On Catalunya
Activitat al litoral
El conflicte dels xiringuitos amenaça de deixar sense servei alguna platja de Barcelona
Operadors que aquesta temporada havien de prorrogar el contracte hi renunciaran si l’ajuntament no manté les reduccions de cànon aplicades durant la pandèmia
El sistema de concurs en marxa basat en les licitacions més altes registrarà xifres que sense bonificacions no es podran assumir, diuen els associats
L’anticicló que aquests dies manté un ambient gairebé primaveral a les platges de Barcelona contrasta amb la tempesta que viuen els operadors i aspirants a nous operadors dels xiringuitos quan queden dos mesos per a l’inici de la temporada. El concurs obert per atorgar les llicències d’ocupació (11 xiringuitos) o per prorrogar-ne 4 més vigents –a part dels serveis d’hamaques– té en peu de guerra tots els interessats, mentre que l’ajuntament pretén no aplicar reduccions de taxes, com sí que va fer els dos últims estius per la pandèmia. En aquest context, els afectats per pròrroga han demanat a Parcs i Jardins que es pronunciï i anuncien que hi renunciaran si no hi ha ajudes, ja que el cànon complet és «inassumible» en un moment d’incerteses sanitàries. Això podria deixar sense oferta (i sense serveis) part del litoral local.
L’obertura del concurs públic per a la licitació, la setmana passada ja va desencadenar nuvolades negres sobre aquesta activitat, com va informar aquest diari. Fa anys que l’Associació de Xiringuitos de Barcelona i el Gremi de Restauració reclamen un canvi de model que no sigui una licitació econòmica. No obstant, aquest any el sistema triat torna a ser una avaluació de criteris automàtics, de manera que tot i que els apartats de compromisos socials i de sostenibilitat es valoren en un 65%, tothom obté aquests punts, i l’oferta monetària acaba inclinant la balança.
En aquest escenari, no és el mateix oferir comptant que s’apliqui una bonificació del 75% (igual que la que es manté aquest 2022 per a totes les terrasses de Barcelona i que el 2020 i el 2021 també va incloure els xiringuitos), que sense ella. Els operadors que opten a pròrroga es veuen incapaços de mantenir la seva oferta original íntegra. Simone Guido, amb un negoci en aquesta situació a Nova Icària, suma diversos anys en aquest enclavament. I relata que l’última proposta amb què van guanyar ja comptava amb aquest descompte anunciat. «Tothom va licitar molt alt. Si aquest any no hi ha reduccions haurem de renunciar al xiringuito», afirma, després d’haver notificat a l’ajuntament que sense reajustament no acceptarà la pròrroga.
Però fonts municipals assenyalen que fins que no finalitzin els terminis de presentació (el 9 de febrer) no prendran decisions. Fa una setmana van emfatitzar que una cosa són les terrasses a la via pública (com a extensió d’un negoci privat), i una altra els xiringuitos, el cànon dels quals és «per tot» el muntatge.
Contra la «subhasta»
Ramon Rodríguez, amb emplaçament al Bogatell, es manifesta en la mateixa línia i també recorda que llavors els van permetre poder acabar la temporada a finals de setembre o d’octubre, en lloc de novembre, amb el descompte corresponent. Una cosa que en pandèmia i amb poc turisme és fonamental per a les platges més allunyades. No entén que es doni «per liquidada la crisi a les platges amb un situació tan complicada i amb l’enorme incertesa com a mínim durant tot el 2022». «Intentar ara només fixar-se en l’oferta és fer un joc trampós i gens realista», diu, convençut que la reducció ha de ser per a tots els que operin aquest any.
Notícies relacionadesUn altre empresari en aquesta situació, Flavio Zedda (Sant Sebastià), assumeix que és «impossible» continuar al litoral amb les condicions subscrites però sense bonificació. Els operadors són presa del que l’associació de xiringuitos considera una «subhasta encoberta». Tant pel molt que es licita habitualment, com pel fet que en l’anterior temporada encara es van inflar més les xifres «per guanyar» tot i saber la reducció per la crisi sanitària.
Des d’aquesta entitat, el seu president, Israel Flores, alerta que els qui opten a nous contractes aquest any es troben amb la mateixa tessitura: ¿Oferir estratosfèricament comptant que hi hagi reduccions de cànon o ser més realista? Hi haurà qui s’arrisqui al primer, i si al final no hi ha rebaixa «hi haurà de renunciar», afirma. Això deixaria posicions desertes, amb el que comporta, ja que els operadors assumeixen entre les seves condicions el servei de restauració però també els lavabos públics, per exemple. El 2020 ja es van registrar diverses renúncies, cosa que en última instància perjudica sobretot els usuaris. I aquest any ja s’ha eliminat una de les posicions, de manera que en queden 15 de sortida. El Gremi alerta que les afectacions més importants es concentren a les platges més al nord.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia