On Catalunya

temporada de banys funesta

Els ofegats a les platges pugen a 18, només dos menys que en tot l'estiu passat

Quatre persones han mort ofegades les últimes hores

zentauroepp39590369 els equips del sem al costat del cos de l home ofegat a la p170807145126

zentauroepp39590369 els equips del sem al costat del cos de l home ofegat a la p170807145126 / Clara Jordan Cedida a l ACN

2
Es llegeix en minuts

Les platges catalanes van viure  entre diumenge i dilluns 24 hores tràgiques. Ahir al matí es van ofegar dues persones, mentre que diumenge a la tarda i a la nit hi va haver dos morts més. Aquestes quatre víctimes eleven a 18 els morts a la costa catalana durant aquest estiu. Les 18 víctimes que ha segat el mar són 11 més que els ofegats en el mateix període de temps del 2016, quan havien mort set persones, menys de la meitat de les que han mort el 2017. En tota la campanya d’estiu del 2015 van morir 21 persones ofegades al mar a Catalunya, i en la del 2014, 18, les mateixes que aquest estiu fins al dia 7 d’agost.

La primera víctima de dilluns va ser un home de 78 anys a la platja de Sant Pol de s’Agaró, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Poc després, cap a les 12.10 hores, un italià de 41 anys va morir a la platja Gran de Platja d’Aro (Girona) quan onejava la bandera verda. Diumenge van morir dues persones més. Un home de 56 anys diumenge a la tarda a la platja de la Mota de Cubelles i, unes hores després, quan ja era de nit, una noia de 17 anys quan era amb dues amigues a la platja del Far de Vilanova i la Geltrú.

Dos submarinistes han mort també aquest estiu en aigües catalanes: un francès que practicava apnea el dia 30 de juliol, que no va poder sortir de la cova del Dofí de les illes Medes, i un altre que va morir a la platja Gran de Tossa de Mar el dia 5 de juliol passat.

El patró es repeteix

Les dades revelen que la típica víctima d’ofegament a les platges catalanes és un turista jubilat que es banya en llocs sense vigilància o fora de l’horari en què treballen els socorristes. De les 18 víctimes, 15 eren homes, 11 eren més grans de 65 anys i la meitat eren turistes. Aquest estiu, dels 70 municipis que tenen costa al litoral català, 61 disposen de servei de socorrisme. Aquests socorristes cobreixen 228 platges, del total de 354 existents a Catalunya. Malgrat això, molts banyistes se senten atrets pels racons sense vigilància, i això complica el rescat en cas d’ofegament. Per això, Protecció Civil demana molta prudència als banyistes i alerta que a l’arribar s’han d’assegurar que onegi la bandera verda que es col·loca quan l’estat del mar és tranquil. També recorda que amb bandera groga es desaconsella el bany i avisa especialment que està prohibit posar-se a l’aigua quan la bandera sigui vermella.

Notícies relacionades

Però també s’ha de tenir precaució a les piscines, on aquest estiu ja han mort cinc persones. El 22 de juny un nen de 10 anys va morir a la piscina del Club de Tennis Vilanova i la Geltrú. El 12 de juliol, una nena de 10 anys es va ofegar a la de les Preses (Garrotxa) i va morir més tard a l’Hospital de Sant Pau. També tres homes adults han mort ofegats en piscines catalanes durant aquest estiu, un de 55 anys, un altre de 86 i un altre de 81 anys.

Segons la Reial Federació Espanyola de  Socorrisme, en el conjunt d’Espanya, des de l’1 de gener fins al 31 de juliol, han mort ofegades un total de 151 persones a la platja, 32 en piscines i 39 en rius.