On Catalunya
El pitjor temporal en més d'una dècada deixa un rastre de devastació a tot el litoral català
Catalunya ha viscut aquests dies la seva particular tempesta perfecta amb un temporal marítim insòlit. Tot es fia a la informació que proporcionen les boies, els termòmetres marins que en el cas del litoral català estan situades davant de les costes de Tarragona, Barcelona i Begur. Les dues primeres han batut el rècord i la de Girona ha deixat registres de podi. La tempesta ha deixat fotos per al record, però també una costa devastada, sense platges, amb passejos marítims negats i rieres ofegades. El balanç de danys es farà d'aquí uns dies, però des del punt de vista econòmic, els experts auguren una xifra astronòmica.
L'únic a celebrar aquests tres dies de vent, onades i pluja és que no s'han produït danys personals destacables. Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, posa al damunt de la taula la fortuna que el temporal hagi coincidit amb un cap de setmana. "Si hagués sigut un dia feiner, la situació crec que hauria sigut molt diferent". A l'observatori Fabra hi han registrat vents de fins a 94 quilòmetres per hora, una xifra que es contextualitza amb aquesta que aporta el meteoròleg del veterà edifici del Tibidabo, Alfons Puertas: "En tot el 2016 no es va superar ni una sola vegada els 90 km/h".
El vent, per cert, era gregal, no la clàssica llevantada associada a aquest tipus d'inestabilitat marina. Delgado, però, matisa que la direcció de les onades sí que tenia un cert component de llevant.
RÈCORDS A BARCELONA I TARRAGONA
El moviment recollit aquests dies per la boia situada davant del port de Barcelona permet sentenciar que el temporal ha sigut a la capital catalana el pitjor des del març del 2004, quan es va fondejar aquesta petita illot flotant. L'estació va registrar una alçada significant (la mida mitjana analitzada durant mitja hora, en què passen de 200 a 400 onades) de cinc metres, la més alta de la seva història, amb una talla màxima de 8,09 metres registrada dissabte a les 16 hores. És la segona onada més alta d'aquests 13 anys, després dels 8,3 metres que la boia va detectar el març del 2010.
L'estació de Tarragona també ha mesurat (dissabte a les dues del migdia) l'altura significant més gran (6,33 metres) des que es va llançar al mar, l'agost del 2004. L'onada màxima va superar els 10 metres d'alçada. Els dos registres estan molt per sobre del temporal que fins ara es considerava el més agressiu.
La boia del cap de Begur, situada mar endins, va marcar diumenge a la matinada una onada de 10,78 metres. Lluny dels 12,1 metres detectats el març del 2010 i el desembre del 2003.
El temporal, segons explica Delgado, s'ha acarnissat sobretot al Garraf cap al nord, encara que la seva empremta també s'ha notat a les comarques de Tarragona. Protecció Civil ha rebut des de divendres 372 trucades d'emergència, la majoria vinculades amb la caiguda d'arbres i branques. Crida l'atenció la trucada d'una família d'un edifici alt del Masnou que estava sentint un terratrèmol. Era el vent. Es va produir la matinada de dissabte a diumenge, en el punt àlgid del temporal, segons assenyala el subdirector de Protecció Civil.
JOAN CASTRO
Sorra al passeig marítim de Platja d'Aro.
Delgado explica que aquesta mena de temporals són propis de la tardor, no de l'hivern. Aquesta situació obligarà les autoritats a analitzar i estudiar amb deteniment el fenomen de cara a possibles reproduccions. Ja els va tocar fer el mateix el desembre del 2013, quan un front de "vent va superar la serralada prelitoral i va agafar velocitat". Va causar dos morts a Terrassa per la caiguda d'un mur. Es van arribar a superar els 120 quilòmetres per hora.
EL RECORD DE SANT BOI
El responsable de Protecció Civil defineix la peculiaritat d'aquest temporal: "El vent ha sigut més de ratxes fortes que sostingut, i per trobar cops semblants hauríem de remuntar-nos al gener del 2009", quan quatre menors van morir per l'ensorrament del sostre d'un pavelló a Sant Boi.
La climatologia ha sigut especialment adversa a les comarques de Girona, on a la mar alterada s'hi ha afegit una pluja que en alguns casos ha superat els 200 litres. S'han unit dues circumstàncies molt complexes de resoldre: el Mediterrani enfurismat i els rius i rieres baixant més fort que mai. Resultat: localitats com Cadaqués amb el passeig marítim inundat i l'aigua desplaçant vehicles i la C-31 tallada a l'altura d'Ullà per la pujada del Ter. Les zones més afectades al nord han sigut el Baix Empordà, la Selva i el Gironès.
MIRIA BIEL
Riera negada a Pineda de Mar.
Delgado avança que els danys seran molts i quantiosos. Serà necessari que el mar recuperi una mica la calma per valorar fins a quin punt la seva fúria ha castigat el litoral. El que sí que té clar aquest expert és que estem davant el desastre més gran dels últims anys.
