On Catalunya

Adéu a l'estiu de...

L''app' Pokémon Go i la prohibició del burquini a França han conviscut aquest estiu amb els flotadors gegants i les platges per a gossos

malva

malva

6
Es llegeix en minuts

A l’estiu del calendari li queda menys d’un mes, però se’l sol acomiadar emocionalment abans, quan l’agost perd 

les fulles. I com que no hi ha res més imprecís que els records, donem uns quants detalls pels quals hauria de ser recordat l’estiu del 16. Diem adéu al suplement 'EL PERIÓDICO de l'estiu' i a l'estiu de...

LES PLATGES DE GOSSOS

Els gossos poden viatjar en metro a Barcelona des de l’octubre del 2014. No han de validar bitllet. Des de mitjans de juliol, tenen una platja a Barcelona, petita, ja que l’aforament màxim és de 400 potes, i tancada. És una prova pilot que potser serà repetida i corregida de cara a l’any que ve. Postdata. A Cormant (Minessota) un gos acaba de ser elegit per tercera vegada consecutiva alcalde del poble. Aquesta és una dècada molt 'gossa'.

ELS FLOTADORS GEGANTS

El complement estrella per a les piscines no es porta, s’infla. Hi ha infinitat de models de flotadors XXL, des de flamencs fins a unicorns, passant per pinyes, dònuts o porcions de pizza. Com més grans i acolorits, millor. Els 

que l’han provat asseguren que l’únic inconvenient és inflar-lo, però que val la pena. Gràcies a aquesta moda tan ‘kitsch’, ja es pot dir que això dels flotadors no és només cosa de nens.

CALOR I POCA PLUJA

L’estiu meteorològic s’està acabant immers en la mateixa estabilitat que ha presidit tot el període. A Catalunya, s’ha caracteritzat per temperatures superiors a la mitjana històrica, sense arribar a valors rècord, però el més característic han sigut les escasses pluges. A Barcelona, s’han acumulat només 55 litres per metre quadrat. Els principals episodis de calor es van registrar entre el 10 i el 20 d’agost a la zona de Lleida. 

L'ESTAMPIDA DE PLATJA D'ARO

Setmanes després de la matança de Niça, el pànic, la psicosi a un altre atemptat es van reproduir a Platja d’Aro. Centenars de persones van sortir corrent en una allau humana el 2 d’agost, terroritzades per un possible atac. Havia corregut la veu que uns joves disparaven al passeig de s’Agaró. En realitat, eren uns alemanys que gravaven una flaixmob. Onze persones van resultar ferides lleus.

POKÉMON GO

Si alguna cosa ha marcat aquest estiu és el joc de realitat augmentada de Nintendo. Ja queda poc per dir de l’‘app’ que ha revolucionat els carrers de tot el món. La bogeria que va desfermar va crear algun maldecap a les autoritats de molts països a causa de nombrosos incidents relacionats amb el joc. Encara que es preveu que l’aplicació tingui un impacte limitat, els seus adeptes asseguren que suposarà un abans i un després en la història dels videojocs.

EL 'NO ÉS NO'

Els Sanfermines, les festes de Gràcia, les festes populars de Tarragona i, més recentment, la Semana Grande de Sant Sebastià... Les campanyes en contra de les agressions, abusos sexuals, tocaments que pateixen les dones quan es produeixen aglomeracions han cobrat aquest estiu més rellevància. Sobretot després que en la primera nit de la festa pamplonesa fossin detinguts cinc homes (ara a la presó), acusats de violar una jove. Quan una dona diu que no, és que no.

LES ESPARDENYES

Aquest símbol de la cultura popular mediterrània s’ha convertit en el calçat de moda. Ara es tracta d’un peça urbana i juvenil que compta amb una gran varietat de models i formes, tant per a home com per a dona, que no deixen d’actualitzar-se i adaptar-se a les tendències canviants. Poden incorporar cordons, doble plataforma o materials metal·litzats però sempre sense perdre la seva essència.

CAMPAMENTS SOCIALS A L'AGOST

Són nens que potser no han vist mai la platja, tot i que viuen des de sempre a Barcelona. O que passen l’estiu al barri. Per a ells, escolars de la Barcelona més pobra, l’ajuntament ha organitzat aquest agost, per primera vegada, uns campaments urbans. Uns 200 nens estan disfrutant aquests dies de l’experiència lúdica i educativa. I que, de passada, els assegura una alimentació saludable.

