On Catalunya

VIATGE A L'EDAT MITJANA CATALANA

Quatre pobles medievals amb encant

L’època medieval va deixar una empremta important a Catalunya, un llegat que perdura gràcies al bon estat de conservació del patrimoni. Una època en què va néixer el català i Catalunya anava arribant a una personalitat jurídica pròpia. Avui dia perduren edificacions militars, civils i religioses d’aquest període històric per tot el territori. Mura, Pals, Peratallada i Montsonís són quatre pobles medievals amb un gran valor històric però també estètic, embolcallats en un encant particular que ofereixen un viatge al passat. Pobles singulars, bonics i fotografiables, també amb una oferta gastronòmica interessant 

Vista de Mura per sobre de l’església de Sant Martí

Vista de Mura per sobre de l’església de Sant Martí

3
Es llegeix en minuts

Mura: Un poble empedrat en un entorn natural 

A prop de la serra de Montsonís, pertanyent al municipi de la Foradada, s’erigeix el poble de Montsonís (la Noguera) i el seu castell medieval, construït al segle XV per protegir i repoblar les terres reconquerides als sarraïns i que defensava la frontera entre la Catalunya Vella i la Nova durant 125 anys fins a la reconquista de Lleida el 1149. Tot i que es tracta d’un castell habitat, ja que és la residència d’estiu dels barons d’Albí, es permet la visita de part del castell, com la torre de l’homenatge, des de la qual es pot disfrutar d’unes magnífiques vistes de la serra del Montsec. En un entorn natural privilegiat, des del poble es pot visitar el santuari de Santa Maria de Saglar, el mirador de Sant Urbà de Montsonís i es poden fer excursions pels voltants. Una altra molt bona opció per al visitant és perdre’s passejant pels carrers empedrats del petit municipi fins a trobar la Botiga de Montsonís, botiga, restaurant i punt d’informació al seu torn. 

Pals: L’encantadora vila que recomanava Pla

Quan Josep Pla rebia amistats al seu estimat Empordanet, els portava a Pals (el Baix Empordà). Concretament, al Pedró de Pals, el mirador que rep el nom de l’escriptor, des d’on s’observen unes vistes espectaculars. Per a Pla, les millors de la comarca, «pel contrast que ofereixen el mar de la platja i les illes Medes amb les muntanyes erosionades del massís del Montgrí, el verd dels arbres de fulla perenne, els boscos d’alzines sureres i pins, els camps de cultiu i l’últim tram del riu Ter». Aquestes vistes privilegiades se sumen a l’encant propi de la vila medieval, en la qual destaquen l’església de Sant Pere i la Torre de les Hores, un dels pocs vestigis que es conserven de l’antic castell que presidia el poble emmurallat, un traçat que es pot seguir gairebé en la seva totalitat gràcies a la seva bona i cuidada conservació. Disfrutar d’un arròs tradicional de l’Empordà pot ser un bon pla després de disfrutar dels monuments i passejar pels bonics carrers medievals de Pals.

Montsonís: Un castell habitat del segle XV per visitar

Notícies relacionades

Molt a prop de Pals es troba Peratallada (el Baix Empordà), un altre bonic poble medieval que va ser una de les poblacions de Catalunya més aviat fortificades. El bon estat de conservació dels edificis permet viatjar a l’època feudal quan, sobre una gran roca, es va construir aquest poble, amb un profund fossat al seu voltant; d’allà el nom del poble, en llatí petra tallada. El castell de Peratallada, datat del 1065, és el nucli al voltant del qual va créixer el poble, amb la seva imperdible torre de l’homenatge, de vuit metres d’altura i planta rectangular; recomanable, també, l’església medieval de Sant Esteve, amb origen datat el1202 i curiosament fora del nucli emmurallat. Els carrerons empedrats i estrets conviden a perdre’s per aquest poble, en el qual brillen les seves encantadores places i les plantes enfiladisses que aporten color a algunes de les façanes de les masies de pedra. Tot això afegit a l’oferta comercial i gastronòmica que ofereix Peratallada. 

Peratallada: Un municipi erigit sobre una gran roca 

Un petit poble empedrat, de carrers estrets i tortuosos i cases de pedra a aproximadament una hora de Barcelona. Així és Mura (el Bages), un municipi de 228 habitants entre les valls del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac. Passejar pel nucli urbà de Mura, presidit per l’església romànica de Sant Martí, es viu com un viatge al passat per les seves cases, voltes, places i fonts. La gastronomia ha sigut i és una part essencial de Mura, per la seva essència vitivinícola i de productors d’oli, de la qual es pot conèixer més al Molí del Mig, molí reconvertit en museu on es pot tastar oli i vi de la DO Pla de Bages. L’increïble entorn natural que envolta el poble ofereix diferents opcions de senderisme pels voltants. Les dates nadalenques es converteixen en un dels moments ideals per visitar el bonic municipi de Mura per la Festa del Tió, quan el poble s’omple de tions de tot tipus i mida per acabar premiant el millor tió.