On Catalunya
L’escapada
Amagatalls d’artistes: el parc amb castell inclòs on Joana Serrat troba les seves melodies
La celebrada cantautora folka, rock i pop ha trobat la inspiració caminant per un espai natural protegit de Barcelona
Amagatalls d’artistes: Laura Fernández utilitza el Zoo de Barcelona com oficina
Amagatalls d’artistes: l’oasi ocult de Barcelona on Jordi Puntí busca respir
¿On s’inspiren els artistes? EL PERIÓDICO descobreix els racons secrets on troben calma, harmonia i refugi alguns dels noms més coneguts de l’escena catalana. Després de les confessions del músic The New Raemon i els escriptors Laura Fernández i Jordi Puntí, li arriba el torn a la cantautora Joana Serrat.
Va néixer a Vic, va voler viure a Dripping Springs i passa molt temps a Londres, però Joana Serrat viu oficialment des de fa uns anys a Montesquiu (Osona, Barcelona), un petit poble amb poc més d’un miler d’habitants. Això té, ens diu aquesta aplaudida cantautora amb influències nord-americanes, els seus avantatges i els seus inconvenients. Un dels primers és que, «entre setmana, moltes vegades pots passejar-te pel parc del Castell de Montesquiu... ¡i no trobar-t’hi ningú!».
Del castell, situat a la ribera esquerra del Ter, existeix constància documental des del segle XIII. Tot sembla indicar que a finals del XV va perdre la seva funció militar i es va convertir en residència senyorial. Entre els anys 1910 i 1917, la família Juncadella el va sotmetre a una remodelació important per fer-lo més confortable. El 1976 va passar a la Diputació de Barcelona, que hi va fer una nova intervenció i el va convertir en epicentre de l’Espai Natural Protegit de Montesquiu. «Estic agraïda a Emili Juncadella per deixar el castell en mans de la institució pública perquè persones com jo poguéssim gaudir d’aquesta riquesa cultural del país», ens explica Serrat.
Primer concert als 16
Primer concert als 16L’autora del recomanadíssim ‘Hardcore from the heart’ té el parc a uns minuts a peu del pis on viu, propietat del seu pare i la seva tia. «Quan era petita, el meu germà i jo veníem aquí a passar alguns dies d’estiu amb la meva àvia i la meva tia», explica. «Per a mi era tot molt bucòlic i exòtic, sobre tot això de pujar cap al castell seguint el camí que passa pels horts. El bosc era especialment frondós i profund. Sempre tenia la sensació que el sol s’apagava una mica quan ens endinsàvem per aquells camins».
Més endavant, va ser en aquest mateix parc on, amb només 16 anys, va fer un dels seus primers concerts. No, no va ser com a Joana Serrat, sinó fent de corista dels pioners del rock català Duble Buble; el compositor de ‘Clava’t’, Ramon Ferrer, va ser professor de música seu. «¡Qui m’hauria dit que 18 anys més tard aquest parc seria casa meva!».
Notícies relacionadesEn un primer moment, mudar-se a Montesquiu va ser una decisió pràctica: «Vaig venir aquí amb la meva exparella a la recerca d’una vida digna que ens permetés no haver de renunciar a les nostres carreres artístiques». Però poder gaudir del parc també va contribuir a la decisió, i durant els seus passejos pels seus dominis, a Serrat se li han acudit melodies que han acabat en cançó.
Enamorada (també) de Londres
Enamorada (també) de LondresAlhora que valora la seva vida a Montesquiu, Serrat mira de passar a Londres tant temps com pot. «La raó principal de les meves visites –ens confessa– és que em vaig enamorar d’un músic neozelandès establert a la capital britànica». D’altra banda, el sector musical d’Anglaterra té Serrat en alta estima i això reconforta la nostra entrevistada. Un exemple a l’atzar: el 9 de 10 amb el qual han puntuat en ‘Uncut’ el primer àlbum del seu supergrup folk-rock Riders of the Canyon, disc també destacat per EL PERIÓDICO.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.