On Catalunya
Crisi sanitària internacional
A la platja... en casetes de metacrilat
Al bar amb separacions, a la platja en casetes de metacrilat i fent cua per entrar a l’aigua o al restaurant asseguts amb una barrera al davant, com en la sala de visites d’una presó. La imaginació no falta, fins i tot en temps de coronavirus, principalment per part dels titulars d’activitats econòmiques que fa dos mesos que estan tancades i amb una temporada estiuenca a les portes que s’anuncia serena i calorosa.
Totes les solucions que estan sorgint dels estudis d’arquitectes i d’iniciatives individuals tenen en comú el distanciament de les persones. ¿Com fer el que es feia abans sense problemes, observant les normes de seguretat sobre distanciaments, higiene i sense aglomeracions que propiciïn una nova ona de contagis?
Aquestes són algunes de les qüestions que es plantegen molts italians en vista del desconfinament que s’ha d’iniciar el 4 de maig, principalment els qui treballen en activitats econòmiques que fins avui anaven acompanyades inevitablement d’aglomeracions de persones, principalment al sector turístic.
«Eliminarem unes quantes taules, distanciarem les altres, posarem higienitzants a l’entrada, els cambrers portaran mascaretes...». La titular d’un restaurant de la Ligúria (Gènova) explica per televisió tots els detalls preparatoris, evidenciant que, ara per ara almenys, «res tornarà a ser com abans».
Vacances a l’aler
«No programeu les vostres vacances», adverteixen els pneumòlegs. «Caldrà buscar maneres perquè sigui possible anar a la platja. Podem planificar les vacances, però amb cautela, perquè no hi haurà una vacuna aquest any tot i que sí potser una teràpia i el virus serà més governable», afirma per la seva part Lorenza Bonaccorsi, sotssecretària de Turisme.
El sindicat dels balnearis de l’Adriàtic, que gestionen l’explotació de trams de platja, demana que s’obrin les platges, però amb «una ordenança nacional que imposi modalitats úniques per a tot el territori». «No hi haurà celebració de Ferragosto [15 d’agost] i les vacances hauran de ser escalonades», preveu Giovanni Rezza, director de malalties infeccioses de l’Institut Superior de Sanitat (ISS). Les autoritats consideren impossible mantenir la població tancada a les seves cases i sense vacances.
La més cridanera de les solucions per a les hores de platja són una espècie de casetes d’alumini i plexiglàs que protegeixen dels rajos uva, sense sostre i amb dues gandules a l’interior. L’escena més irònica és un tauler al caire de l’aigua que indica el número de tandaa qui li toca entrar al mar. La més surrealista, el tipus de mascaretes que podrien haver de portar els estiuejants que passegin en barques o iots i que a les seves embarcacions no comptin amb cap metge.
Distàncies
La idea de col·locar els para-sols dels balnearis a tres metres de distància un d’un altre, o a 10 metres com en defensen d’altres, ¿no eliminarà precisament aquelles aglomeracions que, com un ramat, moltes persones buscaven? «Fila 14, número 90, al telèèèèfon,» cridaven pels altaveus els gestors dels balnearis massius, a les pel·lícules dels anys 70.
Els balnearis de Rímini, el Benidorm italià tot i que sense edificis alts, rebutgen casetes i plexiglàs. Luca Zaia, president autonòmic del Vèneto, destinació estiuenca de molts alemanys –han cancel·lat reserves només el 7%–, considera les casetes un xic «inquietants». Els socorristes de platja posen ulls com plats. «Les casetes de plexiglàs són una bogeria que ens indigna: bestieses extemporànies d’algú que vol fer-se publicitat en el moment en què els problemes són certament altres», afirma Mauro Vanni, president d’una de les cooperatives del sector.
Claudio Ferrari, inventor de les casetes de platja de metacrilat es justifica, dient que la seva empresa, la Nuova Neon Group 2, pròxima a Mòdena, ha provat d’imaginar com seria la tornada a la platja. «Crec que pot funcionar», afirma.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic