On Catalunya

Capacitat limitada

Barcelona controlarà l’aforament de les seves platges aquest estiu

L’Ajuntament de Colau reemplaça les càmeres i videosensors de l’any passat, que actualitzaven la informació en temps real per persones que fan la funció d’informadors i vigilants

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona tornarà a controlar aquest estiu l’aforament a les platges, que podran tancar en cas que es creïn aglomeracions que podrien afavorir la propagació del coronavirus. A més de la contractació de vuit informadors i 24 controladors que estaran a peu de platja per regular l’accés, també es limitaran els espais esportius per minimitzar l’afluència.

Aquest servei estarà disponible tots els dies de la setmana, de dilluns a diumenge, des les 10 a les 19 hores durant el mes de maig, tot i que a partir de juny –quan s’entra en temporada alta– s’estendrà una hora, fins a les 8 de la tarda.

Nou protocol

Aquest nou protocol, que ha entrat aquest dijous en funcionament, consistirà d’un servei integrat per vuit informadors i 24 controladors d’accés, així com dos coordinadors repartits en dos torns que s’encarregaran de fer el recompte dels usuaris de les platges, regular els accessos i donar indicacions a la ciutadania en cas d’alta –o molt alta– ocupació.

Segons ha explicat als mitjans la directora de Platges, Patricia Giménez, el protocol de control de l’aforament preveu, en cas d’aglomeracions en les quals no pugui garantir-se la distància de seguretat, tancar els accessos el menor temps possible per redistribuir els usuaris i, en cas necessari, es demanarà ajuda a la Guàrdia Urbana.

A més, el consistori delimitarà unes zones habilitades a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell, en les quals els usuaris podran practicar esport sense límit horari i muntaran les pistes de voleibol en zones senyalitzades.

Per prevenció, no es podran utilitzar les àrees esportives a l’aire lliure ubicades a la platja de Sant Sebastià, a l’espigó del Gas –límit entre la Platja del Somorrostro, al nord, i la Platja de la Barceloneta, al sud– ni a la Nova Mar Bella.

El protocol també contempla un servei d’informació i sensibilització.

Abans d’assistir-hi: consulta

D’aquesta manera, l’equip de Colau aposta per una alternativa diferent a la de l’any passat, en el qual les càmeres i videosensors, que actualitzaven la informació en temps real en una pàgina web perquè els usuaris poguessin consultar-la, es van convertir en els principals reguladors d’aforament de les platges barcelonines.

Notícies relacionades

No obstant, l’eliminació d’aquests aparells electrònics no impedirà que els usuaris puguin continuar consultant l’ocupació de les platges a través de la pàgina web, que continuarà operativa i farà servir una qualificació de banderes de colors segons l’aforament de cada platja.

S’utilitzaran quatre indicadors: el verd si l’ocupació està per sota del 40%, el groc per a nivells d’entre el 40 i el 60%, el taronja entre el 60 i el 80% –que implicarà la recomanació d’anar a una altra platja– i el vermell si l’aforament és superior al 80%, cosa que significa que no podrem banyar-nos en aquest lloc.