On Catalunya

Prova pilot

Barcelona utilitzarà drons per gestionar l’accés a les platges

La captació d’imatges ha de permetre actualitzar l’aforament de les platges cada hora i mitja

Barcelona utilitzarà drons per gestionar l’accés a les platges

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha incorporat l’ús de drons per millorar l’eficàcia i eficiència en la gestió de les platges i les zones de banys de Barcelona i estimar l’aforament, en temps real, d’usuaris a les platges durant la temporada alta.

L’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Municipal d’Informàtica i BIT Habitat han firmat un conveni de col·laboració que, en el marc del Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona, vol impulsar l’ús de la tecnologia dron per millorar la gestió dels espais públics i adoptar solucions innovadores que donin resposta a necessitats que les diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona considerin que potencialment es podrien resoldre amb aquesta solució tecnològica.

És en aquest marc que el consistori ha tret a licitació pública el contracte que ha de permetre contractar, de cara a l’estiu, aquest servei, que consisteix a obtenir imatges i vídeo mitjançant tecnologia dron per millorar l’eficàcia i eficiència en la gestió del litoral del terme municipal de Barcelona.

900 hores previstes

Gràcies a aquest contracte, el servei de monitoratge de l’aforament a les platges de Barcelona disposarà d’una actualització regular cada hora i mitja durant les hores de més afluència en temporada alta (des de les 11.00 hores fins a les 19.00 hores), de manera que al final de la temporada de platges s’hauran acumulat més de 900 hores d’operació dron.

Segons ha indicat l’ajuntament, el projecte també servirà per estudiar l’aplicació de drons en altres activitats d’interès públic i provar nous sistemes de control d’aforament als espectacles musicals i les activitats recreatives a l’aire lliure.

La tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, ha destacat que amb aquesta prova pilot posen en marxa el model d’innovació digital i testatge de tecnologies que volen per a la ciutat: «Que doni resposta a necessitats urbanes reals, que disposi del lideratge públic en la facilitació d’espais de testatge tecnològic i que respecti els drets digitals (privacitat i control de dades) de la ciutadania».

Aquest projecte serà una de les primeres iniciatives del Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona, que gestiona la fundació municipal BIT Habitat, un servei que estarà operatiu al llarg del 2022 i que permetrà, d’una banda, facilitar a l’Ajuntament de Barcelona el testatge de solucions innovadores orientades a les necessitats urbanes, i de l’altra, oferir a empreses i entitats la possibilitat de provar en entorns reals solucions en fase precomercial.

Prova ampliable

Segons ha indicat l’ajuntament, el projecte també servirà per estudiar l’aplicació de drons en altres activitats d’interès públic i provar nous sistemes de control d’aforament als espectacles musicals i les activitats recreatives a l’aire lliure.

L’estiu del 2021, l’Ajuntament de Barcelona va portar a terme una prova de concepte per estudiar la viabilitat i idoneïtat de la utilització de la tecnologia dron per gestionar l’accés a les platges que va oferir «òptims resultats» segons el consistori.

Aquest estiu fa un pas més amb un projecte pilot que permeti avaluar la utilització intensiva dels drons per capturar i processar la informació necessària per gestionar l’accés a les platges del litoral de Barcelona.

Llibertat de les persones

Segons el comunicat municipal, la voluntat és que «la tecnologia dron es converteixi en el principal mitjà per obtenir la informació necessària per ordenar el litoral i poder, en el futur, convertir el projecte pilot en un servei públic regular».

Notícies relacionades

A fi de garantir la salvaguarda dels drets i la llibertat de les persones, i d’acord amb la metodologia establerta per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el sistema de processament d’imatges en temps real les anonimitza en el mateix procés de generació i elimina les originals immediatament després.

El sistema que es posa en pràctica a les platges, una vegada processades totes les imatges que constitueixen una platja, procedeix a afegir els aforaments per imatge per obtenir l’aforament total, sense que hi hagi, en cap cas, reconeixement de les persones.

Temes:

Platges