On Catalunya
Cançons en la intimitat
¿Què podeu fer avui, 18 de novembre, a Barcelona?
El cicle En-Canta-Dos recluta Mabel Flores, Clams i Joan Rovira
Un dels cicles musicals més originals que tenen lloc a la nostra ciutat és En-Canta-Dos, organitzat per la periodista Núria Martorell i la il·lustradora Francina Cortés. El seu mètode és tan indiscutiblement senzill com eficaç. Ofereixen actuacions en directe de joves artistes en locals petits perquè es converteixin en íntims. Els assistents se senten uns privilegiats i els artistes poden mirar el públic als ulls i comprovar-ne les reaccions. Durant la sessió, tant Martorell com els espectadors dialoguen amb els músics, que els revelen els seus secrets i els detalls de la seva obra. La seva última novetat és la incorporació de la intèrpret en llengua de signes Eva García Codorniu, que ho converteix en un esdeveniment inclusiu que emociona tant les persones sordes com els que no ho són.
Per ara han passat per les seves sessions importants artistes com Ramon Mirabet, Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach, Sons of Med, Alessio Arena El Niño de la Hipoteca o Yonse i Amparo Sánchez. Una altra de les seves peculiaritats és la cadena de regals, en què cada convidat deixa un petit obsequi per al següent amb la intenció d’establir vincles entre ells. Els qui no hi puguin assistir tampoc s’han de frustrar ja que, hores després, pengen aquestes trobades al seu canal de YouTube, perquè tots puguem disfrutar-les.
Alegria i feminisme
Aquesta nit (New Fizz, 21 hores) ens descobriran la cantautora Mabel Flores, que farà un concert acústic acompanyada per la seva guitarra. Aquesta cantant establerta a Terrassa acaba de publicar el seu últim single, Mujer incendio, inclòs al seu nou treball, Meraki. És un conjunt de deu cançons amb aires mestissos en què s’acosta a les arrels folklòriques sud-americanes i mediterrànies, amb picades d’ullet a la rumba, al calipso, al merengue, a la cúmbia i al ‘corrido’, que es barregen també amb tocs electrònics.
Amb aquest àlbum inicia una nova etapa sonora que fuig de l’intimisme dels anteriors i es cola a la pell de qualsevol, amb unes lletres fidels, com sempre, a la crítica social mitjançant aquesta confluència de gèneres musicals. A més de cantant és escriptora i educadora social, per això les seves cançons són un cant a la vida, però també reivindiquen l’empoderament femení i la importància de conèixer-se a un mateix. En directe desprèn alegria, ritme i missatge, sempre amb naturalitat, humor entre temes i complicitat. La seva posada en escena és enèrgica i interactiva, recolzada per unes melodies enganxoses en la primera escolta i que captiven pel seu enfocament directe i senzill.
Una banda inclusiva
Al desembre, els convidats seran Clams, que actuaran el 9 de desembre a la Torre de la Sagrera (18.45 hores), una banda formada per músics de l’escena independent de Barcelona i per una coral de l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat del Guinardó. El grup va sorgir de l’èxit que va tenir el projecte Música per a la Inclusió, la finalitat del qual era contribuir a canviar la mirada cap a les persones en situació de discapacitat, visibilitzant les seves capacitats i fent de pont cap a la inclusió social.
Van autoeditar el 2014 el seu primer disc i el seu videoclip A sobre d’un coet, al qual van seguir Aigua i pedra i Ciclorama, amb què van arribar a la maduresa artística i musical aconseguides durant tots aquests anys com a banda. En l’actualitat estan treballant en el que serà el seu quart treball discogràfic. Entre els seus fans hi ha fins i tot l’escriptor Albert Espinosa que va escriure sobre ells: «Les ganes i l’art que aconsegueixen aquests lluitadors en cada tema no tinc cap dubte que neix de la seva energia única».
Una festa d’autor
Notícies relacionadesEl músic del gener (data i lloc encara per determinar) serà Joan Rovira, que va ser nomenat artista revelació dels premis Enderrock 2016 per votació popular. Més tard va debutar al terreny discogràfic amb Peix sense espina, al qual va seguir Encara tenim temps. Aquest artista del Baix Ebre s’apunta al concepte de festa d’autor, combinant la música festiva amb la més personal.
El seu últim elapé data del 2019 i es titula Dies millors, un disc amb 11 temes en què combina la música pop amb els ritmes caribenys i una mica d’electrònica, tocs d’indie i fins un ‘corrido’ mexicà. És un disc optimista que pretén transmetre una mica d’alegria i esperança mentre reflexiona sobre les relacions humanes, l’amor, l’amistat i l’autosuperació. Amb aquest pretén fugir una mica del seu estil habitual amb un so una mica diferent, però mantenint l’essència original. La millor manera de començar el 2022 amb un somriure i bon humor. Seguim ‘en-can-tats’ amb aquestes propostes.
En-Canta-Dos
¿On? New Fizz (Balmes, 83) / Torre de la Sagrera (Berenguer de Palou, 64-66),
¿Quan? avui, 21 h / 9 de desembre, 19.45 hores.
Preu: 9 euros.
Més informació: En-Canta-Dos.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim