On Catalunya

UNA CIUTAT MÉS SALUDABLE

Desinformació en el primer matí sense fum a les platges

Des d’aquest dissabte fins al 12 de setembre, època de bany, està prohibit fumar a part de litoral barceloní

«No ho sabia» i «fantàstic» són les dues paraules més repetides, tot i que els addictes al tabac arrufen el nas

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No ho sabia». És la frase més repetida entre les persones que van acudir aquest dissabte a les platges barcelonines de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella. La falta d’informació sobre que avui era el primer dia sense fums de cigarrets era generalitzada. Al ser preguntats, els fumadors arrufaven el nas amb resignació. Els no addictes al tabac aplaudien el veto. Però l’important per a uns i els ltres era disfrutar del sol en un matí calorós i fer esport a la sorra.

La intenció de l’Ajuntament de Barcelona és «avançar cap a una ciutat saludable, i una ciutat saludable és una ciutat sense fum, i això també inclou sense fum del tabac». Així va justificar la regidora Gemma Tarafa que a quatre de les 10 platges del litoral municipal estigui prohibit encendre un cigarret durant la temporada de bany. És a dir, des d’aquest dissabte, 29 de maig, al 12 de setembre. És una prova pilot i si els indicadors són bons no es descarta proscriure el cigarret a totes les platges de la ciutat i a altres espais públics, com parcs, jardins o parades d’autobús.

Des de primera hora del matí la platja del Somorrostro va començar a ser envaïda de gent. Uns jugant al voleibol, d’altres fent estiraments o flexions i altres ajaguts a la sorra per bronzejar-se o refrescant-se a l’aigua. A la sorra encara hi havia burilles de la nit. Cada dos passos, una. Evitar això i aconseguir un aire més net és el que ha impulsat la iniciativa. L’equip d’Ada Colau va anunciar que desplegarien un equip d’informadors per avisar els veïns de la prohibició de fumar en aquestes quatre platges. És una norma d’obligat compliment, malgrat que la normativa actual impedeix establir sancions.

Aquest diari no es va trobar amb cap d’aquests equips d’informadors (no vol dir que no n’hi hagi) en el seu recorregut de dues hores pel Somorrostro i la Nova Icària; i tampoc cartells que recordessin la prohibició. «Una dona fumadora ha vingut al lloc per saber a quines platges podia fumar i a quines no. Però només una persona», reconeix un policia local que està de servei a les 12 del migdia. Ells no tenen instruccions, però si veuen algú amb el cigarret a la boca l’avisaran del veto i, d’aquesta manera, iran propagant l’existència d’aquesta restricció. Un problema afegit és que la majoria de banyistes desconeix el nom de la platja que està trepitjant i les identifiquen totes com «la platja de la Barceloneta», sense distingir si és la del Somorrostro o una altra.

La Mariona és una voluntària que des de fa uns caps de setmana neteja les platges del litoral. Aquest matí porta a la mà un pot de vidre amb unes cinquanta burilles recollides a només uns metres a la sorra, a tocar del passeig de ciment. «No és tant que la gent fumi a l’aire lliure, sinó l’impacte que deixa amb les burilles a terra», assegura. No obstant, a les roques és on s’acumulen més escombraries: des de garrafes d’aigua, llaunes, ampolles i altres estris. Cas omís al cartell que diu: «A la platja, respecte». «Cada matí ve gent a recollir burilles i plàstics. Tota la porqueria de la nit», explica una socorrista.

Un con com a cendrer

Al ser informats de la prohibició, els fumadors al·leguen que ells quan van a la platja porten un con que utilitzen de cendrer. La Pili confessa: «Jo fumo a la platja, però l’apago en el con. Avui precisament m’he deixat el tabac a casa, però, en canvi, sí que porto el com a la motxilla». Ella tampoc sabia que no es podia encendre un cigarret a la sorra, però admet que és «una vergonya que es tirin les burilles a terra». Si portés tabac, reconeix, se n’aniria al passeig a fumar.

Altres, com elMarcos, es resisteixen a deixar el seu hàbit i admet que ho farà a partir d’ara amb dissimulació. «No em sembla ni bé ni malament que es deixi de fumar», remarca amb certa desgana a la platja de la Nova Icària. El Luis, que ha anat a la platja del Somorrostro amb un grup d’amics, és un consumidor de purets: «Doncs si aquí no puc, aniré al passeig», diu, tot i que se li escapa un «no és just». Assevera que ell no porta cendrer, perquè tampoc té tovallola. «Les burilles les deixava a la sorra i després les recollia», explica. La seva col·lega Anna el mira i manifesta que a ella (igual com a la resta de joves que l’acompanyen) li sembla «genial» la censura al cigarret.

Notícies relacionades

La francesa Michèle està asseguda a la seva tovallola. No fuma. «Ho veig fantàstic», respon ràpida quan se l’interpel·la sobre el veto. «És desagradable que et vingui el fum. No hi ha gaire gent que ho faci a la platja, però n’hi ha. Els fumadors normalment porten un con com a cendrer», precisa. «Ja tocava. Sempre hi ha burilles a la platja i és fastigós. Al ser a l’aire lliure, més que el fum, molesta la brutícia. La gent hauria de ser més responsable i recollir les escombraries, tot i que no sigui la nostra», remarca l’Elena, exfumadora. En l’època que encenia un cigarret mentre prenia el sol portava sempre a sobre el con-cendrer. El Tomàs, de 93 anys, arrossega la tovallola per la sorra. «Jo no fumo des de fa quatre anys. No sabia que estava prohibit, però em sembla bé». Els turistes simplement van contestar amb un «no Spanish».

 

Temes:

Platges