On Catalunya
TEMPORADA DE BANY
Palafrugell fixarà un màxim d'usuaris a Calella, Llafranc i Tamariu
L'ajuntament estudia l'ús de drons o altres tecnologies per regular els espais aquest estiu
calella car 1200
Avança la desescalada i ja amb la normativa i les recomanacions per a les platges que va fer pública diumenge el Ministeri de Sanitat els municipis de la Costa Brava es preparen per a l’estiu. Seran, evidentment, unes vacances diferents, però si res es torça l’ús recreatiu dels arenals estarà permès, regulant això sí els aforaments, quan faci falta, i extremant la higiene i la distància social.
De fet, la majoria de llocs ho volen tenir tot a punt per al pròxim dilluns, perquè si Girona entra en la fase 2, els banys estaran permesos, així com prendre el sol, recorda el ‘Diari de Girona’, del grup Prensa Ibérica. Aquests primers dies de juny, encara sense turisme estranger ni tampoc de fora de l’àrea sanitària, servirien com a banc de prova pel que vindria després, a finals del mes que ve, quan tot el país arribi a la fase 3 de desescalada i la Costa Brava obri la veda a visitants de fora de la demarcació.
Regular l’accés a la platja s’aventura molt complicat per a municipis amb arenals amplis com Platja d’Aro, Palamós o l’Estartit, per exemple. En canvi, serà inevitable en platges com les de Calella, Llafranc i Tamariu, a Palafrugell, per les seves reduïdes dimensions.
L’Ajuntament de Palafrugell, segons va confirmar ahir l’alcalde, Josep Piferrer, ja està estudiant quin límit màxim d’usuaris tindrà cada un d’aquests paratges (ara estan treballant amb el càlcul a partir d’una separació de 4 metres) i una vegada ho tinguem, ho anunciarem i no es podrà sobrepassar».
Per fer les tasques de control i informació es disposarà d’una sèrie de vigilants. Ara l’Ajuntament també està estudiant quina serà la millor eina de control, després d’haver rebut ofertes d’empreses de drons i altres tecnologies. «De moment el que no contemplem és fer un control de temps», va dir Piferrer.
La norma de Sanitat contempla que els ajuntaments puguin sectoritzar les platges per assegurar la distància. El Ministeri apunta que s’haurà de controlar l’aforament de les zones de bany marítimes que tinguin una afluència de persones important i que, per això, s’haurien de garantir els quatre metres entre gandules, para-sols i altres elements.
A les platges de Palafrugell aquest punt s’aplicarà, però Platja d’Aro, Palamós o l’Estartit ho descarten. Això sí, la figura dels informadors o agents cívics encarregats de vetllar per les normes és un denominador comú a tot arreu.
Blanes descarta sectoritzar les platges
A Blanes, per exemple, l’alcalde, Àngel Canosa, explica que «tenim preparats els socorristes i estem estudiant quant personal de control ens farà falta». Canosa aposta «pel seny i la responsabilitat de cadascú» per fer de les platges «un espai de civisme». Blanes descarta sectoritzar les platges (tampoc ho faran Palamós, l’Estartit o Sant Antoni). En canvi, Lloret ja va anunciar a primers de maig que dividirà els arenals en tres àrees en funció de les edats (més grans de 65 anys, famílies amb nens i adults), i Platja d’Aro crearà vuit sectors, això sí, sense límits d’edat, i contractarà més d’una trentena d’informadors.
L’Estartit no preveu problemes
A l’Estartit, amb molts quilòmetres de platja, tampoc preveuen problemes d’aforament, ni al pic de l’estiu. «Hi ha platja per a tothom», deia ahir l’alcalde de Torroella, Jordi Colomí. Aquí també hi haurà informadors per controlar l’accés des de les passarel·les i seran els encarregats de distribuir els banyistes cap a altres espais pròxims si aquell que han escollit està molt massificat.
Notícies relacionadesLluís Puig, l’alcalde de Palamós, defensa que no sectoritzin les platges (ni la principal, ni les de la Fosca i Castell): «Apostarem pels informadors per orientar la gent i també hi haurà els socorristes, que segurament també hauran de fer d’informadors. Tancar la platja per regular l’accés és inviable; això sí, vetllarem per la distància social i per fer una neteja de les dutxes encara més escrupolosa».
A Calonge i Sant Antoni, ahir, a l’ajuntament va fer una reunió de la taula de platges per estudiar el tema ara que ja es disposa de la informació de Sanitat. L’alcalde, Miquel Bell-lloch compta amb disposar d’informadors per fer complir la normativa els usuaris. Costas encara està arreglant els desperfectes del temporal ‘Gloria’ als espigons. «Quan acabin, entrarem a moure la sorra amb la idea de tenir les platges a punt per Sant Joan», va explicar.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034