On Catalunya
Les platges de Barcelona pateixen les afectacions més greus dels últims 30 anys
L'AMB xifra en almenys 250.000 euros els danys i avisa que les platges estaran reduïdes a l'estiu
El cap del servei de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Dani Palacios, ha assegurat aquest dimecres que les platges metropolitanes han sofert les afectacions més greus dels últims 30 anys a causa del temporal ‘Gloria’. [Seguiu les últimes notícies del temporal ‘Gloria’ en directe.]
En declaracions als mitjans, ha afirmat que el temporal ha provocat «rècords» de velocitat de vent i altura de les onades a les platges de l’àrea metropolitana, i que l’onatge ha arribat als passejos marítims de tots els municipis del litoral barceloní.
Palacios ha explicat que la majoria de les platges ja estaven «bastant febles», amb un menor volum de sorra pels temporals dels dies 5 i 20 de desembre del 2019, de manera que no han pogut resistir aquesta nova borrasca.
Ha assenyalat que a la ciutat de Barcelona les platges més afectades són la de Llevant, la Nova Mar Bella i la Mar Bella, tot i que la resta també han sofert danys, i també ha destacat les costes de Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat i Badalona com unes de les més damnificades.
Preguntat pels danys econòmics que ha causat el temporal, ha afirmat que encara és aviat per fer un càlcul global, però ha xifrat en almenys 250.000 euros les afectacions en equipaments de les platges de l’àrea metropolitana, sense comptar les dels passejos marítims, les instal·lacions de llum i la restitució de la sorra, entre altres qüestions que suposaran un augment d’aquest cost.
Menys platja i més feble
Palacios ha explicat que, en algunes platges, s’han perdut més de dos metres de cota de sorra i han quedat visibles instal·lacions d’aigua, d’electricitat i els pous de drenatge de les dutxes, que normalment estan coberts per sorra.
En aquest sentit, ha advertit que «una part de la sorra acabarà tornant, però no tota» i ha apuntat que, a això, s’hi afegeix el dèficit estructural de sorra que tenen les platges de Barcelona, que provoca que no puguin recuperar el seu volum de manera natural.
Així, ha avisat que aquest estiu les platges barcelonines estaran reduïdes i no seran iguals que l’any passat, tot i que creu que «es pot recuperar parcialment» i que tindran una amplada suficient perquè la gent es pugui banyar.
«Sempre hi ha una certa recuperació parcial després dels temporals, però no tornarà a ser com era perquè ara mateix la naturalesa no té la capacitat per fer-ho», ha subratllat.
Pèrdues anteriors de sorra
Notícies relacionadesA més, ha afegit que entre el 2014 i el 2017 les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona van perdre pràcticament mig milió de metres cúbics de sorra, cosa que ha fet que en l’actualitat el nivell de la sorra sigui més baix i les platges «més febles davant dels temporals».
Així mateix, Palacios ha alertat que des del 2017 s’està veient un canvi de tendència en la intensitat dels temporals que afecten la costa barcelonina: habitualment aquestes borrasques no arribaven a malmetre els equipaments de les platges, per la qual cosa aquest immobiliari es mantenia durant l’hivern, però en els últims dos anys les afectacions arriben als passejos marítims i deterioren part del material.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors