització Acció Catòlica Italiana per la projecció de La dolce vita i els repartiments (escrits a màquina, com corresponia a l’època) de Luces de varieté i Giulietta dels esperits.

Una parella observa l’espai dedicat a les fotografies dels seus rodatges. / PEP HERRERO

Concerts multidisciplinaris i un taller

Per completar aquesta mostra s’han organitzat activitats complementàries entre les quals destaquen uns concerts en què el contrabaixista Marcel Casellas, al costat de la guitarra d’Alfonso Rojo i el clarinet de Toni Rocosa improvisen sobre les bandes sonores de les seves pel·lícules (majoritàriament de Nino Rota) aportant cadascun el seu estil particular al costat d’artistes d’altres disciplines. Les pròximes cites són el 13 de novembre (amb Berta a la corda llisa i la dansa contemporània d’Angie) i el 20 de novembre (amb la cantant lírica Jonaina Salvador i els equilibris sobre rodes de Karoli). Igualment, l’1 de desembre tindrà lloc el taller La ciutat de les dones en el país dels homes, per analitzar la seva obra des de la perspectiva de gènere. La veritat és que el recorregut se’ns ha fet curt, però serveix com un merescut tribut a un artista tan imitat com irrepetible.

El Marcel Casellas Trio improvisarà sobre les seves bandes sonores acompanyat per altres artistes. / PEP HERRERO

‘El centenari Fellini al món’

¿On?  Sala Castellví del Born CCM (plaça Comercial, 12).

¿Quan?  de dimarts a dissabte (de 10 a 19), diumenges i dies festius (de 10 a 20 hores). Fins al 9 de gener.

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  El Born CCM.