On Catalunya

nova botiga-taller

Cus: aquesta seria la botiga favorita de Greta Thunberg

A Cus no hi ha puntada sense fil. És una de les primeres marques de ‘sustainable fashion’ de Barcelona. Acaba d’obrir un local a Gràcia que inclou moda i cultura.

Cus: aquesta seria la botiga favorita de Greta Thunberg
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Creues les portes d’aquest local de Gràcia i et preguntes si has topat amb una de les entrades al passat del ‘Ministerio del Tiempo’. Tot apunta que és una botiga de ‘retail’: espais diàfans, roba en penjadors i prestatgeries plenes de ‘looks’ variats. Però, en aquest mar de peces, a diferència del capità del ‘Titanic’ amb l’iceberg, hi veus una cosa que et crida l’atenció. Una tirallonga de màquines de costura et demostra que Cus (Sèneca, 8), que s’acaba d’inaugurar, és lluny de ser un Zara i que té molt més en comú amb les botigues tèxtils del segle passat

És «una proposta nostàlgica, és recuperar la tradició que cada botiga tenia el seu propi taller», explica Adriana Zalacaín, fundadora i dissenyadora de Cus. Però aquesta nova iniciativa no respon a la moda d’allò ‘vintage’ i de recuperar els costums dels nostres avis, a la qual tants ‘influencers’ s’han afegit. Sinó que és una aposta a favor de la sostenibilitat a través d’un model pràcticament inexplorat a Barcelona que ella mateixa bateja com a «transparència radical».

Aquest mètode «consisteix en el fet que pots monitoritzar cadascun dels passos en què es crea la teva roba», defineix Adriana. Aquí, a diferència de les obres al carrer Génova, tot és transparent: des que hi arribes i t’ensenyen els models que elles mateixes han creat fins que els confeccionen a les seves pròpies màquines de cosir i te’ls emportes a casa. 

És un altre dels punts clau de la seva proposta. «Si no tenim el que t’agrada, t’ho fem», assegura la fundadora. ¿Que t’agrada aquesta jaqueta, però no hi ha la teva talla? Te la fan. ¿Que t’agrada la forma d’una brusa, però el teixit d’una altra? Te l’adapten. Mai tenen estoc de més, un altre gran punt clau del seu programa sostenible: no produir per produir, sinó crear les peces justes i necessàries, tot per reduir els residus tèxtils que en la indústria de la moda de masses es compten en tones.

I tot i que la botiga sigui nova («fa un mes que hem obert, i el nostre taller amb prou feines un any», apunta Adriana), la marca és de les primeres de ‘sustainable fashion’ de Barcelona i Catalunya, abans del ‘boom’ de fa un parell d’anys. Van començar fa gairebé una dècada, inspirant-se en la moda sostenible que tant es portava llavors al centre d’Europa. Des d’aleshores, ha anat construint-se un nom fins que ha aterrat a la capital. 

Ara, el seu local no és només l’epítom de la moda sostenible, tant quant a materials com a processos i transparència, sinó que també és un espai polivalent disponible per a tota mena d’activitats. Per exemple, la botiga obre de 16.30 a 20.30 hores, de dilluns a divendres, però durant els matins tenen accessible el taller perquè qualsevol persona pugui visitar els seus processos de creació i, així, submergir-se en un il·lustratiu viatge històric de com funcionaven els tallers de roba de la Barcelona pre-Inditex.

Notícies relacionades

A més de ser el paradís tèxtil de Greta Thunberg, Cus utilitza els seus espais per a actes culturals relacionats amb la moda i la sostenibilitat. En els últims mesos, entre d’altres, han presentat les noves col·leccions a través de ‘performances’ artístiques i literàries, com l’acte en el qual una poeta va recitar els seus textos vestint els dissenys de Zalacaín. 

Per si vols anar apuntant-ho a l’agenda, el pròxim esdeveniment, tot i que sense data exacta, està programat per quan arribi la calor, de cara al solstici d’estiu, i consistirà en un petit cinefòrum artístic sobre la moda sostenible i els dissenys que la marca ha desenvolupat durant l’última dècada. É clar que en les activitats de Cus no hi ha puntada sense fil. 

Temes:

Botigues