Badalona, per citar un exemple, haurà de gratar-se la butxaca per reparar el pont del Petroli que diumenge va quedar a mercè de les onades, que van deixar molt malmesa l'estructura. L'alcaldessa de la localitat, Dolors Sabater, ha avançat aquest dilluns que té la intenció d'aprovar un decret d'emergència i una partida pressupostària extraordinària per fer front a les intervencions d'urgència que siguin necessàries.
BALANÇ A TARRAGONA
Després de la tempesta, gens de calma. Els municipis s'afanyen a avaluar els danys d'un dels temporals més violents de l'última dècada. A les Terres de l'Ebre, a més, l'avanç del mar terra endins ha evidenciat la regressió implacable del Delta. El mar ha arribat fins als arrossars, ha destrossat camins, ha inundat finques i s'ha empassat gairebé senceres platges salvatges, sobretot a Deltebre i les Cases d'Alcanar, en un panorama "desolador, dramàtic i crític", descriu l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler.
JOAN REVILLAS
Una excavadora intenta esmenar els danys del temporal a Deltebre.
Aquest ajuntament ja ha demanat una reunió urgent amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per prendre mesures "urgents i rellevants". La inversió provisional per protegir i regenerar aquest ecosistema tan fràgil és de més d'1,5 milions d'euros i Soler apressa les administracions per posar fi a la regressió d'una vegada: "¡La inacció pública històrica dels uns i dels altres fa que la necessitat, avui, sigui una emergència!", va etzibar a les seves xarxes socials.
Un dels guies del parc natural, David Mauri, assenyala que, afortunadament, tot apunta que la fauna no ha patit danys. No obstant, els preocupa que "el mar ja acostumi a arribar als arrossars". La violència del temporal va ser tan intensa que al port de Sant Carles de la Ràpita es van enfonsar tres barques petites, a còpia de xocar les unes amb les altres entre divendres a la tarda i ahir a la matinada i a les Cases d'Alcanar, hi va haver d'actuar la brigada municipal amb excavadores per deixar practicables diversos accessos.
L'ajuntament insta a no transitar per la zona si no és imprescindible. El temporal s'ha acarnissat menys al Camp de Tarragona, tot i que ha deixat les destrosses anys habituals a la sorra i el mobiliari de les platges i els barris més pròxims al mar, com el barri de la Salut de Salou o el de Baix a Mar de Torredembarra. A Salou, una família amb quatre membres se'n va anar de casa de matinada al trencar el mar una balconera i entrar aigua al domicili, que ha quedat destrossat. Aquest matí, tots els municipis de la Costa Daurada retiraven sorra i pedres dels passejos.
SERIOSOS DANYS AL MARESME
Al Maresme ha passat el pitjor i ara comença la reconstrucció. Com la que haurà de fer Malgrat de Mar, on des de divendres és gairebé impossible accedir a la zona dels càmpings de la Pomareda que el fort onatge, amb el vent, han destrossat.
Els dics de contenció que el Ministeri de Medi Ambient va col·locar l'estiu passat amb l'objectiu de parar onades d'un temporal com les d'aquest cap de setmana no han tingut cap efecte. El vent ha tombat arbres, però el mar s'ha emportat 15 metres de platja, bancs i mobiliari urbà, a més d'una part del camí d'asfalt que permet l'accés als càmpings que, per sort, només obren la temporada d'estiu. I algunes edificacions, com lavabos, un restaurant i la recepció d'un dels càmpings estan mig ensorrats.
JORDI COTRINA
Nombrosos i quantiosos danys a la costa de Malgrat de Mar.
Pineda de Mar també va observar com el temporal de gregal castigava amb força el municipi. La virulència de les onades va destrossar part del passeig marítim, de l'estructura de formigó i va fer miques part del carril bici, a més de les habituals inundacions de passos subterranis o la desaparició de la platja en alguns trams.
Notícies relacionadesI si el litoral es va veure afectat pel vent i el mar, també en van patir les conseqüències els passatgers de la R1 de Rodalies, que en zones del Maresme que recorre aquesta línia com Cabrera de Mar o Mataró van poder veure com les onades impactaven directament contra els trens, cosa que va originar demores de més de mitja hora i situacions de greu perill. Delgado explica que es va haver de limitar la circulació de trens a la via més allunyada de les onades.
PETICIÓ DE SOLUCIONS
Tots els municipis afectats demanen que es prenguin mesures urgents per solucionar els danys ocasionats pel temporal: "Hen de seure ràpidament i abordar el problema, sense ajornar-lo", apuntava el regidor de Platges de l'Ajuntament de Malgrat de Mar, Oliver Sánchez-Camacho. Ara confien que tot estigui a punt per a l'arribada dels primers turistes per Setmana Santa.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"