LA MARCA DEL BIQUINI

Si moltes fan ‘topless’ per evitar les marques del biquini, ara el que està de moda és exactament el contrari: lluir aquestes marques per demostrar el nivell de bronzejat, ja sigui amb un banyador més petit que el de sempre o amb una altra peça de vestir que deixi les espatlles a l’aire. Com tota moda excèntrica, aquesta no podia sorgir d’un altre lloc que no fos Instagram i ha impactat en les blogueres espanyoles, que no dubten a exhibir-les en cada ‘look’ estiuenc.

RÈCORD TURÍSTIC

Després d’anys de batre de forma consecutiva, com un Serguei Bubka, la seva plusmarca de nombre de visites, el 2016 no serà menys, tot i que la xifra sempre és fosca i difícil de precisar, entre els que dormen en un hotel, els que s’allotgen en pisos turístics i els que passen un sol dia a la ciutat. Així, la xifra que despunta és la d’una enquesta. Un 58% dels turistes es queixen que hi ha massa turistes. Per riure.

LES TOVALLOLES RODONES

Acolorides, exòtiques i, el més important, rodones. El món de les tovalloles de platja necessitava renovar-se amb urgència i la marca Joycie&Jules ho ha aconseguit a tot el món, encara que ja tenen molts ompetidors.Inspirades en el mar australià i els seus corals, aquestes originals peces tenen una superfície més gran que les tovalloles convencionals i són excel·lents per encarar-se bé al sol i aconseguir el bronzejat perfecte.

MANTERS

N’hi ha a tota la costa, però els manters de Barcelona tenen una cosa simbòlica. L’estiu del 2016 serà aquell en què el govern d’Ada Colau s’ha vist en la inimaginada tessitura de modular la seva inicial política de tolerància amb aquest fenomen. Se suposa que la xifra de manters s’ha doblat a Barcelona en un any. Encara que també ha sigut així en altres ciutats en què no governa Colau.

ELS PATINETS

Les queixes rebudes el 2015 per la invasió de patinets i altres artefactes amb rodes sobre les voreres de la ciutat han tingut aquest estiu un primer intent de regulació, de moment a la zona més sensible, el front litoral i els 

carrers de la Barceloneta. Aquest és un debat, no obstant, que prosseguirà. No en va, el laboratori dels invents no para. L’última novetat són els monocicles.

UNA VEGADA MÉS, ENRIQUE IGLESIAS

Per tercer any consecutiu Enrique Iglesias regna en la cançó de l’estiu. Aquesta vegada amb 

‘Duele el corazón’ i novament a ritme de reggaeton. Al mateix que pedalegen Shakira i Carlos Vives amb ‘La bicicleta’, desmarcant-se també del pilot i al·ludint a la tornada a BCN i a Piqué. Fins i tot el tema anglosaxó de més ganxo lligaria en una festa de reggaeton: ‘Cheap Thrills’ de l’australiana Sia. 

LA POLÈMICA DEL BURQUINI

La decisió de diversos ajuntaments francesos de multar les dones que freqüentessin les platges vestides amb banyador islàmic o burquini ha sigut una de les polèmiques de l’estiu. A Espanya, aquesta peça de roba està permesa excepte en alguns parcs aquàtics, que al·leguen mesures de seguretat per prohibir-la. Elles, les musulmanes, només demanen, diuen, respecte a la seva llibertat de vestimenta.

ELS 'MOCKTAILS'

Notícies relacionades

La moda esnob pels productes vegetals i saludables ha acabat colant-se als xiringuitos i ha desbancat el mític gintònic. Ara es porta prendre's un refrescant còctel a base de fruites i ingredients naturals. Encara que té poca graduació, pres al sol pot tenir efectes inesperats. Aviat, noms com Míkonos, Bora Bora, Fiji, Aruba, Santorini ja no estaran només a les guies de viatge.

ELS BANYADORS PER NO BANYAR-SE

Si bé el banyador d'una sola peça està tornant, el que de debò ha marcat tendència en la roba de bany aquest estiu són els fets de tela no apta per ser mullada, com de fil, macramé o ganxet. La seva funcionalitat es basa a ser bonic, realçar el moreno i quedar bé per a la foto, ja que la sal o el clor espatllarien el teixit i, al mullar-se, el fil s'engrandeix i  la peça agafa una altra forma.