On Catalunya
RUTES ENOTURÍSTIQUES
Dos mil anys de vi
La cultura vinícola està estretament associada al territori, no en va Catalunya compta amb 12 DO i un munt d’activitats relacionades amb el vi
Copas de vino cata
La tradició vinícola forma part de la cultura i el paisatge de Catalunya des de fa més de 2.300 anys. Viatjar a través del món vinícola català significa descobrir els vins del territori i els seus cellers, però també és l’oportunitat perfecta per connectar amb l’entorn i la seva història. Amb 12 Denominacions d’Origen, 800 cellers i unes exportacions de 204,5 milions d’ampolles a 140 països, fer una ruta enoturística per Catalunya és una experiència ineludible per a aquells als quals els agradi el vi. La tardor, després de la verema, és el moment ideal per fer-ho i disfrutar al màxim de l’oferta gastronòmica que ofereixen les diferents rutes enoturístiques catalanes.
Penedès
El Penedès és la zona amb més història i tradició vinícola de Catalunya. Una zona DO amb vins de gran qualitat, tant blancs com negres, amb vinyes tant a 800 metres d’altura com al nivell del mar. La Ruta del Vi del Penedès compta amb gairebé 70 cellers que es poden visitar i amb una gran quantitat d’experiències: tastos, allotjaments entre vinyes, restaurants, museus...
Visitar un dels cellers per conèixer la seva història i com elaboren el vi és imprescindible. Cellers Avgvstvs Forvm, Jané Ventura, la Finca Masperdut o Can Marlès, de producció ecològica, són alguns de la infinitat de propostes que recull la comarca. A més d’això, val la pena parar-se per disfrutar del bonic paisatge, si es viatja amb cotxe es pot seguir la ruta dels Miravinya amb cinc miradors sobre el Penedès.
També existeix el Viquet, una entrada que promou el patrimoni de la cultura del vi i el cava del Penedès i permet visitar els cinc museus principals de la comarca per 15 euros.
Pla de Bages
La Denominació del Pla de Bages va néixer l’any 1995 i agrupa 12 cellers de la comarca, una zona privilegiada a la falda del massís de Montserrat. Una cosa que caracteritza aquesta denominació són les tines i barriques de pedra seca a peu de vinya –declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco–, que permetien emmagatzemar el raïm recollit quan el Bages era la zona de Catalunya amb més vinyes plantades.
El monestir de Sant Benet, amb vinyes documentades des del segle X i un gran celler gòtic, pot ser el punt de partida de la ruta vinícola. A més a més de maridatges i tastos, els més aventurers poden passejar amb bicicleta, cavall o 4x4 o fins i tot des de l’aire, en globus aerostàtic.
Priorat i Montsant
El Priorat s’ha consolidat com una de les zones vinícoles més prestigioses a nivell global, sent l’única regió catalana amb el certificat de Denominació d’Origen Qualificada (DOQ). El terra de pissarra llicorella i el clima de muntanya mediterrània són algunes de les singularitats de la DOQ Priorat i de la DO Montsant.
Entre les dues denominacions hi ha 40 cellers visitables. A la DOQ Priorat, entre d’altres, es pot trobar vi ecològic al celler Burgos-Porta, una masia de pedra del segle XVII; vi ranci anyenc a Cal Pla o el celler Buil & Giné, que ofereix visites per les seves vinyes en segway. A la DO Montsant, es pot visitar el celler de Capçanes, on s’elabora vi kósher seguint un exhaustiu protocol de producció amb les normes de la comunitat jueva.
Tarragona
Per als amants del vi i de l’Imperi romà és imprescindible descobrir la Denominació d’Origen Tarragona, de tradició mil·lenària. Va ser al segle I quan l’Imperi romà va impulsar la producció vinícola del territori. L’àmfora que apareix en el logotip de la DO s’utilitzava llavors per emmagatzemar i transportar el vi des de Tarraco fins a Roma.
Notícies relacionadesLa Ruta del Vi de la DO Tarragona ofereix 19 visites a cellers, amb l’Alt Camp i la Ribera d’Ebre concentrant el 80% de les instal·lacions visitables. Entre els espais a conèixer, hi figuren, entre altres, els Cellers De Muller, el Celler de Nulles, que ofereix la possibilitat de realitzar un passeig amb carruatge per les vinyes, i els Cellers Blanch, on es pot combinar vi, i escape rooms. Aquells interessats en l’arquitectura poden visitar el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat amb els vins de Vives Ambròs.
Plans al novembre: Fira de vins a Sant Pau d’Ordal
Les fires gastronòmiques sempre són un bon pla de cap de setmana. Per als amants del vi, la DO Penedès és un valor segur. El diumenge 24 de novembre al matí, se celebrarà la 19a edició del Subirats Tasta’l a Sant Pau d’Ordal, una mostra de vins, espumosos, gastronomia i productes del territori. A la mostra, que comptarà amb 34 expositors, es podran trobar degustacions de 16 cellers de Subirats. La fira també acollirà un mercat d’artesania i art i tallers per als més petits. La inauguració anirà a càrrec del sommelier de Cal Feru, Xavier Roig Castellví, millor mestre de vins espumosos del món el 2023.
- La Confederació del Xúquer va enviar 198 correus a Emergències el dia de la riuada
- Les 117 socimis d’Espanya són propietàries del 0,7% de les vivendes de lloguer
- L’economia blaugrana Les llargues hipoteques de Laporta
- Crim al Priorat El nòvio de la desapareguda de Reus es nega a dir on va ocultar el cadàver
- Trobats els cossos del Rubén i l’Izán
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SENDERISME Catalunya de cim en cim
- COMPRES ARTESANALS Mercats i fires amb aroma nadalenca
- VIATGE A L'EDAT MITJANA CATALANA Quatre pobles medievals amb encant
- RUTES ENOTURÍSTIQUES Dos mil anys de vi