On Catalunya
RESTRICCIONS PEL CORONAVIRUS
Guia per anar a la platja a Barcelona aquest cap de setmana
zentauroepp53741607 ambiente bogatell200613122223 /
Les precaucions que obliga la crisi del coronavirus han arribat i ningú sap si ho han fet per quedar-se. El que sí que està clar és que les mesures, de la mascareta a la distància social, es quedaran quan l’estat d’alarma acabi, d'aquí a uns dies, i comenci el que es coneix com a nova normalitat. Un dels aspectes que caldrà tenir en compte és que almenys ara per ara no podrem anar a la platja com ho fèiem, tovallola contra tovallola, gairebé trepitjant-nos.
Barcelona va reobrir les platges al bany ciutadà dilluns passat, 8 de juny, quan la capital catalana va entrar en la fase 2. I l’ajuntament va prendre mesures per assegurar-se que la sorra no es converteixi en un gran focus de contagi. La mesura principal és molt clara: un banyista ha d’estar a una distància mínima de dos metres de qualsevol altra persona que no vagi amb ell. Si s’acudeix en grup a la platja, aquest grup ha de mantenir la distància de dos metres amb altres persones o grups.
Càmeres a la Torre Mapfre
Tot i que es confia que la ciutadania tingui en compte aquesta precaució, no hi ha una manera estricta de controlar-ho, en el sentit que no hi ha agents de la Guàrdia Urbana que puguin controlar que la distància es mantingui a tot arreu i en cada moment. Però el que sí que pot controlar el consistori és que l’aforament dels sorrals no es dispari.
Per a això s’han instal·lat sensors a les platges de Ciutat Vella i de Sant Martí que detectaran la presència de la gent a la sorra. No és l’únic mitjà tècnic empleat: també s’utilitzaran càmeres científiques instal·lades a la Torre Mapfre i gestionades per l’Institut de Ciències del Mar.
Abans de sortir de casa
Les dades de la web permetran informar els banyistes perquè abans de sortir de casa sàpiguen quines platges estan plenes de gom a gom i en quines serà més senzill conservar la distància dictada. A la web, sota les banderes que indiquen l’estat de les platges, sobre si són accessibles al bany, apareixen tres figures en forma de tronc humà amb colors diferents en funció de l’aforament de cada platja.
L’ajuntament parteix que com a màxim poden concentrar-se a les platges entre 25.000 i 38.000 banyistes. No es tracta de números gaire restrictius. Es calcula que només al juliol se superen aquestes xifres i s’arriba a un aforament de 40.000 banyistes.
Les figures de la web poden tenir quatre colors diferents en funció del percentatge de gent que hi hagi i en relació amb l’aforament màxim assenyalat. Un indicador verd informa que l’ocupació és baixa, està per sota del 40%. El groc indica que l’ocupació és normal, entre un 40% i un 60%. Un indicador taronja es correspon amb una ocupació alta, d’entre un 60% i un 80%, i el vermell s’encén quan l’ocupació és molt alta, de més del 80% de l’aforament màxim previst. Entre 13 i 22 informadors, segons el dia, recorreran les platges per recordar les precaucions obligatòries quan sigui necessari.
Quinze accessos a Ciutat Vella
Els sensors controlen l’assistència a les platges de Ciutat Vella (Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro) i també a les de Sant Martí (Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant i Banys del Fòrum). Però ara per ara només s’instal·len pals i corda per limitar l’accés a les quatre primeres, les de Ciutat Vella, que són les que solen tenir més assistència. A les de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro hi haurà un total de 15 accessos pels quals els banyistes hauran de passar per entrar a les platges. Això permetrà tancar l’entrada en cas que es consideri necessari. Si l’afluència ho aconsella, també s’instal·laran accessos amb pals i corda a les platges de Sant Martí.
El consistori està instal·lant tota la nova parafernàlia, i encara trigarà uns 10 dies a completar l’operació, tot i que per a aquest cap de setmana s’espera que en platges com la de la Barceloneta estigui tot preparat. Torretes informatives recordaran les mesures que cal prendre, com també fa el servei de megafonia. Està prohibit anar als espigons.
Reoberta la platja per a gossos
Les mateixes mesures restrictives que es preveuen per a la resta de platges afecten la zona que el consistori posa a disposició per al lleure dels gossos, en un extrem de la platja del Llevant. Estava previst que els gossos ja poguessin acudir dijous a l’espai, però la mala mar dels dies previs i el seu efecte a la sorra va obligar a retardar l’obertura fins divendres.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao