On Catalunya
Sector castigat
L’oci clama contra el tancament de tota opció de diversió nocturna reglada
Prueba sobre el ocio nocturno llevada a cabo en Barcelona. /
L’oci nocturn i, en menor mesura, la restauració tornen a estar al sac dels grans perjudicats per la pandèmia. Amb les xifres de contagi absolutament disparades a Catalunya, les restriccions anunciades ahir pel Govern suposen el tancament de qualsevol activitat d’oci nocturn reglada. Clausuren l’última opció que li quedava al sector, després de les limitacions vigents des de divendres, que en el cas de bars musicals, restaurants musicals i discoteques significava poder funcionar fins a les 2.30 hores o les 3.00 (aquestes últimes), més mitja hora per recollir, sempre que tinguessin terrassa i limitant el servei en aquesta zona. «És un tancament encobert, una mesura de cara a la galeria», arremeten ara des de la patronal Fecasarm, ja que la majoria d’aquests establiments abaixaran la persiana.
Aquesta associació creu que el nou pas de la Generalitat és «una mesura de cara a la galeria, totalment ineficaç», que arriba després que s’imposessin al sector unes mesures sanitàries de compliment «impossible» (en lloc de les proves prèvies d’antígens que reivindiquen fa mesos), opina el seu secretari general, Joaquim Boadas. I que, a més, «aboca» els joves a les festes il·legals i botellons, cosa que empitjorarà els conflictes de convivència que estan generant a molts barris i el nul control de les mesures preventives a la via pública.
Des que el dia 9 es va tornar a dictar el tancament de l’oci nocturn excepte en establiments amb terrassa (només es podia accedir a l’interior per utilitzar-ne els serveis) i amb les esmentades franges horàries, molts negocis s’havien aferrat a aquesta opció. Les taules de les terrasses dels restaurants i clubs del Front Marítim, per exemple, eren la via d’escapament per mantenir molts llocs de treball i tenien una enorme demanda, informa un portaveu de l’eix. Ara, fins i tot aquests espais hauran d’apagar els llums a les 0.30 hores, just després dels sopars. Altres negocis de la ciutat amb activitat complementària a la gastronomia, com els restaurants musicals (activitat implantada el 2011), on es podia prendre una copa a la fresca, han patit la mateixa sort.
Boadas creu que les noves decisions «arruïnaran milers de famílies innecessàriament», una cosa que es podria haver evitat amb els tests previs, com es fa en festivals musicals, manté. La mateixa tesi defensen en altres municipis amb gran activitat d’oci, explica, entre d’altres, Eduado Abenojar, des de l’Associació de Restaurants i Oci Nocturn de Salou.
«No frenarà contagis»
Des d’una altra patronal catalana, la Fecalon, el seu homòleg Fernando Martínez insisteix a exigir transparència sobre les dades i arguments del Departament de Salut amb què van justificar les restriccions de la setmana passada. Ha presentat al Govern una petició d’informació sobre els presumptes 25 brots detectats en discoteques i reclama la mateixa informació en l’àmbit de festes il·legals i ‘botellons’ massius. Insisteix que «el tancament d’empreses incrementa els problemes de convivència i no ajudarà a alentir la velocitat de contagi sinó tot el contrari».
En l’àmbit de la restauració (llicències de cafeteria, bars i restaurants normals) diversos operadors consultats diuen no entendre la retallada que en el seu cas és de mitja hora (podien obrir fins a la 1.00 fins ara), ja que complica el segon torn de sopar, per exemple, sense que se li vegi una potencial efectivitat quant a contagis de la Covid-19. És més, possiblement aquest públic desallotjat estarà una estona prenent alguna cosa al carrer, addueixen.
Notícies relacionadesEl Gremi de Restauració de Barcelona creu que l’impacte sobre l’activitat serà relatiu però sí que «afecta anímicament la ciutadania i els mateixos restauradors», ja que suposa «fer passos enrere». El seu director general, Roger Pallarols, destaca que aquests establiments han funcionat de «forma estable des de Setmana Santa amb una incidència nul·la sobre l’evolució de contagis». Per això, vol «animar la Generalitat a centrar la mirada en les trobades socials que es produeixen fora d’entorns reglats». Moltes vegades «multitudinàries, on participen persones no vacunades i sense complir mesures sanitàries». «És aquí on hi ha els focus de transmissió», insisteix.
Recorda que els restauradors estan «al límit», «angoixats pels deutes i la por que l’estiu es compliqui i vagi de mal en pitjor».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista