On Catalunya

Les millors propostes del BCN Pensa

¿Què podeu fer avui, 15 de novembre, a Barcelona?

La UB organitza activitats filosòfiques gratuïtes i didàctiques

¿Què podeu fer avui, 15 de novembre, a Barcelona?

UNIVERSITAT DE BARCELONA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En aquest món en què tot va a una velocitat de vertigen sembla que hàgim perdut la capacitat de frenar per un moment per reflexionar sobre el nostre dia a dia i això és tan necessari com la resta de les nostres ocupacions. Una bona oportunitat per fer-ho és participar a Barcelona Pensa, una trentena d’activitats didàctiques, lúdiques, poc convencionals i gratuïtes que organitza anualment la Facultat de Filosofia de la UB. L’edició d’aquest any torna a ser, ¡per fi!, presencial i té una mica de tot: conferències, concerts, jocs o presentacions de llibres. Merlí i els Peripatètics no pensen perdre-se’l. No ens ho pensem dues vegades i, assessorats pels seus creadors, seleccionem les millors propostes de l’oferta actual.

‘PENSAR AMB SENTIT COMÚ I CONTRA EL SENTIT COMÚ’

La catedràtica de Filosofia d’Educació Secundària Maite Larrauri és l’encarregada d’aquesta conferència inaugural. Ens explicarà que tenir sentit comú facilita la integració, defineix una comunitat i estableix un gust moral i estètic, però també és canviant i, en algune s ocasions, convé subvertir-lo i posa com a exemple el feminisme.

Dilluns 15. Palau de la Virreina, 19 hores.

CONCERT FILOSÒFIC AMB MON: NOM

Aquest trio presenta el seu primer EP, MØN, compost per quatre cançons sobre la rara passió de viure. El projecte està liderat per Raimon Clotet, autor de les lletres i melodies, i cantant del grup. Els seus temes apunten les paradoxes a què no ens enfrontem, són com petits mantres corals per conjurar el dolor i la por i disfrutar de la vida. En el seu recital també inclouran repertori inèdit i poemes musicats d’autors locals com Josep Vicenç Foix.

Dilluns, 15. Casa Golferichs, 21 hores.

 

‘DISSONÀNCIES’

La fotògrafa i dissenyadora hispanojaponesa Elena Kuroda ha creat aquesta instal·lació que explora la composició visual de l’estat de desharmonia que emergeix com a reflex de la nostra realitat actual. L’artista utilitza un harmonògraf (un aparell mecànic que utilitza pèndols per crear una imatge geomètrica) per crear un conjunt d’elements en desacord. Mitjançant la interconnexió d’aquestes imatges s’intenta reconstruir una harmonia, crear cert ordre i comprensió, partint del caos i de l’acceptació de la mateixa imperfecció.

Del dimarts 16 al divendres 19. Vestíbul de la Facultat de Filosofia.

‘FEMINISMES I INTERSECCIONALITAT’

Taula rodona en què l’activista feminista i doctora en Geografia, Maria Rodó-Zárate, i la doctora en Dret i Ciències Polítiques, Florencia González Brizuela, debatran sobre aquest tema moderades per la professora de Filosofia Política, Núria Sara Miras. Ens explicaran com la interseccionalitat és un dels conceptes clau del feminisme contemporani. És una eina per analitzar les relacions de dominació des d’un enfocament teòric, metodològic i polític que explica les desigualtats a través de la confluència i la superposició de múltiples opressions. També parlaran sobre la seva influència en diferents àmbits, les seves potencialitats, les seves variants, els seus límits i punts cecs.

Dimarts, 16. Auditori del Pati Manning, 12 hores.

Notícies relacionades

 

‘DE LA FILOSOFIA A LA LITERATURA: TERRES MORTES I MENTIR A LES MOSQUES’

Els graduats en Filosofia Núria Bendicho i Arià Paco s’han estrenat en el camp de la novel·la l’últim any amb Terres mortes i Mentir a les mosques, i les presentaran en un col·loqui moderat pel periodista Bernat Dedéu. En totes dues la moral té un paper fonamental, cosa que ens fa plantejar fins a quin punt són les novel·les de filòsofs i quin llenguatge fan servir. En aquesta conversa, els dos autors dialogaran sobre les seves obres, el procés de creació literària, així com sobre la importància i el paper de l’ètica i la moral per a la bona narrativa.

Dimecres, 17. Ona Llibres Pau Claris. 16.30 hores.

‘QUÈ SÓN ELS NOMBRES?’

Conferència a càrrec de l’expert en filosofia i matemàtiques Joost J. Joosten que s’ocupa d’explicar-nos com des de petits hem après a treballar amb els números i com ens hi hem acostumat. Però, en realitat, ¿sabem què són, si existeixen o on es troben? Ens plantejarà una sèrie de dubtes respecte a aquests que ens faran veure’ls d’una manera molt diferent.

Dimecres, 17. Casa Golferichs, 20.30 hores.

EFEMÈRIDES: BAUDELAIRE, PARDO BAZÁN, LAFORET I RAWLS

Aquest any se celebra el 200è aniversari del naixement del poeta francès Charles Baudelaire (autor de la cèlebre Les flors del mal), el centenari de la mort de l’escriptora gallega Emilia Pardo Bazán (pionera del feminisme radical) i el centenari del naixement tant de la novel·lista catalana Carmen Laforet (autora de Nada), com del filòsof nord-americà John Rawls, que va analitzar la legitimitat de les estructures sociopolítiques de les democràcies liberals. Sobre tots aquests autors debatran el filòsof i editor Xavier Bassas, la professora d’estudis gallecs i portuguesos María Xesús Lama, el professor de Filosofia Moral i Política Carles José Mestre i l’esmentada Núria Sara Miras.

Dijous, 18. Llibreria Calders. 12 hores.

‘QUI ÉS QUI’ FILOSÒFIC

El popular joc infantil de ¿Qui és qui?, que consisteix a descobrir el personatge secret fent preguntes és versionat per posar a prova els nostres coneixements de les figures de la història de la filosofia. El professor associat de Lògica, Eric Sancho, coordinarà aquest torneig que es jugarà en quatre rondes d’un contra un sense eliminatòria.

Divendres, 19. Pati Manning. 12 hores.

‘OLA 15M. 10 AÑOS DE MOVILIZACIÓN Y CAMBIO’

Presentació d’aquest llibre de l’escriptor i doctor en Humanitats Jordi Mir, que conversarà amb l’activista social Gala Pin, moderats pel periodista João França. En aquesta obra intenta analitzar les causes de les dificultats i del desinterès que suscita aquell fet avui dia, malgrat haver provocat un gran impacte en la nostra societat en l’última dècada. No obstant, va suposar una onada que ha alimentat altres mobilitzacions socials com el feminisme, l’ecologisme o l’independentisme».

Divendres, 19. Llibreria Finestres, 16 hores.

 

PER QUÈ NO HI HA DONES A LES HISTÒRIES OFICIALS DE LA FILOSOFIA?

La conferència de clausura anirà a càrrec de Concha Roldán, directora de l’Institut de Filosofia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que es fa aquesta pregunta i revisa en clau feminista la història de la filosofia. ¿Per què no hi ha dones en el cànon filosòfic?

Divendres, 19. Ateneu Barcelonès, 18 hores.

Barcelona Pensa

¿On?  diversos espais de la ciutat.

¿Quan?  fins al 19 de novembre.

Preu:  totes les activitats són gratuïtes.

Més informació:  Barcelona Pensa.